Türkiye, Hollanda’ya yüksek nitelikli göç veren ilk dört ülke arasında yer alıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye, Hollanda’ya yüksek nitelikli göç veren ilk dört ülke arasında yer alıyor
Abone ol
Hollanda İstatistik Ofisi'nin aktardığı bilgilere göre 2023’te Hollanda’ya yüksek nitelikli göçmen (HSM) sıfatıyla 21 bin 500 kişi taşındı. Türkiye ilk dört ülke arasında bulunuyor.

Yürüttüğü yüksek nitelikli göçmen (highly skilled migrant | HSM) programıyla Hollanda işgücü piyasasında az bulunan bilgi çalışanlarını ülkesine davet eden Hollanda, 2023’e ilişkin yüksek nitelikli göçmen verilerini açıkladı. Hollanda İstatistik Ofisi (CBS) tarafından Temmuz 2024’te yayımlanan veriler, geçtiğimiz yıl Hollanda’ya yüksek nitelikli göçmen sıfatıyla 21.500 şahsın göç ettiğini gösterdi. Hollanda’da yüksek vasıflı göçmen başvurusu konusunda danışmanlık veren ve uluslararası bordro yönetimi hizmetleri sunan Unusual People BV, 2023 yüksek nitelikli göçmen verilerini ve HSM programının zorlaşan koşullarını değerlendirdi.

Türkiye ilk dört ülkeden birisi

Hollanda hükümeti tarafından paylaşılan veriler, bilgi göçmenleri olarak da anılan yüksek nitelikli göçmenlerin çoğunun Hindistan’dan geldiğini gösterirken, Türkiye, Çin ve Güney Afrika da Hollanda’ya HSM göçü veren ilk dört ülke arasında konumlandı. Öte yandan 2023’te Hollanda’ya HSM olarak taşınanların sayısı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 azaldı.

Konuyla ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Unusual People BV Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, “Hollanda hükümetinin oturma izni kotalarını azaltması ve 2023’te HSM kriterlerini sıkılaştırması, süreci daha zorlu hale getirdi. Buna rağmen Hollanda, Avrupa’da yabancı yetenekleri istihdam etmek isteyenler tarafından tercih edilen ülkelerin başında gelmeyi sürdürüyor. 2023’te HSM kabulü bir önceki yıla kıyasla %20 azalsa da Türkiye Hollanda’ya yüksek vasıflı göçmen kazandıran ülkeler arasında liderliğe oynuyor” diye konuştu.


Yorum Yazın