Yeşil Sol Parti’den Ilısu Barajı altında kalan köylere ilişkin önerge

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeşil Sol Parti’den Ilısu Barajı altında kalan köylere ilişkin önerge
Abone ol
Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili, TBMM İdare Amiri Tuncer Bakırhan, Dicle Nehri üzerine yapılan Ilısu barajından kaynaklı köyleri sular altında kalarak mağdur olan yurttaşların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Muhalif- Ankara

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili, TBMM İdare Amiri Tuncer Bakırhan, Dicle Nehri üzerine yapılan Ilısu barajından kaynaklı köyleri sular altında kalarak mağdur olan yurttaşların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Önerge gerekçesinde, Dicle nehri üzerine yapılmış olan Ilısu barajıyla birlikte Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt’in 200’e yakın köy ve mezrasının sular altında kaldığı belirtildi. Baraj suları altında kalan birçok köy gibi Kurtalan ilçesi Soğuksu köyüne bağlı Zorava ve Yuvalı mezralarının da köylerinin boşaltılmasından kaynaklı ya şehre göç etmek ya da çadırlarda zor şartlardaki yaşamlara dikkat çekilen önerge gerekçesi şöyle:

Dicle nehri üzerine yapılmış olan Ilısu barajıyla birlikte Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt’in 200’e yakın köy ve mezrasının sular altında kaldığı belirtilmektedir. Siirt Merkeze bağlı; Aktaş, Bostancık, Gökçebağ, Demirkaya, Eğlence, Yokuşbağları, Kışlacık, Kayıklı, Kelekçi, Ormanardı, Kalender, Güneşli, Konacık, Kayaboğaz. Kurtalan ilçesine bağlı; Aydemir, Bağlıca, Yuvalı. Eruh ilçesine bağlı; Yeşilören, Payamlı, Kavakgölü, Ufaca köyleri barajın yapılmasından kaynaklı sular altında kaldığı yerel kaynaklar tarafından ifade edilmektedir. Arazileri kamulaştırılan yöre sakinlerinin bir kısmı başka şehirlere göç ederken bir kısmı da uzun süredir su ve elektrik olmadan çadırlarda yaşıyorlar. Yerel kamuoyuna göre Ilısu barajının yapılmasından dolayı yaklaşık 100 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Baraj suları altında kalan birçok köy gibi Kurtalan ilçesi Soğuksu köyüne bağlı Zorava ve Yuvalı mezraları da köylerinin boşaltılmasından kaynaklı ya şehre göç etmek ya da çadırlarda yaşamak zorunda bırakılmışlar. Çadırlarda yaşayanlar oldukça zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Elektrik ve su olmadan çadırlarda yaşıyorlar. Köylüler kışın soğukta yazın sıcakta çadırda yaşamak zorunda kalıyorlar. Suyu taşıyarak getiriyorlar. Hayvanlara yem verirken karanlıkta kalıyorlar. Uzun süredir çadırlarda yaşayan yurttaşların geneli tarım ve hayvancılık ile uğraştıkları için ortak istekleri artık evlerinde ve yurtlarında yaşamak istiyorlar.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi şöyle:

1- Ilısu barajının yapılmasından kaynaklı köyleri sular altında kalan yurttaşların mağduriyeti neden giderilmemektir? Bu konuda bakanlığınız devreye girmeyi düşünmekte midir?

2- Köyleri sular altında kalan yurttaşlara yaşamlarını kurabilmeleri için uygun bir mekan neden gösterilmemiştir? Yurttaşlara yeni yerleşim yerleri tahsisi konusunda ne gibi bir planlamamınız olacaktır?

3- Evsiz kalanlara kredi ile yeni evler yapılacağı söylenmiş. Fakat evler yapılmamış. Evler ne zaman yapılacak?

4- Dünyanın birçok yerinde bir bölgeye baraj yapılmadan önce o bölgede yaşayan yurttaşlar için önce uygun yerleşim yerleri yapılır. Altyapısı, yolları ve fiziki koşulları sağlanır. Ilısu barajı yapılırken hükümetinizin ve bakanlığınızın benzer bir hazırlık yapmamasının nedeni nedir


Yorum Yazın