Abone ol
01 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Elde ettiğimiz tecrübeler ışığında sistemi, eksikliklerini tamamlayacak, güçlü yönlerini tahkim edecek bir anlayışla daha da geliştirmeyi planlıyoruz."
- Erdoğan: "Yeni dönem Meclisimizin, Türkiye'yi hakkı olan yeni anayasayla buluşturarak, darbe dönemlerinin son izini sileceğine inanıyorum."
- Erdoğan: "Yılbaşında ücretlilerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde gözden geçireceğiz, enflasyonun altında ezilmelerine izin vermeyeceğiz."
- Erdoğan: "Satın alma gücü paritesine göre Türkiye 2021 yılında dünyanın en büyük 11. ekonomisi, Avrupa’nın ise 4. büyük ekonomisi haline geldi."
- Erdoğan: “Daha önemlisi bu modelin hem iktisat ilminde yeri vardır hem dünyada örnekleri mevcuttur hem de ülkemiz gerçekleriyle en üst düzeyde uyumludur. Dolayısıyla kendimize neresinden bakarsanız bakın ülkemize eşsiz kazançlar sağlayacak bir yol seçtik. Açık konuşmak gerekirse ekonomi modelinde tercih değişikliğine duyduk yere de gitmedik. Şayet maç sürerken oyunun kurallarını bizim aleyhimize değiştirmeye çalışmasalardı belki bir müddet daha buna ihtiyaç duymayabilirdik. Fakat ülkemiz açık bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya kalınca sınırlarımızı korumak için ne yaptıysak buna da aynı tavrı sergiledik.”
- Erdoğan: "Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki Türk diplomasisi son asırların en başarılı dönemini yaşamaktadır."
- Erdoğan: “Adaları silahlandıran Yunanistan'ın teşvik edilmesi akılla, müttefiklikle bağdaşmaz. Tahrik ve gerilim siyaseti, kimsenin hayrına değildir, olmayacaktır.”
- Erdoğan: "(İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği) Ülkemize verilen sözler tutulana kadar, bu konudaki ilkeli ve kararlı tutumumuzu koruyacağız."
- TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "Değişen şartlar ne olursa olsun bazı devletlerin ikiyüzlü tavırları, savaşı destekler politikaları devam etse de Türkiye barıştan yana çalışmasını sürdürecektir."
- Şentop: “Anayasa'daki değişikliği iyi bilmeyen hukukçular veya hukukçu olmayanlar söylüyor. Okuyorlar, iki cümle aynı, eskisi de yenisi de... Fakat biz eski 101'inci maddeyi kaldırdık yeni bir madde yazdık. Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014'te bir anayasa maddesine göre bir kere cumhurbaşkanı seçildi. O madde yürürlükten kalktı. 2018’de ise yeni bir anayasa maddesine göre bir kere seçildi. Yani iki farklı, iki defa seçilme hakkı tanıyan madde var. Dolayısıyla hiçbir kafa karışıklığı yok. Hukuken çok net konu. Adaylıkla ilgili hiçbir tereddüt yok."
- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Geçen hafta başında şehidimizin kahramanca mücadelesi, gazimizin kahramanca mücadelesiyle 2 teröristin hem vurulması ondan sonra da o ila cehenneme zümera, cehennemin dibine kadar gittikleri o eylemde neredeyse. CHP'liler dün akşam tweet atmışlar, 'Türkiye'nin sokakları terör doldu.' diye. 'Terör doldu.', seviniyorlar. PKK'nın her eylemi 'Aman bir istikrarsızlık olsun, aman şöyle olsun, aman böyle olsun.' CHP'nin ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun o avanelerine söylüyorum buradan, PKK'nın eylemlerini sizin sevindirecek noktaya getirmeden onları yerin yedi kat dibine gömmeyenler namerttir."
- Soylu: “(Mersin’deki terör saldırısı) Bu eylem, Amerika merkezli bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirenler, Münbiç'ten hareket ettiler."
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “Şu ana kadar okullarımıza 3 milyar 900 milyon TL bu bağlamda para gönderdik. Garip olan şey şu, bazı okul yöneticilerimiz 1 TL bile harcamamışlar. Muhtemelen haberleri yok. Böyle bir şey olabilir mi? Eğer biz size parayı bütçeye göndermezsek siz temizlik malzemesini nereden karşılayacaksınız? Bu defa başka kirlenmeler ortaya çıkmakta. Velilerden top kağıdı istemeler, başka şeyler istemeler.”
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “AK Parti’nin grup toplantısını dinledik. Bütçe konuşması gibi. Ama Sayın Erdoğan’a açık ve net çağrı yapıyorum, cesaretin ve yüreğin varsa bütçe toplantısına, bütçe konuşmalarına katılırsın sunuşunu yaparsın ve beni dinlersin."
- Kılıçdaroğlu: “Biz 6 lider sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ülkeyi iktidarın getirdiği bu durumdan birlikte çıkaracağız. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk duygusu ve bilinciyle hareket ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.”
- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya referandumları ile uluslararası hukukun temelini oluşturan egemenlik hakkına saygı ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. Putin’in bu tavrı, artık sadece Ukrayna’nın değil bölge ülkelerinin de güvenliği ve toprak bütünlüğü için bir tehdittir.”
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “(Erdoğan’a) Süfli ne demek biliyor musunuz? Aşağılık demek, aşağı demek. Yani cep telefonu almayı, arabası olmayı veya ev sahibi olmayı aşağılık bir heves olarak gören bir anlayış şu anda ülkeyi yönetiyor. Sen tut dolar kurunu patlat, enflasyonu patlat, insanların satın alma gücünü kır ardından süfli heves peşinde koşmayın de, yeter artık. Biz bu ülkenin kötü yönetilmesine itiraz ediyoruz.”
- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Uluslararası düzenin en temel ilkesi ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıdır. Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak kararı Kırım ilhak kararı gibi geçersizdir. BMGK daimi üyesi bir ülkenin tek taraflı adımlar atması uluslararası düzene ve istikrara açık tehdittir."
- Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Türkiye'de çarpık bir düzenle maalesef bir kamu kaynaklarıyla ahbap çavuş düzeni kroni kapitalizm diyebileceğimiz bir dağıtım mekanizmasıyla kravatlı bir soyguna muhatabız. Dünümüzü çalanlara yarınlarımızı çaldırmayacağız.”
- Memleket Partisi lideri Muharrem İnce: “Türkiye’ye yeni bir ittifak lazım. seçmen ittifakı lazım. Seçmen ittifakının yanında sandık ittifakı lazım. Bunu başarabiliriz. Bunu yapmalıyız. Bu konuda da tüm muhalefet partileriyle birlikte çalışmaya hazırız.”
- Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin: “Şimdi örnek teşkil etsin diye söylüyorum; bu 6’lı masayı teşkil eden partiler iktidarda olsaydı Avrupa'nın yaşadığı sıkıntıları aynen yaşıyor olacaktık. Çünkü savaş çıktıktan sona Kılıçdaroğlu, 'Rusya'ya ambargo uygulayalım, NATO ile birlikte hareket edelim' dedi. Sayın Akşener de aynısını söyledi. Amerika ile birlikte hareket edelim. Hatta Rusya'dan almış olduğumuz S-400'leri iade edelim, dedi. Hatta Akkuyu'daki Nükleer Santrali durduralım, dedi. Yani Rusya ile Köprüler atalım. Eğer iktidarda onlar olsaydı ve bunu yapıyor olsaydı şu anda Avrupa Birliği ülkelerinin yaşadığı sorunun daha büyüğünü biz yaşıyor olacaktık.”
- AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç: “Genel af çalışmasıyla ilgili şu anda grubumuzda böyle bir çalışma yok. Yeni yargı paketi hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğu getiren bir düzenleme yapılacak. Hukuki himayesi sigortası kanunu ile ilgili çalışma var. Buna benzer yargının işleyesini daha hızlandıracak adalete güveni daha da tesis edecek düzenlemelerdir.”
- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “(Af ile ilgili) Toplumsal mutabakatı sağlayarak bir plan ortaya koyulabilir. Ama burada olmazsa olmazlar var. Nedir? Terör suçları, asla… Kadına şiddet, taciz, tecavüz, cinayet… Çocuğa taciz. Uyuşturucu. Bunların affedilmesine, Sayın Genel Başkan’ımız kırmızı çizgiyi koydu.”
- CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: “Bir paramotor 12 saat uçuyor ve herhangi bir ihbar gelmiyor öyle mi? Hiç mi takip edilemiyor? Uçan kuştan haberin vardı Soylu! Paramotordan nasıl haberin yok? Kendi zaafiyetini CHP'ye mâl ediyorsun. Utanmaz!"
- Göç İdaresi Başkanlığı: “Ülke genelinde son bir haftada 2 bin 265 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.”
- Türkiye'de yaşlı nüfus 2017-2021 döneminde yüzde 19,57 artarak 6 milyon 895 bin 385 kişiden, 8 milyon 245 bin 124 kişiye yükseldi.
- Türk-İş Başkanı Ergün Atalay: "Talebimiz, bir tane taşeron dışarıda kalmadan hepsini devletin çatısı altına alın, bir tane EYT'li dışarıda kalmadan bu yasayı çıkarın.”
- İstanbul Ticaret Odası, Eylül ayına yönelik İstanbul enflasyonunu açıkladı. İstanbul'da tüketici enflasyonu eylül ayında yıllık bazda yüzde 107,42 oranında artış gösterdi. Aylık bazda ise yüzde 6,06'yı geçti. Böylelikle, İstanbul'da enflasyon son 24 yılın zirvesine yükseldi.
Gündemin diğer başlıkları
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu dün gece ‘B+’dan ‘B’ye düşürdü. ruluş, ortalama enflasyonun 2022’de yüzde 74, 2023’te yüzde 40,1, 2024’te yüzde 18, 2025’te yüzde 12 olacağını öngördü.
- S&P, dolar/TL’nin de 2022 sonunda 20,50’ye, 2023 sonunda 23,00’a yükselmesi ve sonraki iki yıl bu seviyede kalmasını bekliyor.
- TZOB verilerine göre eylül ayında maydanoz 3,5 kat, marul 3,3 kat, domates ve limon 3,2 kat, elma ise 3 kat daha pahalıya tüketiciye satıldı. Üreticide 1 lira 36 kuruş olan maydanoz 4 lira 80 kuruşa, 3 lira 79 kuruş olan marul 12 lira 55 kuruşa, 5 lira 30 kuruş olan domates 16 lira 93 kuruşa, 6 lira 67 kuruş olan limon 21 lira 23 kuruşa, 4 lira 60 kuruş olan elma ise 14 lira 3 kuruşa markette satıldı.
Yorum Yazın