Yunanistan'da mesai günü sayısı beşten altıya çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yunanistan'da mesai günü sayısı beşten altıya çıktı
Abone ol

Dünya genelinde şirketlerin daha kısa mesai programları uyguladığını savunan halk, hükümetin yeni düzenlemesine tepki gösteriyor.

Guardian‘da yer alan habere göre sendikaların ‘barbarca’ olduğunu düşündüğü uygulama, pazartesi yürürlüğe girecek.

Memur sendikası Adedy’nin icra kurulu üyesi Akis Sotiropoulos, “Neredeyse tüm diğer medeni ülkeler haftada dört gün çalışmayı yürürlüğe koyarken, Yunanistan tam tersini yapıyor” dedi.

Başbakan Kyriakos Miçotakis, bu girişimin azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı gibi tehlikeler nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor.

Mevzuat, geçen yıl kabul edilen daha geniş kapsamlı bir çalışma yasasının parçası. 2009’un sonlarında patlak veren ve neredeyse on yıldır süren borç krizinden beri çoğu genç eğitimli yaklaşık 500 bin Yunanlının ülkeden göç ettiği tahmin ediliyor. Miçotakis’e göre bu demografik değişim ‘saatli bir bomba.’

Uzatılmış çalışma haftası kapsamında, belirli endüstri ve üretim tesislerindeki personele günlük yüzde 40’lık ek bir ücret verilecek, çalışanlar günde iki saat ya da sekiz saatlik ekstra bir vardiya çalışma seçeneğine sahip olacak.

Merkez sağ hükümet, her iki seçeneğin de çalışanların fazla mesai için ücret alamaması sorununu çözeceğini iddia ediyor.

Miçotakis, parlamentonun yasayı onaylamasından önce yaptığı açıklamada, ‘yasanın çekirdeğinin işçi dostu ve son derece büyüme odaklı’ olduğunu söylemişti.

İşyerinde denetim geleneğinin neredeyse hiç olmadığı ülkede, yasa çok ciddi bir tepkiyle karşılaştı.

Halk, düzenlemeyi protesto etmek için sokağa çıktı.

Memur Sendikası üyesi Sotiropoulos, “Üretkenlik, daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi bir yaşam kalitesiyle birlikte gelir ve artık biliyoruz ki bu da fazla değil daha az çalışma saatiyle ilgilidir” dedi.

Ülkede denenen haftada dört günlük mesai programları sayesinde üretkenlik artmış, araştırmacılar sonucu odaklanma seviyelerindeki iyileşmeye bağlamıştı. Belçika da 2022’de mesaiyi haftada dört güne düşürme hakkı tanımıştı. Daha sonra İngiltere, Almanya, Japonya, Güney Afrika ve Kanada gibi ülkelerde çalışma düzeniyle ilgili pilot uygulamalar yapılmıştı.

AB’nin istatistik kurumu Eurostat’a göre Yunanlılar haftada ortalama 41 saat çalışarak Avrupa’nın en uzun mesai saatlerini harcayan ülkesi. Ancak Yunanlılar çalışma sürelerine rağmen çok daha az ücret alıyor. Ülkede muhalefetin sol kanadı ‘İngiliz fiyatlarındaki bir ülkede Bulgar maaşları’ verildiğini ve bu sorunun beyin göçünü daha da kötüleştirdiğini savunuyor.


Yorum Yazın