İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
35,4899 %0.03
36,6109 %0.05
3.457.300 %1.64
3.064,18 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Sahipli sahipsiz tüm hayvanların gözü bu yasada...

Sahipli sahipsiz tüm hayvanların gözü bu yasada...

Sahipli- sahipsiz tüm hayvanların gözü bugün Meclis’te: Sahipsiz hayvanların, ‘insan, hayvan ve çevre sağlığı’ gerekçesiyle öldürülmelerinin yolunu açan kanun teklifi görüşmeleri başlıyor.

AKP’li Rize Milletvekili Harun Mertoğlu ve 72 milletvekilinin imzalarıyla Meclise sunulan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 17 maddelik Kanun Teklifinin, Tarım, Orman Köyişleri Komisyonu’nda görüşmeleri bugün saat 14.00’de başlayacak. Teklifin birinci maddesinde yapılacak değişiklikle, hayvanların korunmasında insan, hayvan ve çevre sağlığının gözetilmesi Kanunun amaçları arasına alınıyor.  Böylelikle, sahipsiz hayvanların, ‘insan, hayvan ve çevre sağlığı’ gerekçesiyle öldürülebilmelerinin yolu açılıyor. Teklife göre, arttırılan idari para cezasına göre; sahipli ev hayvanını terk edenlere 60 bin lira, yerel yönetimlerin topladığı sahipsiz hayvanları bakımevi dışına terk eden, bakımevindeki hayvanı bakımevi dışında yere bırakana 50 bin ceza uygulanacak.

Hülya Özmen- Muhalif Özel

AKP’nin 17 maddelik kanun teklifi gerekçesi, ‘hayvanların verdikleri zararlar’ üzerine oturtuluyor. Türkiye’deki sahipsiz köpek sayısının, köpeklerin yılda 1-2 defa doğum yapmaları halinde aslında 4 milyon olduğu, Türkiye’nin, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı "Kuduz Riskli Temasın Yüksek Olduğu Ülkeler" kategorisine girdiği, Türkiye’de kısırlaştırmanın yüzde 8,5’te kaldığı gibi bir çok gerekçe sıralanıyor. Maddelere bakıldığında, mevcut kanundaki “sahipsiz hayvan” ve “sahipli hayvan” tanımları değiştiriliyor. Sahipsiz hayvan, “sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanlar”, sahipli hayvan ise “Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanları” olarak tanımlanıyor. Böylece, Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydettirilmemiş tüm evcil hayvanlar “sahipsiz” hale getiriliyor.  Kedi ve köpek sahiplerine hayvanlarını 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına alma zorunluluğu getiriliyor.

Sahipsiz hayvanlara ötanazi için ‘kamu güvenliği’ gerekçesi

5. maddeyle, ‘ötanazi’ kelimesi mevcut kanundaki  ‘öldürülmesi’ kelimesiyle değiştiriyor.  Burada ötanaziye ‘Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturması” gerekçesi dikkat çekiyor. 5. Madde şöyle:

MADDE 5-5199 sayılı Kanunim İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan "Öldürülmesi" ibaresi "Ötanazisi" şeklinde ve 13 üncü maddesinin başlığı "Hayvanların ötanazisi" şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkradan önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının  ikinci cümlesinde yer alan "Öldürme esas ve usulleri" ibaresi "Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller" şeklinde değiştirilmiştir.

"Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.

Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının , yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılabilir."
 

17 maddelik kanun teklifi neler getiriyor

•Sahipsiz hayvanların, “insan, hayvan ve çevre sağlığı” gerekçesiyle öldürülebilmelerine olanak  sağlanıyor.

•Sahipli ve sahipsiz hayvan tanımları yeniden yapılarak Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydettirilmemiş tüm evcil hayvanlar “sahipsiz” hale getiriliyor.

•Bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, ancak onun yasal sorumluluğunu alarak yani Bakanlığın veri tabanına kaydettirilerek sahiplenilmesi halinde mümkün olabilecek.

•Mevcut yasadaki “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemi kaldırılıyor. Yerine “yakala-rehabilite et- sahiplendir” yöntemi getiriliyor. Getirilmek istenen yöntem, fiili olarak “yakala – öldür” şeklinde işleyecektir.

•İnsani ve vicdani olarak sahipsiz ve güçten düşmüş bir hayvana bakmak zorlaştırılıyor. “Bakımevi kurma” zorunluluğu getiriliyor.  

•Sahipsiz hayvanlara ötenazi, hatta tıbbi gerekçeler dışında da ötenazi yapılmasının yolu açılıyor.

•İl Hayvanları Koruma Kurullarının görevleri arasına sahipsiz hayvanlardan kaynaklanan sorunları belirleme görevi de ekleniyor. Sanki, Kurallara, hayvanların öldürülebilmesi için gerekçe üretme görevi veriliyor.

•Kanuna aykırı davrananlara uygulanan idari para cezaları artırılıyor.

•Yerel yönetimlerin hayvanlara belli koşullarda uygulayacağı ötanazi suç olmaktan çıkarılıyor.

•Belediyelere 2028 yılı sonuna kadar barınma evleri kurma ve var olanları iyileştirme zorunluluğu getiriliyor.

•2028 yılı sonuna kadar il belediyeleri ile nüfusu 25 binin üzerindeki belediyelere bir önceki yıl kesinleşmiş belediye gelirlerinin binde 5’i, büyükşehir belediyelerine de binde 3’ü kadar bir kaynağı barınak kurma, rehabilite etme sahiplendirme gibi amaçlar için ayırma zorunluluğu getiriliyor.

•Bu zorunluluğa uymayan belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleriyle, bu amaçla ayrılan ödeneği başka alanlara harcayan belediye başkanı ve belediye yetkililerinin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıysa cezalandırılmalarına olanak sağlanıyor.

•Toplanan hayvanların yeniden sokağa salınması uygulaması kaldırıldığı için “yerel hayvan koruma görevlileri” uygulamasına da son veriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *