İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz'ın ismi ekonomi ile ilgili konularda sürekli gündeme geliyor. Peki, Bilge Yılmaz kimdir? Kaç yaşında ve nereli? İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın biyografisi
Bilge Yılmaz kimdir?
Yılmaz, Erzurum'da tanışan memur çiftin oğlu olarak 1968’de Balıkesir'de doğdu. Babası matematik öğretmeni, annesi ressam ve Kültür Bakanlığı'nda Anadolu'daki güzel sanatlar galerilerini kurmakla görevli bir idareciydi. Ailesinin mesleği nedeniyle Diyarbakır’dan Ankara’ya ülkenin çeşitli kentlerinde yaşadı. Ankara'da Ergenekon İlkokulu’nda başladığı ilköğretimini İstanbul'da tamamladı. Küçükken hayali futbolcu olmaktı. 1981 yılında Galatasaray futbol altyapı takımına seçildi, fakat eğitimi sebebiyle futbola devam edemedi.
Lise eğitimine Kadıköy Anadolu Lisesi'nde başladı, daha sonra Nişantaşı Anadolu Lisesi'ne geçti.
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Fizik alanında çift anadal yaptı. Her iki daldaki eğitimini Temmuz 1991'de tamamladı. Eğitim hayatına ABD'nin önde gelen kurumlarından Princeton Üniversitesi'nde devam etti, iktisat alanında yüksek lisansını Mayıs 1994'te, doktorasını da Nisan 2000'de bu okulda tamamladı. Yazdığı makaleler, iktisat alanında dünyanın en iyi üç akademik dergisi olan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayımlandı.
1998 yılında, dünyanın bir numaralı finans okulu olan Wharton Okulu'nda ekonomi alanında akademisyenlik yapmaya başladı. Wharton Okulu'nda Wharton School Harris Family Alternatif Yatırımlar Programı'nı kurdu. Wharton Okulu’nda özel sermaye, girişim sermayesi, serbest fon, şirket iflası, sorunlu varlık yatırımları, kurumsal yönetim, hissedar hakları ve altyapı finansmanı konularında eğitim ve araştırma faaliyetlerini yönetti. 2013 yılında profesör unvanı aldı. Halen kurumsal finansman ve varlık yönetimi alanlarında uzmanlık sağlayan bir danışmanlık firmasının kurucu ortağı. ABD Merkez Bankası’na ve birçok finans kuruluşuna danışmanlık hizmeti sundu. Çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapmaya devam ediyor.
Türkiye seyahatlerinde ülkede ekonomik koşulların giderek zorlaştığını yerinde gözlemleyen Yılmaz, elini taşın altına koymaya, uzmanlığını siyasette değerlendirmeye karar verdi. Yurtdışında önemli başarılar elde etmiş bir grup ekonomisti bir araya getirerek, Türkiye’yi sürüklendiği ekonomik krizden çıkararak ve kalıcı ve adil bir büyüme rotasına sokacak eylem planı üzerinde çalışmaya başladı. Türkiye’ye dönerek muhalefet partileriyle görüşen Yılmaz, Aralık 2021’de İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığına atandı.
AKADEMİK MAKALELER
Bond, P., Musto, D. K., & Yilmaz, B. (2009). Predatory mortgage lending. Journal of Financial Economics, 94(3), 412–427.
Maug, E., & Yilmaz, B. (2002). Two-Class Voting: A Mechanism for Conflict Resolution. American Economic Review, 92(5), 1448–1471.
Yilmaz, B., & Marquez, R. (2008). Information and Efficiency in Tender Offers. Econometrica, 76(5), 1075–1101.