Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ocak ayında kadınlar tarafından kendilerine yapılan başvurulara ilişkin bir rapor yayımladı. Yılın ilk ayında 46 erkek şiddeti başvurusu yapıldı. Kamu kurumlarında hak ihlali ile karşılaşıldığı belirtilen raporda, kadınların şikâyetlerinin görmezden gelindiği ifade edildi.
2024 yılı Ocak ayında toplam 46 kişi başvuruda bulundu. Bunlardan yüzde 68’i kendi yaşadığı şiddetle ilişkin bizi aradı. Yüzde 32’si ise başka bir kadın için destek istedi. Raporda göre, Ocak 2024’te başvuran kadınların yüzde 20’si başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradı. En çok hak ihlali yapan kamu görevlisi ise yüzde 40 oranı ile polisler oldu.
Raporda, ”Polisin kadınların şikâyetlerini almaması, 6284 kararını faile geç tebliğ etmesi, Aile Bakanlığı birimleri olan ŞÖNİM’ler tarafından kadınlara sığınmaevlerine kabul edemeyeceklerinin ifade edilmesi gibi bize gelen başvurular; 6284’ün etkin uygulanmadığını ortaya koyuyor” denildi.
Hak ihlalleri örnekleri
Platformun raporunda kadınların, kamu kurumlarında yaşadıkları hak ihlallerinden bazı örnekler şöyle sıralandı:
“-Tanıdığı bir erkek tarafından psikolojik şiddete maruz kalan bir kadın biz ulaştı. Tehdit edildiği için karakola başvurduğunu ancak polisin şikayetini almadığını belirtti. Şikayet sürecinin takipçisiyiz.
-Boşandığı erkek tarafından şiddete uğrayan bir kadın bize ulaştı. 6284 kararına rağmen failin ölüm tehditlerini sürdürdüğünü, ancak 6284 ihlali sebebiyle başvurduğunda “kararın faile tebliğ edilmemiş olması” gerekçesinin gösterilerek ihlal işlemi yapılmadığını belirtti.
-Bir polis memuru bize ulaştı. Polislerin keyfi uygulamaları olduğunu ve bu durumun kadınlara zarar verdiğini ifade ederek bunu duyurmamızı istedi
-Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılan bir kadın bize ulaştı. Sığınma evine yerleşmek üzere ŞÖNİM ile görüştüğünü, ancak ŞÖNİM’deki yetkililerin “öldürülme tehdidi altında olmadığını” öne sürerek barınma sağlayamayacaklarını kendisine söylediklerini belirtti. Konu ile ilişkin ŞÖNİM ile görüşme sürecindeyiz.
-Evli olduğu erkek tarafından tehdit ve darp edilen bir kadın bize ulaştı. Takipsizlik kararı verilen dosyasına itiraz ettiğini, olaya ilişkin ses kaydı ve video gibi deliller sunduğu halde “somut delil olmaması” sebebiyle itirazının mahkeme tarafından reddedildiğini belirtti.
-Boşandığı erkek tarafından ölümle tehdit edilen bir kadın bize ulaştı. Faile verilen cezanın para cezasına çevirildiğini ve tahliye edildiğini belirtti. Kadına yönelik şiddet suçlarında, verilen cezaların paraya çevrilmesinin şiddeti daha da artırdığını görüyoruz. Karara itiraz sürecinde davanın takipçisi olacağız.”
Raporda şiddet türleri de oranlarıyla şöyle aktarıldı:
Kadınların, şiddet uygulayan failler açısından oranı da şöyle:
Yorum Yazın