Taliban rejimi, BM insan hakları özel raportörünün Afganistan’a girişine engel getirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taliban rejimi, BM insan hakları özel raportörünün Afganistan’a girişine engel getirdi
Abone ol
Taliban, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından atanan özel raportör Richard Bennett’in Afganistan’a girişini engel koydu. Hükûmet sözcüsü, insan hakları gözlemcisini “propaganda yapmakla” itham etti.

Bennett, Taliban’ın bir önceki yıl yönetimi ele geçirmesinin ardından Afganistan’daki insan hakları durumunu izlemek üzere 2022 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından atanmıştı.

Daha önce Taliban’ın kadın ve kız çocuklarına yönelik muamelesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyleyen Bennett, Afganistan dışında yaşıyor ancak durumu araştırmak üzere birkaç kez ülkeyi ziyaret etti.

Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdül Kahar Balhi, Reuters’e yaptığı açıklamada Bennett’in “Afganistan’a seyahat vizesi alamadığını” söyledi.

Balhi, “Sayın Bennett’ten çalışma sırasında profesyonelliğe bağlı kalmasını defalarca talep ettikten sonra bile raporlarının Afganistan ve Afgan halkının çıkarlarına zarar veren önyargılara ve anekdotlara dayandığına karar verildi” dedi. 

Taliban yönetim sözcüsü Zabihullah Mücahid, Bennett’in Afganistan’a gelmesine müsaade verilmeyeceğini söyledi ve ”Çünkü Afganistan’da propaganda yapmakla görevlendirildi. Küçük meseleleri abartarak propaganda yapıyordu” dedi. 

Yabancı güçlerin çekilmesinin ardından üç yıldır iktidarda olan Taliban, hiçbir yabancı hükümet tarafından resmen tanınmış değil. Washington da dahil olmak üzere yabancı yetkililer, Taliban’ın kadın hakları konusunda rotasını değiştirene kadar tanınma yolunun kapalı olduğunu söylediler. 12 yaşın üzerindeki kız çocuklarının çoğunu okullardan ve üniversitelerden men eden Taliban, kadınların parklara girmesini yasakladı ve erkek vasisi olmayan kadınların uzun mesafeli seyahatlerini durdurdu.


Yorum Yazın