İstanbul
Orta şiddetli yağmur
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,1110 %0
37,5546 %-0.03
97.489,84 %1.944
3.369,30 0,05
Ara
Muhalif. HABERLER Egeli akademisyenler üretmeye devam ediyor

Egeli akademisyenler üretmeye devam ediyor

Egeli akademisyenler üretmeye devam ediyor

Okunma Süresi: 3 dk

Biyogaz tesisleri kurularak tarımsal atıkların enerjiye dönüşümü sağlanacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar’ın araştırmacı olarak yer aldığı, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Arş. Gör. Dr. S. Tuğçe Kalkan Dağlıoğlu tarafından gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Tarımsal Atık Yönetimi Kapsamında Biyogaz Eldesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Mekansal Modellenmesi” projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında biyogaz tesisleri kurularak tarımsal atıkların enerjiye dönüşümü sağlanacak.  Proje, sanayi desteği ile üniversite- sanayi iş birliğini beslediği gibi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ortaklığı ile  disiplinlerarası çalışmalara da örnek teşkil ediyor.

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “ Ege Üniversitesinin TÜBİTAK nezdindeki başarısı sürüyor. Prof. Dr. Nuri Azbar hocamız ve ekibinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir bakış açışı ile gerçekleştirdikleri projelerden dolayı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Atıkları enerjiye dönüştürecek olan bu proje, sürdürülebilirlik açısından da son derece önem taşıyor” dedi.

“Atıklar; gübre, ısı ve elektriğe dönüşecek”

Projenin hedeflerinden bahseden Prof. Dr. Nuri Azbar, “Bu proje ile Menemen ilçesi tarımsal atıklarının biyogaz tesisi ile biyoenerjiye dönüştürülmesi modelinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu modelde, Coğrafi Bilgi Sistemi ile biyogaz tesisi kurulumuna uygun alanlar belirlenecek ve biyogaz tesisi için yaşam döngüsü analizi gerçekleştirilecek. Sınırları belirlenen bir baz senaryo, yaşam döngüsü değerlendirmesi ile analiz edilecek. Bu baz senaryoya göre tesis yalnızca büyükbaş ve kanatlı atıkları ile çalışacak, fermente ürün çıktısı katı ve sıvı faza ayrılarak gübre olarak kullanılacak ve biyogaz kombine sistemlerle ısı ve elektriğe dönüştürülecek.  Bunun yanı sıra farklı hammadde senaryoları, fermente ürün çıktısı senaryoları ve biyogazın biyometana dönüşümünde özgün senaryoları çalışılacak. Bu yaklaşım ile bir biyogaz tesisinin hem mekânsal etkileri hem de iklim değişikliğine olan etkileri çalışılarak tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesi kapsamında özgün, çevre dostu ve sürdürülebilir bir bakış açışı ortaya konacak” diye konuştu.   

Biyogaz tesisleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Nuri Azbar, “Biyogaz tesisleri, tarımsal atıkların değerlendirilerek enerjiye dönüşümünü sağlayan tesislerdir. Tarımsal atıkların biyogaz tesislerinde enerjiye dönüşümü kontrolsüzce salınımların da önüne geçmiş olacak. Bununla birlikte biyogaz tesislerinin işletiminin çevresel etkileri vardır. Tesis işletimi esnasında veya sonrasında ortaya çıkacak olan çevresel etkiler, genellikle yaşam döngüsü değerlendirmesi ile ortaya konmaktadır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *