Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol

04 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Mazlumlara yardımda dünyada 1 numarayız. Amerika, Batı değil, 1 numara biziz."
  • Erdoğan: "Türkiye denilince akla, ekonomisi, savunması, askeri kabiliyetleri yanında vicdanı, insani krizler karşısındaki ilkeli duruşuyla öne çıkan bir ülke geliyor."
  • Erdoğan: "Yunanistan Başbakanı ABD'den yardım istiyor. Neye karşı? Türkiye'ye karşı. Ne yaparsan yap, biz gereği neyse bunu her zaman yapacağız, yapmaya hazırız."
  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Azerbaycan ne zaman ki 'Kendi göbeğimizi kendimiz keselim.' dedi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Ermenistan'ı ziyaret etti. Nerede bir kriz bölgesi, kanamaya aday yara varsa Pelosi oraya gidiyor.”
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Bir kadın terörist, silah eğitimi, bomba eğitimi almış; söz konusu eylemin hazırlığında parmağı olan, mecazi anlamda söylemiyorum, doğrudan parmak izi olan başka eylemler yapacağını da söyleyen bir kadın terörist. Peki, o açıklama sonrasında bize neyi tartıştırmaya çalıştılar; eylemi yapan o muydu, başkası mı, devlet yanıldı mı, yanılmadı mı? Bir muhalefet partisi, ilk kez bir teröristin DNA raporunu istedi. Evlat nöbetindeki ailelerin başına ne geldiğini yıllardır tartışmadılar.”
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Son yıllarda istihdamda ihracat ve büyümede elde ettiğimiz başarılar diğer ülkelerle kıyaslandığında parmakla gösterilecek niteliktedir. Kendinize güvenin. İyi yoldayız, doğru yoldayız güçlü bir şekilde gidiyoruz. Söylediklerimiz birileri tarafından manipüle edilebilir. Ama siz bizi anlıyorsunuz biz sizi anlıyoruz. Dünya da anlayacaktır.”
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: "(Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü açıklaması) CHP, başörtüsü ve inanç özgürlüğüyle alakalı sicilini temize çekmek istiyor. Bir seçim hamlesi ama bu, CHP'nin başörtüsü özgürlüğüyle alakalı yakın geçmişte AYM'ye iptal için gittiğini unutturmaya yetmez.”
  • Ticaret Bakanı Mehmet Muş: "Eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur."
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: “2022 yılı ikinci çeyreğinde cep telefonuyla aylık ortalama 560 dakika konuştuk. Türkiye, bu mobil kullanım süresiyle Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.”
  • CHP, başörtüsüyle ilgili 3 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “En büyük gücüm bu ülkenin gençleri. 7.5 milyon gencimiz ilk kez sandığa gidip oy kullanacak. 7.5 milyon gencin tarihsel bir sorumluluğu var. Ya bir dikta yönetimine kalıcılık sağlayacağız ya da bir dikta yönetimini demokratik yollarla sonlandıracağız. İkincide benimle beraber olmaya hazır mısınız?”
  • Kılıçdaroğlu: “Türkiye, savaşta olan ülkeye, Rusya’ya borcunu ödeyemiyorum diyor. Halktan parasını aldığı gazın parasını ödeyemiyor. Kime? Savaşta olana! Türkiye hep ciddi devlet olmuştur ve itibar görmüştür. Her şeyi yok ettiler. Çok çürük bir sistem var. Çok çürümüş bir saray iktidarı var."
  • Kılıçdaroğlu: “Sayın Bahçeli bugün ‘Ey Kılıçdaroğlu DNA testi yap’ diye. Vallahi güzel bir öneri ama bir şartım var. Beraber DNA testi yapacağız, kimin ne olduğu çıksın ortaya. Benim kim olduğumu öğrenmek istiyorsan Konya’nın Akşehir’ine gideceksin. Seyyid Mahmudi Hayrani türbesinde bir Fatiha okuyacaksın. İki İstanbul Müftülüğüne gideceksin Kuyudi Kadime Arşivi’ne bakacaksın. Benim kim olduğumu öğreneceksin. DNA testi yapmaktan asla vazgeçmem. Kim olduğumu biliyorum, herkesin kimliği nasıl şerefliyse benim kimliğim de benim şerefimdir.”
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Helalleşme kisvesi altında başörtüsünü istismar etmenin bir manası yoktur. Böyle bir yasa TBMM’ye geldiğinde MHP, geçmiş dönemde başörtüsü konusunda vermiş olduğu Meclis kararının arkasında durur. Yeni karar da ihtiyaç olmadığını söyler. Kılıçdaroğlu eğer başörtüsü meselesine bu kadar hassasiyet gösteriyorsa milletvekillerinden başlasın başörtüsüne."
  • Bahçeli: “Biz Cumhur ittifakı olarak sonuna kadar Türkiye'nin yanındayız. Türk milletinin tarafıyız. Buna karşılık zillet ittifakı Türkiye'nin karşısına geçen Türkiye düşmanları ile el birliği yapan karanlığın propagandasına bel bağlayan siyasi mihrap olarak karşımızdadır. Dedikleri bir şey yoktur. Bir hazırlıkları ve hedefleri yoktur. Bir masa etrafında oturmaktan birbirlerinin ayağını kaydırmaktan başka da yaptıkları bir şey yoktur. İkinci tur görüşmelerinde zillet partilerinin ortak açıklamalarından yine bir sonuç çıkmamıştır. Kaldı ki çıkması da beklenmemektir. Cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağından başka ikinci bir meseleleri bulunmayan bu acizler koalisyonu iyice sapa sarpmış su kaynatmış dingil kırmıştır. Zillet partilerinin birbirine güveni hiç kalmamıştır.”
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: "Birinci turda kazanmak partiler arası işbirliği gerektiriyor. İlk turda kazanmak için ortak adayla seçime gitmek gerekiyor.”
  • Babacan: “Vatandaşı ikna etmediğimizde başarı ihtimalimiz zayıflar. Vatandaşa güven veremediğimizde bildiği kötüyü tercih edecektir. Ortak dil oluşturmamız gereken çok kritik bir süreçteyiz.”
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Başörtüsü özgürlüğünü sağlayacak, tüm partilerin imzasının olduğu bir yasayı desteklerlerse, Kılıçdaroğlu'na yaptığım gibi Erdoğan'a da teşekkür tweeti atacağım. Gidip illa AK Parti ve MHP oylarıyla illa bu teklif sunulsun, kabul edilsin gibi bir düşünceye girmesinler. Muhafazakarların çekinceleri olduğu CHP böyle bir teklifle geliyorsa bu çok önemlidir. Erdoğan'a sesleniyorum, parti başkanı değil Cumhurbaşkanı olarak davranın, deyin ki; 'Biz bu teklifi memnuniyetle karşılıyoruz.' Ben başörtü mağduriyeti mücadelesinde yer almış, eşi ve kızı da bunu yaşamış bir insanım. Desteğinizi açıklayın ki, hep beraber kabul edelim. Kürtçe konusunda da aynı. Cemevlerinin gerekli statüyü kazanmasında da.”
  • Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “AKP Genel Başkanı Erdoğan istiyor ki CHP başörtüsüne itiraz etsin ki seçimlerde kendisi suistimal edebilsin, ‘ben gidersem özgürlükler kısıtlanır’ diye propaganda yapabilsin.”
  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: "Buradan muhalefete de sesleniyorum. İktidarın savaş politikaları karşısında sessiz kalarak yolsuzluk ve rant değirmenine su taşımayın. Cesur olun, net olun." çağrısını yaptı. Buldan gençlere, "Kilitleri kıracak anahtar güç sizlersiniz. Sizin varlığınız zaten büyük güçtür.”
  • AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Hak ve özgürlükler mücadelesinin öncü siyasi hareketi biziz. Mücadele ettik, bedel ödedik, geri adım atmadık. Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın yapacağı grup konuşması bu tarihi mücadelenin yeni bir aşaması olacaktır. Çarşamba günü herkesi ekran başına bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, hak ve özgürlükler mücadelemizin tarihine atılmış çok güçlü bir imza olacaktır."
  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun kendisi için kullandığı "emek hırsızı" sözüne) Ben emek hırsızlığı diye bir kavramı anlamam, bilmem ama sayın bakan bilir.”

Gündemin diğer başlıkları

  • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P): “GSYH'de büyümenin 2023'de yüzde 3'ün altına hafif şekilde gerilemesini beklemiyoruz. Enflasyonun gelecek yıl ortalamada yüzde 40'ın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Kalkınmakta olan piyasalarda merkez bankalarının şahin duruşlarının etkisiyle Türk Lirası zayıf kalmaya devam edecek. Türk yetkililerin oldukça genişlemeci mali duruşları ve para politikası liraya güvenin daha da baltalanması riski yaratıyor. Zayıflayan lira aynı zamanda Türkiye'nin şirketler sektörünün kredibilitesini de aşındırıyor.”
  • Eylülde dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 298,3’lük artışla 10 milyar 384 milyon dolara yükseldi. Ocak-eylül döneminde toplam dış ticaret açığı yıllık yüzde 158,5’lik artışla 83 milyar 819 milyon dolara ulaştı.
  • Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 38 tam üyesi ile ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporu kamuoyuna açıklandı. Mevcut verilere göre Türkiye, talebe başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. sırada. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar.
  • Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; temmuz, ağustos ve eylül aylarında enflasyon yüzde 7'yi aştı. Böylece temmuz ayında 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücretin alım gücü 3 ayda 802 lira eridi. En düşük emekli aylığının alım gücü 2 bin 990 liraya indi.
  • İngiltere Başbakanı Liz Truss: “Ben büyük bir siyonistim. Büyük bir İsrail destekçisiyim. İngiltere-İsrail ilişkisini güçlendireceğiz. Hükümetin ABD gibi büyükelçiliği İsrail’in başkenti Kudüs’e taşıyacağından gerçekten umutluyuz. İsrail ile İngiltere arasındaki dostluğu göstermek için atılan bu adım çok önemli. İngiltere’nin tek başkenti var, o da Londra. İsrail’in tek başkenti var o da Kudüs.”

Yorum Yazın