Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile 2018'den sonra ilk defa bir araya geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile 2018'den sonra ilk defa bir araya geldi
Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bakü'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette mevkidaşı İlham Aliyev ile görüştü. Putin, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir barış anlaşması imzalanmasını kolaylaştırmaktan “mutluluk duyacağını” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Bakü'ye yaptığı resmî ziyaret sırasında görüştüğü mevkidaşı Aliyev'e Putin ayrıca Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmeyi ve Aliyev ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarını paylaşmayı planladığını söyledi.

Putin, ülkesinin başta Ukrayna olmakla birtakım krizlerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatarak, "Fakat, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki tarihsel varlığı, son yıllarda burada yaşananlara katılmamızı zorunlu kılıyor. Tabii ki bunu tarafların istediği ölçüde yapıyoruz." dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecine de değinen Putin, şunları kaydetti:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması için bir şeyler yapabilirsek, süreci iki ülke arasında sınırların belirlenmesine ve lojistik hatların açılmasına götürebilirsek bundan çok mutlu olacağız. Azerbaycan ziyaretim sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la iletişim kurarak ziyaretimin sonuçları hakkında bilgilendireceğim. Azerbaycan'ın bu sürecin tamamlanmasına ve çözüm elde edilmesine odaklandığını çok iyi biliyorum."

Putin, Rusya ile Azerbaycan arasındaki yıllık ticaret hacminin 4 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyerek bu hacmin iyi olduğunu fakat iki ülkenin olanaklarının potansiyeline uygun olmadığını ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de kendisini ziyaret eden Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Bakü ve Moskova'nın ikili işbirliğinin mevcut durumundan memnun olduğunu söyledi. Aliyev de “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği düzeyinden çok memnun olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, iki ülkenin enerji ve ulaştırma sektörleri de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yaptığını kaydetti ve “İnsani iş birliği ve diğer pek çok alana özel ilgi gösteriliyor” dedi. 

Son yüz yüze görüşme 2018'deydi 

Putin'in Azerbaycan'a bir önceki ziyareti 2018 yılında gerçekleşmişti. O dönemde iki devlet başkanı yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmiş, 9. Rusya-Azerbaycan Bölgelerarası Forumu'nun genel oturumunda konuşmuş ve judo dünya şampiyonası müsabakalarına katılmışlardı.


Yorum Yazın