İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9293 %-0.03
37,4692 %0.29
98.137,74 %-1.111
3.312,18 0,79
Ara
Muhalif. HABERLER Afet bölgesinde ’temiz su’ sorunu sürüyor

Afet bölgesinde ’temiz su’ sorunu sürüyor

Afet bölgesinde ’temiz su’ sorunu sürüyor

Okunma Süresi: 2 dk

Hayata Destek Derneği, afetin üzerinden üç ay geçmesine rağmen bölgede temiz su ve hijyene erişimin hala yeterli olmadığının altını çiziyor.

İSTANBUL (İGFA) - Hayata Destek Derneği, yaz aylarının gelmesiyle birlikte afet bölgesindeki yeni ihtiyaçlara dikkat çekiyor.

Afetten etkilenen kişilerin ihtiyaçlarına erişebilmeleri için insani yardım çalışmalarını sürdürürken, bölgenin ihtiyaçlarını acil durum raporlarıyla belgeliyor.

Hayata Destek Derneği’nin bölgede yaptığı ihtiyaç analizleri, bölgedeki temiz su ve hijyene ihtiyacın devam ettiğini gösteriyor. Üstelik yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar da temiz suya ihtiyacın önemini artırıyor.

Dernek, su ihtiyacını karşılamak için Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta su depoları, tuvalet ve duş üniteleri kurmaya devam ederken, kullanım suyunu içme suyuna çevirmeye yarayan arıtma sistemi ve duş ünitelerinin sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş panelleri gibi inovatif çözümleri de sahada uygulamaya başladı.

Bölgedeki incelemelere katılan Hayata Destek Derneği İletişim Uzmanı Gözde Kazaz, “İnsani yardım kurumları deprem bölgesinde barınma, hijyen ihtiyaçları, temel gıda ve içme suyu, ev eşyası, ruh sağlığı ve psikososyal destek yani günlük yaşamdaki temel her türlü ihtiyacı afetten etkilenen kişilere sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Hayatın ‘normal’e dönmesi içinse hâlâ hayli vakit var gibi görünüyor” diyor. Kazaz, barınma alanlarında yaşayan kişiler için her geçen gün yeni ihtiyaçların doğduğunu belirterek “Yaptığımız incelemelerde kadınlar ve kız çocukları için ayrılmış alanların yetersiz olduğunu görüyoruz. Ergenler, yaşlılar, bekâr kadınlar, hane reisi kadınlar ve engelli kadınlar da dâhil olmak üzere kadın ve kız çocuklarının özel ihtiyaçları devam ediyor. Kalabalık ailelerin yaşamak zorunda olduğu çadırlarda kadınlar için mahremiyet ihlalinden toplumsal cinsiyet temelli şiddete varan güvenlik riskleri bulunuyor. Öte yandan, sahadaki acil durum ekiplerimizden gelen bilgiler, ev içi yükün çadırlarda da kadınların ve kız çocuklarının üzerinde kaldığını, yaşanan travmaların katmerlendiğini gösteriyor” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *