NASA'nın James Webb Teleskobu 'Süper Jüpiter'i fotoğrafladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NASA'nın James Webb Teleskobu 'Süper Jüpiter'i fotoğrafladı
Abone ol
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan 12 ışık yılı uzaklıktaki "Süper Jüpiter" ötegezegeninin fotoğrafını çekti. Kütlesi Jüpiter'den birkaç kat fazla olan ve tahminen 2 santigrat derece sıcaklığa sahip Epsilon Indi Ab, bugüne kadar doğrudan fotoğrafı çekilen en soğuk ötegezegenlerden biri olarak kaydedildi. Araştırma, Max Planck Astronomi Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi ve Nature dergisinde yayımlandı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya'dan yaklaşık 12 ışık yılı uzaklıkta bulunan "Süper Jüpiter" olarak adlandırılan ötegezegenin fotoğrafını çekti.

NASA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden araştırmacılar, JWST ile fotoğrafı çekilen bu dev ötegezegeni inceledi. Kütlesi Jüpiter'den birkaç kat fazla olan "Epsilon Indi Ab" adlı ötegezegen, bugüne kadar doğrudan fotoğrafı çekilen en soğuk ötegezegenlerden biri olarak kaydedildi.

Araştırmanın yazarlarından Elisabeth Matthews, Güneş'e benzeyen "Epsilon Indi A" adlı K tipi yıldızın yörüngesindeki bu ötegezegenin, Jüpiter'e benzediğini ancak Jüpiter'den daha büyük olduğunu belirtti. Sıcaklığı tahminen 2 santigrat derece olan ve "Süper Jüpiter" olarak adlandırılan Epsilon Indi Ab gibi soğuk gezegenlerin tespit edilmesinin daha zor olduğunu vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.


Yorum Yazın