Yıllardır Süper Lig’in yayıncısı olarak Bein Sports’u biliyoruz. Bu yıl değişim olacak mı, bunu yakın zamanda göreceğiz. Değişip değişmemesinden daha önemli konu ise; ihale sürecine dair yaşanan ilginçlikler. Herkesin sorduğu soru, aslında başlıkta ifade ettiğim gibi kısa ve net. Ama konuyu biraz daha açalım ve sizlere detaylı olarak aktaralım…
Oğuz Büber - Muhalif Analiz
Katarlı Bein Medya Grubu, 2015 yılında Digiturk’ü satın alarak Türkiye’ye giriş yaptı. Bein, 2016 yılında kazandığı 590 milyon dolarlık ihale ile Süper Lig’i 2021-2022 sezon sonuna kadar yayınlama hakkını elde etti.
TFF, 2 yıl önce yayın ihalesini iptal ederek mevcut yayıncı Bein Medya Grubu ile 2 yıllık uzatma sözleşmesi gerçekleştirdi.
Türk Lirası üzerinden yapılan anlaşmanın değeri 2.2 milyar lira idi.
Futbol gibi; sektörün yabancı para birimi üzerinden döndüğü, gider ve gelirlerin Euro üzerinden olduğu bir alanda Türk lirası üzerinden bir anlaşma yapılması oldukça garip karşılanmıştı. Üstelik ödeme yapan kurum da bir Türk markası değil. Zaten mevcut finansal sistemini Euro ve benzeri dövizler üzerinden döndüren bir Katar firması.
Yabancı para birimi - Türk lirası konusunda daha önceden yaşanmış daha garip bir ‘kur sabitleme’ olayı da var.
2017 yılında Bein, Dolar kurunu 3.26-3.36 arasına sabitlemişti. O zaman da olayın mantığını anlamak oldukça zordu. Çünkü kulüpler liglerin bitişi itibariyle 293 milyon TL kayıp yaşamıştı.
Ana parası Türk Lirası olmayan Bein git gide eriyen bu sözleşmede neden sürekli avantaja geçiyordu? Dolarla ödemede ekstra bir zararları olmayacaktı oysa. Neden bir taraf göz göre göre zarara uğruyordu? Mantıklı bir cevabı yoktu.
Bugüne geldiğimizde…
Bein Sports, yayın ihalesi için yine Türk Lirası cinsinden bir teklif yapıyor. Miktar 3 Milyar 900 milyon TL. Döviz cinsinden değeri şu an için ortalama 126 milyon Euro.
Saran Medya’nın (S Sports) teklifi ise 150 milyon Euro. Hatta son olarak 3 yıl için 500 milyon Euro'luk teklif hazırlandığı söyleniyor. Herhangi bir kur sabitleme isteği de bulunmuyor. Buna karşın TFF’nin Bein Sports ile pazarlıkta olduğu ve daha yüksek teklif veren Saran Medya’ya dönüş yapmadığı belirtiliyor.
Daha yüksek teklif vermiş ve teminat mektubu veren bir kuruluş varken hangi sebeple daha düşük teklifte bulunan kurumla pazarlık masasına oturulur? Resmi organlar bunun yanıtını vermiyor.
Süper Lig kulüpleri de Bein’in teklifine sıcak bakmıyor. Sebepleri de bizim bahsettiğimiz konuyla doğru orantılı. Nedenleri şunlar:
- Yapılan teklif Türk Lirası üzerinden.
- Teminat mektupları yok.
- 2022 yılında yapılan ihalede kulüpler 45 milyon Euro zarara uğramıştı.
Saran Medya’nın teklifinin gereken standartları karşılamaması gibi bir durum olsa olayın bir mantığı var diye düşünebiliriz. O zaman bile federasyonun, “Saran Medya’nın teklifi belirli standartları/gereklilikleri karşılamadığı için değerlendirmeye alınmamıştır” gibi bir açıklama yayınlaması gerekirdi.
Herkes TFF’den bu konu hakkında mantıklı bir açıklama beklerken, federasyonun yaptığı tek açıklama ise, ‘İhale komisyonunun teklifleri değerlendirmek için 19 Şubat’ta yeniden toplanacağı ve ihale sürecinin 29 Şubat’ta tamamlanmak istendiği’ duyurusu oldu.
Dileriz federasyon kamuoyuna aydınlatıcı bir açıklamada bulunur. Yoksa, Türk futbolu daha fazla kazanç sağlama olanağına sahipken neden daha az kazandığı bir ihaleye imza atsın ki?
Yorum Yazın