Zeynep Kartal kimdir? Kaç yaşında, nereli?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeynep Kartal kimdir? Kaç yaşında, nereli?
Abone ol
The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Kurulu Başkanı Türk tasarımcı Zeynep Kartal’ın kim olduğu merak ediliyor. Peki, Zeynep Kartal kimdir? Kaç yaşında, nereli?

Zeynep Kartal kimdir? 

Moda sektöründe 30 yılı aşkın bir deneyime sahip olan İngiltere’de yaşayan Türk tasarımcı Zeynep Kartal, 2004 yılında eşi Hamit Özçelik’in işi nedeniyle İngiltere’ye taşındı. Türk tasarımcı, 2009 yılında ise İngiltere’de kendi markasını hayata geçirerek kariyerini burada sürdürmeye devam etti. İngiltere Parlamento Binası’nda ilk kez defile gerçekleştiren tasarımcı unvanını taşıyan Zeynep Kartal, Make a Wish”, “Boot Out  Breast Cancer” ve “David Beckham tarafından kurulan  Kirsty Club” dernekleriyle de birlikte önemli iş birliklerine imza attı. Sosyal sorumluluk konusuna da kariyerinde odaklanan Türk tasarımcı, bu kulvarda da çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kartal, 2019 yılında Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacı kadınlarla beraber tasarladığı koleksiyonunu ise Londra Moda Haftası çerçevesinde düzenlenen bir defilede sundu. III. Sultan Selim’in İngiliz Amiral Nelsona armağan ettiği elmas çelenk şeklindeki nişandan ilham alarak tasarladığı 2019 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu hem ulusal hem de uluslararası arenada oldukça ses getirdi. 

Kartal bunun yanı sıra Royal Ascot Fundraiser ve İngiliz Sağlık Bakanlığı iş birliği içinde, sağlık profesyonellerini desteklemek için “Styled with Thanks” adı altında başlatılan bağış kampanyasında yer alan tek Türk moda tasarımcısı olarak tanınıyor. Lady Gaga, Kylie Minogue, Bebe Rexha, Maisie Williams, Liz Hurley, Michelle Keegan, Elie Goulding, Amanda Holden, Debecca Adlington, Cheryl Cole, Coleen Rooney, Whitney Port, Pixie Lott, Marina ve The Diamonds gibi birçok ünlü isimle çalışmalarını sürdürüyor. Manchester'ın en prestijli törenlerinden biri olan MCR Moda Festivali'nde 'İngiltere'nin En İyi Moda Tasarımcısı' ödülüne layık görülen tasarımcı, moda dünyasına ve sosyal sorumluluk projelerine katkılarından dolayı Bolton Council tarafından “Onur Ödülü”ne de layık görüldü. Bunun yanı sıra Birleşik Krallık’ın önde gelen 15  yardım kuruluşunu çatısı altında toplayan ve denizaşırı afetlerle mücadelede ön plana çıkan Afetler Acil Durum Komitesi (DEC/ Disasters Emergency Committee) ile güçlerini birleştirdi ve Türkiye’de depremden etkilenen 11 il için özel bir tişört tasarladı. Bu kapsamda afet bölgesi için 100 milyon sterlinlik bağış toparlayarak, bu bağışı ilgili yardım kuruluşlarına yönlendirdi. 2021 yılında ise İngiltere’nin 300 yıllık bir simgesi haline gelen The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Kurulu Başkanı olarak seçildi. Hala bu görevi sürdürmeye devam eden tasarımcı, üniversitelerde tasarım atölyeleri gerçekleştirerek genç moda öğrencilerine tecrübelerini aktarıyor. Zeynep Kartal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İngiltere Parlamentosu tarafından seçilen ‘’100 Güçlü Kadın’’ listesinde yer aldı. İş. İnsanı ve mühendis Hamit Özçelik ile evli olan Zeynep Kartal iki çocuk annesi… Oğullarından Emre Özçelik Londra Kings College’da diş hekimliği bölümünde okurken diğer oğlu Berke Özçelik ise Manchester’da elektrik elektronik mühendisliği bölümünde üniversite eğitimine devam ediyor.


Yorum Yazın