Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğu başladı. Atasever’in içinde bulunduğu yörünge altı aracını taşıyan uçak, ABD’nin New Mexico eyaletinden havalandı.
Türkiye’nin uzay misyonunda ikinci görev resmen başladı.
Astronot Tuva Cihangir Atasever’in bulunduğu yörünge altı aracını taşıyan uçak, ABD’nin New Mexico eyaletinden havalandı.
Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu 6 kişilik Galactic 07 ekibinde ABD’den iki, İtalya’dan da bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer alıyor.
Atasever, 1 saat 10 dakika sürmesi beklenen uçuşta 3 bilimsel deney gerçekleştirecek.
HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Uçuşu gerçekleştirecek Virgin Galactic firması, X hesabından, Galactic 07 misyonu hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi.
Paylaşımda, Galactic 07 uzay uçuşu için hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiği belirtilerek, kalkışın yerel saatle 08.30’da (TSİ 17.30) yapılmasının planlandığı kaydedildi.
Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’in de içinde olacağı Virgin Galactic’e ait VSS Unity yörünge altı aracını taşıyan uçak, New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalanacak.
HAVA KOŞULLARI UYGUN
Virgin Galactic’in X sosyal medya hesabından, Galactic 07 misyonu hazırlıklarına ilişkin paylaşımda bulunuldu.
Paylaşımda, “Uzay uçuşu için harika bir gün. Dört insanı daha uzaya götürmeye hazırlanıyoruz. Spaceport üzerinde hava koşulları olumlu.” ifadelerine yer verildi.
UÇUŞ 1 SAAT 10 DAKİKA SÜRECEK
Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu 6 kişilik Galactic 07 ekibinde ABD’den iki, İtalya’dan da bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer alacak.
Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürmesi planlanan uçuşta VSS Unity yörünge altı aracının, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin feetlik yüksekliğe erişmesi, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması öngörülüyor.
Atasever’in, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanıyor.
TUVA CİHANGİR ATASEVER HANGİ DENEYLERİ YAPACAK?
Bilimsel bir misyon gerçekleştirecek Atasever’in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi.
BEACON isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıyacak. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelenecek.
Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever’den örnekler toplanarak analiz edilecek.
IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecek. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space’in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşınacak ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilecek. Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.
Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever’den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dışı veziküller, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edilecek. Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever’in gerçekleştireceği Yörünge Altı Araştırma Görevi’nde uygulanacak.
Yorum Yazın