Sanat Güneşi: Zeki Müren

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Zeki Müren, 6 Aralık 1931'de Bursa'nın Gökköy köyünde doğdu. Müzik yeteneği erken yaşta keşfedilen Müren, kariyeri boyunca birçok ödül kazanarak Türk sanat müziğinde iz bıraktı. 24 Eylül 1996'da hayatını kaybetti.

Zeki Müren, 6 Aralık 1931'de Bursa'nın Akhisar ilçesine bağlı Gökköy köyünde dünyaya geldi. Ailesi müzikle ilgilenen bir aileydi.

Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde başroller oynamaya başladı.

Babasının da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi. İmtihanlarını pekiyi dereceyle verip İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi.

1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosu’nda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. 

Zeki Müren, Anadolu’da ilk plağı olan "Muhabbet Kuşu" şarkısıyla tanındı.

Zeki Müren 1954'te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği 18 filmde daha oynadı. 1965'te de Arena Tiyatrosu'nca sahneye koyulan Çay ve Sempati adlı oyunda baş rolü oynadı.

Zeki Müren kişisel yaşamının mahremiyetine önem vermiştir. Cinsel kimliği ve özel yaşantısı konularında o dönemde Türkiye'de pek çok spekülasyon ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de ve yurtdışında geniş bir hayran kitlesi edinen Zeki Müren, kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.

Müren, TRT İzmir Radyosu'nda canlı yayında rahatsızlanarak 24 Eylül 1996'da hayatını kaybetti


Yorum Yazın