Netanyahu tepkileri umursamıyor, Philadelphi Koridoru’ndan vazgeçmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Netanyahu tepkileri umursamıyor, Philadelphi Koridoru’ndan vazgeçmiyor
Abone ol

Ülkesindeki protestolara ve ABD Başkanı Joe Biden’ın eleştirilerine meydan okuyan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’in Gazze-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphi Koridoru’ndan vazgeçmeyeceğini belirtti.

“İsrail altı rehinenin katledilmesini kabul etmeyecek, Hamas ağır bir bedel ödeyecek” diyen Netanyahu, sınırı geçen bomba ve füzelerin küçük resimlerinin yer aldığı duvar boyutundaki Gazze Şeridi haritasının önünde durdu; “İran’ın şer ekseninin Philadelphi koridorlarına ihtiyacı var... İsrail bunu kontrol etmeli” dedi. 

Başbakan Netanyahu’nun açıklamaları, Gazze’de 6 rehinenin daha cesedinin bulunmasının ardından hafta sonu düzenlenen protesto gösterilerinin ve pazartesi günü yapılan genel grevin sonrasında geldi. On binlerce İsrailli, hükümetin Gazze’deki savaşı ele alış biçimini ve esir tutulan onlarca rehinenin serbest bırakılması çabalarındaki yetersizliği protesto etti.

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları da pazartesi günü yaptığı açıklamada, askerî baskının devam etmesi halinde rehinelerin “tabutlar içinde” İsrail’e döneceğini belirterek, İsrail askerlerinin yaklaşması halinde esirleri koruyan militanlara “yeni talimatlar” verildiği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Biden ise yönetiminin her iki tarafa da “nihai” bir rehine anlaşması önermeye “çok yakın” olduğunu ve İsrailli-Amerikalı Hersh Goldberg-Polin’in de aralarında bulunduğu cesetlerin bulunmasından beri yeni bir aciliyet kazandığını söyledi. The Washington Post daha önce Biden yönetiminin, başarısız olması halinde İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için ABD öncülüğünde yürütülen çabaların sonu anlamına gelebilecek bir “al ya da bırak” anlaşması önermeye hazırlandığını bildirmişti. Ancak ayrıntıların detayları açıklanmadı. 

Netanyahu, 11 aydır devam eden savaşta en azından geçici bir ateşkes sağlanması için içeriden ve dışarıdan gelen önemli baskılarla birlikte İsrail’in Gazze’deki stratejik noktalar üzerindeki hak iddialarına karşı çıkışlarla da karşı karşıya. 

Netanyahu: Hedeflerimizin çoğu Hamas’ın oksijen borusu Philadelphi’den geçiyor

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı konuşmada, 6 rehinenin ailelerinden özür diledi ancak Philadelphi Koridoru üzerindeki İsrail kontrolünü de savundu. Netanyahu şu ifadeleri kullandı: 

“Şer eksenine karşı savaşta, Hamas’a karşı bu özel savaşta ve ayrıca kuzeyde, dört hedef belirledik: Hamas’ı yenmek, rehinelerimizi geri almak, Gazze’nin bir tehdit oluşturmamasını sağlamak ve sakinleri güneye geri döndürmek. Bu hedeflerden üçü Hamas’ın oksijen borusu olan Philadelphi güzergahından geçiyor” 

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid ise Netanyahu’nun açıklamalaını “gerçeklikle hiçbir ilişkisi olmayan” bir “siyasi spin” olarak değerlendirdi. Lapid, “Tek bir profesyonel bile bu spekülasyona inanmıyor. Ne güvenlik personeli ne uluslararası sistem ne de Gazze’de bulunan ve oradaki gerçekliği bilen savaşçılar” dedi. 

Philadelphi Koridoru son haftalarda İsrail tarafından dile getirilmeye başlandı. ABD Başkanı Biden’ın mayıs ayında sunduğu ve İsrail hükûmetinin şartlarını kabul ettiği ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında koridorda İsrail varlığını sürdürmek planın bir parçası değildi. 

Netanyahu giderek artan bir baskı altında

6 rehinenin Gazze’de ölü olarak bulunmasının ardından zaten baskı altında olan İsrail Başbakanı, ülkesinde büyük protestolarla karşılandı; pazartesi günü genel grev ilan edildi. 

Bankalar ve birçok özel işletme kapandı ya da çalışanlarına müsaade alma seçeneği sundu. Ancak eylemcilerin ekonomi üstünde bir etki yaratacak ve hükûmeti Hamas’la rehine karşılığı ateşkes anlaşmasına zorlayacak kadar uzun süreli bir iş bırakma eylemi değildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı’na göre rehineler, cesetlerinin bulunmasından yaklaşık iki gün önce yakın mesafeden vurulmuşlardı. Aralarında ABD vatandaşı Goldberg-Polin’in de bulunduğu bazı rehineler, önerilen ateşkes anlaşması kapsamında serbest bırakılacak ilk grupta yer alacaktı.

Rehine Aileleri Forumu, İsrail istihbaratının yaklaşık üçte birinin öldüğüne inandığı Gazze’deki 101 rehineden hala haber alınamaması sebebiyle grevden sonra da protestoların devam edeceğini söyledi.

Rehinelerin kurtarılmasının başarısızlıkla sonuçlanmasından beri başka ülkeler İsrail üzerindeki baskıyı biraz daha arttırdı. Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, pazartesi günü İsrail’e verilen 350 silah ihracat lisansından 30’unun askıya alındığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “yedi farklı cephede savaştıkları” bir dönemde alınan bu karardan “derin bir hayal kırıklığı” duyduğunu söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil bin 200 şahsın ölümüne yol açan sürpriz saldırısında yaklaşık 250 rehine ele geçirilmişti. Bunu takip eden Gazze savaşında İsrail güçleri, büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 40 binden fazla Filistinliyi öldürdü.


Yorum Yazın