"Sokak hayvanları popülasyonu insancıl yöntemlerle kontrol altına alınabilir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Sokak hayvanları popülasyonu insancıl yöntemlerle kontrol altına alınabilir"
Abone ol
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü sebebiyle açıklamada bulunan Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk, ”Sokak hayvanları popülasyonunun insancıl yöntemlerle kontrol edilmesi, bilimsel verilere dayanan kısırlaştırma ve aşılama programlarıyla mümkün olacaktır” ifadesini kullandı.

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Ertürk, Hayvanları Koruma Kanunu’nun kamu vicdanında tepkilere neden olduğu belirterek, ötenazi ile sokak hayvanı sayısının azaltılmayacağını belirtti. Ertürk ”Geçtiğimiz temmuz ayında, sokak hayvanlarının sayısının kontrolü için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve ötenazi kararlarını içeren yeni düzenlemeler yapılarak kamu vicdanında büyük tepkilere yol açılmıştır. Veteriner Hekimler Derneği olarak biz, ötenazi ile sokak hayvanı sayısının azaltılmayacağını bir kez daha vurguluyoruz. Bu konuda anayasal süreç devam etmektedir. Bu bağlamda, sokak hayvanları popülasyonunun insancıl yöntemlerle kontrol edilmesi, bilimsel verilere dayanan kısırlaştırma ve aşılama programlarıyla mümkün olacaktır” dedi.

”Canlıları korumak, yalnızca bugün değil, her gün görevimizdir”

Sokak hayvanlarının korunmasına yönelik çözüm önerilerinde bulunan Ertürk, şunları söyledi:”Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanlarının korunmasına yönelik yetersiz altyapı ve kaynaklar, bu sorunun tüm yerel yönetimlerce, eş zamanlı ve seferberlik zihniyetiyle yönetilmesini ve denetimini zorunlu kılmaktadır. Çözüm önerilerimiz arasında, veteriner işlerinin belediyelerde daha etkin yönetilmesi, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının hızlandırılması ve sokak hayvanları için yeterli sayıda ve hayvan refahına uygun barınma koşullarının sağlanması yer almaktadır.

Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, yalnızca evcil hayvanlar değil, endüstriyel önem taşıyan hayvanları ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanları da dikkate alınmalıdır. Anadolu’da nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bu canlıları korumak, yalnızca bugün değil, her gün görevimizdir.

Veteriner Hekimler Derneği olarak, daha insancıl, sürdürülebilir ve bilimsel temelli çözümler üretilmesini destekliyor, hayvanların yaşam hak ve refahlarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.” (ANKA)


Yorum Yazın