CHP'de Tüzük Kurultayı

Özel: İstanbul'un sevgilisini kimsenin insafına bırakmayız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özel: İstanbul'un sevgilisini kimsenin insafına bırakmayız
Abone ol
CHP, sembolik açılışını Sivas'ta yaptığı Tüzük Kurultayı'nın resmi açılışını bugün Ankara'da gerçekleştiriliyor. Kurultayla tüzükteki 20 civarı maddenin değişmesi beklenirken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dikkat çekici mesajlar verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Tüzük Kurultayı başladı.

Sembolik açılışı Sivas Kongresi'nin 105'inci yıldönümü nedeniyle Sivas'ta yapılan Tüzük Kurultayı'nın resmi açılışı, Ankara'da gerçekleştirildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşmasına seçim öncesindeki çalışmalarını anlatarak başladı. Gölge Kabine kurduklarını dile getiren Özel, "Parti yönetiminde ve sonrasında yerel yönetim adaylıklarında kadınların ve gençlerin önünde duran kapının kilidini açtık." dedi.

Seçimlerdeki başarısından bahseden Özel, "İttifakla girilen son 3 seçimden daha yüksek bir oya ulaştık. 7 bölgede 412 belediye kazandık. Partimizi 47 yıl sonra yüzde 38 oyla birinci parti yaptık. Bugün şunu gururla söylüyorum ve her birinizin her yerde tekrarlamasını istiyorum. CHP, Türkiye’nin Birinci Partisi!" dedi.

Tüzüğün ortak çalışmanın bir ürünü olduğunu dile getirip "Bu tüzüğün hiçbir maddesi ya da bir bütün olarak tamamı, Genel Başkan açısından güvenoyu ya da güvensizlik oyu değildir." dedi.

Tüzükte cinsiyet kotası ve gençlik kotalarında bazı düzenlemelerin olacağına vurgu yapıp "Yüzde 20'lik gençlik kotasını ikiye böleceğiz." ifadelerini kullandı.

"KİLİDİ AÇTIK"

Özel'in açıklamaları şöyle:

"Geçen yıl 4-5 Kasım kurultayımız ise bizlere, önce yerel seçimlerde ardından genel seçimlerde birinci olma görevi vermiştir. Kurultayın hemen ardından Yaş ortalaması 43 olan Parti Meclisimizle çalışmaya başladık. Yaş ortalaması 46 olan bir MYK oluşturduk, tecrübe ile gençliğin enerjisini bir araya getirdik. İki kurulun da yaş ortalaması benden düşüktür. İdari MYK ve Gölge Kabine’den oluşan 24 kişilik bir Merkez Yönetim Kurulu belirledik. Tüm bakanlıklara denk, onları takip edecek, ve politika üretecek, kadın-erkek eşit temsile dayalı bir Gölge Kabine oluşturduk. Bu partiyi kadınların ve gençlerin partisi yapacağız demiştik.

Parti yönetiminde ve sonrasında yerel yönetim adaylıklarında kadınların ve gençlerin önünde duran kapının kilidini açtık.

"TÜRKİYE'NİN MENFAATLERİNİ SAVUNDUM"

Tüm yurt dışı temaslarımda, Türkiye’nin menfaatlerini savundum, Gazze’deki zulmü gündeme getirdim. Sivil toplumla, sendikalarla, meslek örgütleriyle daha çok temas kuran bir CHP olmalı dedik. İşveren temsilcileriyle de işçi sendikalarıyla da daha çok temas ettik. DİSK’in vergide adalet eyleminde bulunduk, 1 Mayıs’ta işçi örgütlerinin yanlarında olduk. Farklı platformlarda bir araya geldik. Onlara güç verdik. Onlar da; Eğitim Mitingi’ne, Emekli Mitingi’ne, Emek Mitingi’ne ve pek çok toplantımıza katılım göstererek, bize güç verdiler.

Bu parti; 2018, 2019, 2023 seçimlerine ittifakla gitti. 2024’ün de ittifaksız kazanılamayacağına inanılıyordu. Bize, “oturun anlaşın, ittifaksız kaybedersiniz” deniliyordu. İttifakı reddeden parti olmadık, sırf ittifak yapabilmek için de olmadık tavizler vermedik. Biz ittifakın partilerle değil milletin kendisiyle yapıldığında sonuç getirdiğini cümle aleme kanıtladık. Renklerini ay yıldızlı al bayrağımızdan alan Türkiye İttifakı’nı meydan meydan büyüttük.

"CHP, TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ PARTİSİ"

Yerel seçimlerde adaylarımızı belirlerken 3 şeye inandık. Kadınlara inandık, gençlere inandık, bilime inandık. 890 noktada önseçim yapılabilir diye örgütlerimize bildirimde bulunduk. 199 noktada önseçim yaptık. 106 mitingde sadece halkın gündemini konuştuk. Emeklileri, emekçileri, çiftçileri, başka ülkelerde hayal kurmaya mecbur bırakılan gençleri anlattık.

İttifakla girilen son 3 seçimden daha yüksek bir oya ulaştık. 7 bölgede 412 belediye kazandık. Partimizi 47 yıl sonra yüzde 38 oyla birinci parti yaptık. Bugün şunu gururla söylüyorum ve her birinizin her yerde tekrarlamasını istiyorum. CHP, Türkiye’nin Birinci Partisi!

"ERDOĞAN'I PARTİSİNDE ZİYARET ETTİM"

Siyaset masasında sadece halkın sorunları yer tutmalı dedik.

Bu anlayışla; Ramazan Bayramı’nda bütün siyasi liderleri aradım. 23 Nisan resmi programlarına katıldım. Anıtkabir’de tokalaştım, resepsiyonda çay içtim. Erdoğan’ı partisinde ziyarete gittim. Daha sonra Erdoğan’ı Genel Merkezimizde ağırladım. Çok sayıda liderle görüşmeler yaptım. Yaptığım her görüşmede kurduğum her temasta sadece halkın sorunlarını beklentilerini gündeme getirdim.

"DOĞRU YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

“Normalleşme CHP’ye yarıyor” kaygısına kapıldılar. Şimdi sertleşmek, kavga etmek, eski Türkiye’ye dönmek istiyorlar. Kusura bakmasınlar, eski Türkiye artık geride kalmıştır. Biz ne yaptıklarını görüyoruz ve oyuna gelmeyeceğiz. Biz, cesaret isteyen bu doğru yolda yürümeye devam edeceğiz.

Bizi bu süreçte en çok üzen, toplumun satın aldığı, bize oy vermeye eli gitmeyenlerin önyargılarının yıkıldığı ve Cumhur İttifakı’nı iç çekişmelerle götüren bu süreç üzerinden aldığımız haksız eleştirilerdir. Yapmamız gereken, toplumla birleşe birleşe iktidara yürümektir. Yolumuz, iktidar yoludur.

"NE GÜVEN OYU NE GÜVENSİZLİK OYU"

Bütün delegelerimizin bilmesini isterim ki, bu tüzüğün hiçbir maddesi ya da bir bütün olarak tamamı, Genel Başkan açısından güvenoyu ya da güvensizlik oyu değildir. Tüzük değişikliğine ilişkin her bir maddede herkesin özgürce düşünmesini ve hür iradeleriyle karar vermesini istiyoruz. Bu tüzük ne benimdir ne önceki genel başkanımızındır.

Bu metin komisyondan oy birliği ile geçmiştir.

Bu öneriler Sayın Kılıçdaroğlu’nun taahhütlerinin, benim taahhütlerimin ve örgütün taleplerinin bir arada yer aldığı metindir.

"ÖN SEÇİMLERE GİRECEĞİM"

Siyasete girdiğim günden bu yana ön seçimi savunan, 2015 yılında Manisa’da girdiğim ön seçimde aldığım yüzde 86 oyla tüm zamanların rekorunu kıran, gördüğü her sandığa giren bir yol arkadaşınızım. Her yol arkadaşıma da ön seçime girmesini tavsiye ederim. Ben de Genel Başkan olarak bundan sonra ön seçimlere gireceğim.

İMAMOĞLU ÜZERİNDEKİ YARGI KARARLARINA İLİŞKİN DESTEK

Partinin genel başkan sıfatıyla üyelerimizin adına İmamoğlu'nun tumumu partimizin tutumudur. CHP, İmamoğlu'nun yanındadır. İstanbul'un sevgilisini kimsenin insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek.

ESKİ GENEL BAŞKANLAR DAVET EDİLDİ

"İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı" adı altında yapılacak Tüzük Kurultayı'na sadece delegeler ile onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanlar davet edildi.

Ancak kurultaya eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmadığı görüldü. 

20 MADDEYE YAKIN DEĞİŞİKLİK

Divan Başkanlığı'na Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'in seçilmesi beklenen kurultay, Genel Başkan Özgür Özel'in açılış konuşmasıyla başlayacak.

Ardından da uzun zamandır tartışılan tüzükte, önemli değişiklikler yapılacak.

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde 20'ye yakın maddede değişiklik bekleniyor.

Bu kapsamda, Genel Sekreter güçlendirilecek. Kurultaylarda Genel Başkan aday gösterilmeyecek. İstemesi durumunda aday olacak. Genel başkan adaylarının da delegenin yüzde 5 imzasıyla aday olabilmesi aday olacakların da en fazla yüzde 10 imza ile başvurusu yapabilmeleri sağlanacak.

"ÖN SEÇİM ESAS ALINMALI"

Tüzük taslağına göre hâkim denetiminde ön seçim zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor. Ancak parti içinde bir grup, hâkim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.

Tüzük taslağında, başta milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği ancak ön seçime girenler için bu koşulun aranmayacağı öngörülüyor.

Tüzük değişikliğinin ardından cumartesi ve pazar günü ise parti programında değişiklik hazırlığına dönük çalıştaylar düzenlenecek.


Yorum Yazın