Sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı: Küresel ısınma alarm veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı: Küresel ısınma alarm veriyor
Abone ol

Dünya Meteoroloji Örgütü, sera gazı yoğunluğunun rekor seviyeye ulaştığını ve küresel ısınmanın etkilerinin artacağına dikkat çekti.

Dünya genelinde sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise küresel ısınmanın etkilerinin daha da artacağı konusunda uyardı. Hazırlanan raporda, dünya genelinde sera gazının rekor seviyeye ulaştığı belirtilirken, gelecek yıllarda sıcaklıkların daha da artacağı vurgusu yapıldı. Uzmanlar, “alarm zillerinin” çalması gerektiğini söylerken, bu durumun insanlar için endişe verici gelişmeler olduğuna dikkat çekti.

Raporda, karbondioksit oranının, hiç olmadığı kadar hızlı şekilde atmosferde biriktiği kaydedildi. “Karbondioksit konsantrasyonları sadece 20 yılda yüzde 11,4 arttı.” ifadesine yer verildi. 2023’te atmosferdeki karbondioksit artışının, 2022’dekinden daha yüksek olduğu vurgulandı. Karbondioksit emisyonlarının önemli bir kısmının atmosferde kaldığı belirtilirken, bunun dörtte birinden fazlasının okyanus ve yaklaşık yüzde 30’unun kara ekosistemleri tarafından emildiği ancak bu oranların doğa olaylarına bağlı olarak her yıl değiştiği kaydedildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun bir kez daha rekor seviyelere ulaştığını hatırlatarak, “Bu, karar vericiler arasında alarm zillerinin çalmasına neden olmalı. Küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlama ve sıcaklık artışını sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat derece sınırlama yönündeki Paris Anlaşması hedefine ulaşmaktan açıkça uzaklaşıyoruz. Bunlar sadece istatistiklerden ibaret değil.” ifadelerini kullandı. Saulo, her bir derecelik sıcaklık artışının insan hayatı ve gezegene olumsuz etkisi olduğunun altını çizdi.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, rapordaki verilerin potansiyel bir kısır döngüyle karşı karşıya olunduğu konusunda uyarıda bulundu. “Doğal iklim değişkenliği karbon döngüsünde büyük rol oynuyor. Ancak yakın gelecekte iklim değişikliğinin kendisi, ekosistemlerin daha büyük sera gazı kaynakları haline gelmesine neden olabilir. Orman yangınları atmosfere daha fazla karbon emisyonu salabilirken, daha sıcak okyanus daha az karbondioksit emebilir. Bu nedenle atmosferde küresel ısınmayı hızlandıracak daha fazla karbondioksit kalabilir. Bu iklim geri bildirimleri, insanlar için kritik endişelerden biri.” dedi.


Yorum Yazın