Yasemin Mıstıkoğlu'nun kaleme aldığı "Sivrisineklerle hortlayan hastalıklar" isimli yazı...
“Lütfen doktor bey saklamayın benden hastalığımı, en kötüsüne hazırladım kendimi”.
Doktor koyduğu tanıyı söylemekte zorlanmaktadır, çünkü ilk kez böyle bir tanı yapacaktır. Ama daha fazla da hastasını bekletemez ve bir çırpıda söyler; “HASTALIĞINIZIN TANISI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”
Dr. Kyle Merrit
Kanada’da hekimlik yapan Dr. Kyle Merritt hastasına iklim değişikliği tanısı koyan dünyadaki ilk doktor. Doktor yukarıdaki sözleri söylemiş midir? Bilemem, ama tıp camiasının geçerli dergilerinden olan The Lancet’a verdiği röportajda, söz konusu kadın hastada astım, kalp yetmezliği ve susuzluk gibi semptomların görüldüğünü ve artan sıcaklıkların bu hastalıkların tesirini daha da artırdığını anlatmış. Bu sebeplerden ötürü de hastasına “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ" teşhisi koyduğunu söylemiş.
Halk Sağlığı Uzmanı Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Bilim Kurulu Üyesi ve BM Kalkınma Programı İklime Uyum Sağlık Sektörü Uzmanı Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, İklim Değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini bakın nasıl açıklıyor?
“Su, toprak, hava kalitesinde değişim, bunların kıtlığı, aşırı yağışlar, deniz seviyesinin yükselmesi, yağışların hiç olmaması, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, toz fırtınası, güneşin ultraviyole artışları gibi sorunların insan sağlığına yansımaları olacaktır . Ve tek tek değil birlikte etkileşecekler bu sorunlar, dolayısıyla sonuçların daha devasa olması bekleniyor.”
Prof. Kiraz’ın değindiği bir diğer konu ise hastalık taşıyan aracılar yani, vektörler. Vektörlerle yayılan hastalıkların şekil değiştirmesi söz konusu. Örneğin sivrisinekler. Sivrisinekler en çok bildiğimiz vektörler. Sivrisineklerin hem şekillerinde hem üremelerinde hem yaydıkları hastalık etkenlerinde değişimler bekleniyor, Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Kiraz’ın anlattıklarına göre.
Yorum Yazın