Yargı, Söğütözü’nde tarım lisesi alanını, konut-ticarete dönüştüren plan değişikliğini iptal etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yargı, Söğütözü’nde tarım lisesi alanını, konut-ticarete dönüştüren plan değişikliğini iptal etti
Abone ol

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Söğütözü’nde tarım lisesinin yıkıldığı alana ilişkin konut ticaret planını yargıya taşımıştı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, söz konusu Söğütözü Mahallesi 7577 ada 15 parsel sayılı taşınmaza ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 09/03/2021 tarih ve 3598 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliklerini (konut+ticaret planı) iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yaptığı açıklamada, “Yargı, kamu yararını gözeten bir karar vermiştir. Karar gereğince ruhsatın iptal edilmesi ve şantiye çalışmalarının durdurulması gerektiği açıktır. Yetkililer telafisi imkânsız zararlar yaşanmadan bu çalışmaları durdurmalıdır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yargı kararının yerine getirilmesi ve ruhsatın iptal edilmesi için ilgili birimlere resmi yazıyla başvuracağız” denildi.

Eski Tarım Lisesi

Açıklamada üst mahkeme gerekçesinde yer alan şu ifadelere de dikkat çekildi:

 “Parselde, konut kullanımı ile öngörülen kalıcı nüfusa hizmet edecek tek kamusal kullanımın ‘park alanı’ olduğu, bu alanın da Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ekinde yer alan tabloda belirlenen asgari standardın altında (9770 m² olması gerekirken 7007,85 m² olarak ayrıldığı) olduğu, parsel bazında yapılan plan değişikliği kapsamında, alana ilave gelen nüfusun ihtiyacı olan kentsel donatı alanlarının (anaokulu, ilkokul, ortaokul-lise, sağlık tesisi, sosyal ve kültürel tesis, ibadet yeri ile yol ve otopark hariç teknik alt yapı alanı) parsel ölçeğinde karşılanması mümkün değil ise de; dava konusu işleme ait sosyal ve teknik altyapı etki değerlendirme raporunda belirtilen ve parsel ile bağlantısı kurulan etraftaki donatı alanlarının, parselin konumu gereği, yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında olmadıklarının görüldüğü, belirtilen nedenlerle, sosyal, teknik altyapı ve donatı alanı dengesini bozucu nitelikte olan dava konusu değişikliklerde, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”


Yorum Yazın