Yapay zekayla geliştirilen "temiz mıknatıs" yeşil enerjide çığır açabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yapay zekayla geliştirilen "temiz mıknatıs" yeşil enerjide çığır açabilir
Abone ol

Britanyalı bir firma, nadir toprak elementleri içermeyen bir mıknatısı rekor hızda geliştirmek için yapay zeka kullandı. Bu ilerleme temiz enerji üretiminde devrim yaratabilir.

Materials Nexus adlı firma yeni mıknatısın, deneme yanılmaya dayalı, genellikle yavaş ve yoğun kaynak gerektiren geleneksel yeni malzeme keşfetme sürecine kıyasla yapay zeka kullanılarak sadece üç ayda geliştirildiğini söyledi.

Çevremizdeki neredeyse tüm cihazlarda kullanılan kalıcı mıknatıslar, rüzgar türbinleri, robotlar ve elektrikli araçlardaki motorların temel parçalarından biri.

Dünya temiz enerjiye geçişi araştırdıkça, sabit mıknatıslara yönelik talebin hızla artması bekleniyor.

Sadece elektrikli araç endüstrisinde, nadir toprak mıknatıslarının kullanımı 2030'a gelmeden 10 katına çıkabilir.

Mıknatıslar, adından da anlaşılacağı üzere nadir bulunan neodim ve disprosyum gibi nadir toprak minerallerinden yapılıyor.

Dahası, nadir toprak elementlerinin üretimi halihazırda Çin'de yoğunlaşmış durumda ve bu da onları jeopolitik gerilimlerin yol açtığı tedarik zinciri kesintilerine karşı savunmasız hale getiriyor.

Madenlerin çıkarılması karbon emisyonlarına neden olduğundan yerel topluluklara ve çevreye zarar verme riski taşıyor.

Giderek artan sayıda araştırma, yapay zekanın farklı endüstriyel ihtiyaçlara uygun yeni malzemelerin keşfinde devrim yaratabileceğini öne sürüyor.

Materials Nexus, MagNex adı verilen yeni mıknatısın, yapay zeka kullanılarak malzeme maliyetinin 5'te biri oranında üretilebileceğini, aynı zamanda geleneksel mıknatıslara kıyasla "madddi karbon emisyonlarında yüzde 70 azalma" sağlayacağını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Başlangıçta mıknatıslara odaklanan Materials Nexus yapay zeka platformu, tedarik zinciri güvenliği, maliyet, performans ve çevre sorunları gibi endüstri zorluklarını ele alan 100 milyondan fazla nadir toprak içermeyen kalıcı mıknatıs adayı bileşimi belirledi ve analiz etti" dendi.

Mevcut endüstri standardı kalıcı mıknatısın keşfedilmesi onlarca yıl sürdü ve bugün kullandığımız ürünlere dönüştürülmesi daha da uzun zaman aldı.

Şirket, mıknatısı sentezlemek ve test etmek için Henry Royce Enstitüsü ve Sheffield Üniversitesi'yle işbirliği yaptı.

Sheffield Üniversitesi'nde metalurji ve malzeme işleme profesörü olan Iain Todd, "Materials Nexus'un malzeme keşfinde yapay zekayı kullanma yaklaşımı ve Sheffield'daki Henry Royce Enstitüsü'nde gelişmiş alaşımlar üretmek için sahip olduğumuz birinci sınıf tesislerin birleşimi, yeni bir manyetik malzemenin nefes kesici bir hızla geliştirilmesini sağladı" dedi.

Bu başarı, malzeme ve üretimin parlak geleceğini gözler önüne seriyor. Yapay zekanın gücüyle ortaya çıkarılan yeni nesil malzemeler, araştırma, endüstri ve gezegenimiz için son derece umut verici.


Yorum Yazın