Eğitim Danışmanı Nur Erdem Özeren, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamasında öğrencilerin daha çok Ankara ve Anadolu'yu tercih ettiğini ifade etti.
Eğitim Danışmanı Nur Erdem Özeren, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına ilişkin, “Barınma ihtiyacı nedeniyle İstanbul’dan kaçan Ankara ve Anadolu’yu tercih etti. Gençler tıp, diş hekimliği yerine bilgisayar, endüstri mühendisliğine daha fazla ilgi gösterdi” dedi.
BirGün'e konuşan Özeren'in açıklamaları özetle şöyle:
YKS yerleştirme sonuçları bize ne gösterdi? Ülkenin durumunu okumak açısından ne tür veriler ortaya çıktı? Gençler hangi alanlara daha fazla ilgi göstermiş ya da neden vazgeçmiş?
Birincisi öğrenciler ileride yurtdışında çalışmaya karar verirlerse kendilerine güçlük çıkarmayacak bölümleri tercih etti, sorunlu olanlardan uzaklaştı. Hukuk, tıp, öğretmenlik gibi programlara talep bir şekilde yavaş yavaş azalıyor, puanların düştüğünü görüyoruz. Bu bölümlerin yurtdışında yapılması kolay değil. Gençler artık Türkiye'de bir gelecek göremiyor, işsizlik var. Bir başka sonuç, okumak için bir başka şehre gitme oranlarının azalmış olması. Çünkü Türkiye'nin bir şehrinde düzen kurmak, özel bir yurda yerleşmek, ev tutmak çok maliyetli şeyler. Sadece büyükşehirlerde değil, Edirne'de de özel bir yurdun aylığı 10 bin lira. Bu nedenle şehir değişikliklerinin azaldığını insanların kendi şehirlerinde alternatif bölümlere girmeye çalıştığını görüyoruz. Bir başka ekonomik etki de vakıf üniversitelerinde belli ücretlerin üstündeki programlara girme oranının azaldığını görüyoruz.
Gençler hangi alanlara daha fazla ilgi göstermiş ya da neden vazgeçmiş?
Son iki-üç yıldır bilgisayar, yazılım mühendisliği gibi bölümlere ilgi var. Endüstri mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlere talep arttı. Yani ‘Matematiğe gireyim, buradan devam ederim’ diyor. Devlette iş yapılabilecek programlara ilgi ise azaldı. Örneğin, sosyal hizmette patlama vardı, öğretmenliklerde de. Bir ara iki yıllık ya da 4 yıllık sağlık programlarından mezun olup devlette çalışmak garanti olarak görülüyordu. Şimdi atanmıyorlar. Atansalar da Türkiye'deki çalışma şartlarının güçleşmesi de sağlık programlarına ilgiyi azalttı. Elbette kontenjan politikalarında da çok ciddi sorunlar var.
“Barınma sorunu İstanbul'dan kaçırdı”
Birçok bölümün İstanbul’da puanı düşerken Ankara ve bölge illerde yükselmiş. Neden?
Öğrenci bazı bölümler için şehir değiştirmiyor. Şimdi siz mimarlık bölümünü, hukuk bölümünü, tıp bölümünü ister büyük bir şehirde okuyun, ister küçük şehirde okuyun. Alacağınız diploma ve alacağınız eğitimin sonunda yapacağınız şey, çok değişmeyebiliyor. Bu nedenle ucuza yaşayabileceği bir şehirde okuması daha kolay. O yüzden de Anadolu’ya talep artarken İstanbul'da düştü.
Yorum Yazın