Şeker hastalarının yüzde 70'i aynı zamanda yüksek tansiyon hastası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şeker hastalarının yüzde 70'i aynı zamanda yüksek tansiyon hastası
Abone ol

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, şeker hastalarının yüzde 70'inin aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olduğunu belirterek, bu durumun kalp krizi ve felç gibi hastalıkların görülme olasılığını yaklaşık iki kat artırdığını açıkladı.

Prof. Dr. Türkmen, diyabet ile yüksek tansiyon arasındaki güçlü bağı vurgulayarak, hatalı beslenme, hareketsizlik ve obezite gibi nedenlerle ortaya çıkan tip-2 diyabet hastalarının büyük çoğunluğunun yüksek tansiyon hastası olduğunu söyledi. Bu iki kronik hastalığın birlikteliğinin, iskemik kalp hastalığı ve buna bağlı ölümler riskini kat kat artırdığını belirtti.

Prof. Dr. Türkmen, diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının yeterli ve dengeli beslenme, zararlı alışkanlıklardan uzak durma, düzenli egzersiz yapma ve ilaç tedavisini aksatmama gibi önlemlerle hem kan şekerini hem de kan basıncını kontrol altına alabileceğini ifade etti. Bu şekilde hastaların, her iki kronik hastalığa rağmen sağlıkla yaşayabildiklerini ve yaşamı tehdit eden riskleri en düşük seviyeye indirebildiklerini belirtti.


Yorum Yazın