İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4606 %-0.01
36,6230 %0.17
3.523.671 %2.342
3.087,75 0,43
Ara
Muhalif. HABERLER Hektaş’ın hedefi tohumda bağımsızlık

Hektaş’ın hedefi tohumda bağımsızlık

Hektaş’ın hedefi tohumda bağımsızlık

Tarım sektörüne sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile sektöründe öncü rol üstlenen Hektaş, yerli ve millî tohum geliştirme çalışmalarını Hektaş Tohum markası ile sürdürecek.

BURSA (İGFA) - Son yıllarda Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkan Hektaş, yerli tohum çalışmalarıyla ülke tarımına destek oluyor. Son dört yılda tarla ve sebze grubunda toplam 25 tohum çeşidinin tescilini alan Hektaş, Areo Tohumculuk adıyla sürdürdüğü faaliyetlerine artık Hektaş Tohum olarak devam edecek.

Bursa Orhangazi’deki F.A.R.M. tesisinde düzenlenen basın toplantısında Hektaş’ın faaliyetleri ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Hektaş Genel Müdürü Enis Emre Terzi, “Nüfus artışı, mevsimsel koşullar, iklim değişikliği ve tarımsal üretim alanlarının azalması dikkate alındığında, verimli tarım uygulamalarının değeri her geçen gün artıyor. Sürdürülebilir gıdanın temeli olan tohum, ülkeler için stratejik bir güç haline geldi. Bu doğrultuda tohum ıslah çalışmaları, ülkelerin gıdaya erişimi ve gıda güvenliği açısından kritik rol oynuyor. Türkiye’de sektörünün en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketi olarak, tohum, bitki koruma ve bitki besleme alanlarında uzun yıllardır öncü ve yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

2019 yılından beri Areo Tohumculuk adıyla sürdürdükleri tohum geliştirme faaliyetlerini artık Hektaş markası ile sürdüreceklerini aktaran Terzi, “68 yıllık köklü geçmişe sahip olan Hektaş’ın çiftçiler nezdinde marka bilinirliği yüzde 100, memnuniyet oranı ise son sekiz yıldır yüzde 90’ın üzerinde. Hektaş’a duyulan güvenin de gücüyle artık yolumuza Hektaş Tohum olarak devam edeceğiz. Bu adımın yurt içi ve yurt dışı pazarda bize büyük güç katacağına inanıyoruz” dedi.

GÜVENLİ GIDA İÇİN KRİTİK ADIMLAR

2020-2024 yılları arasında domates, biber, patlıcan, hıyar, buğday ve pamuk olmak üzere tarla ve sebze grubunda yerli ve millî 25 tohum çeşidinin tescilini aldıklarını vurgulayan Terzi, “Son yıllarda yürüttüğümüz yerli tohum çalışmalarıyla tarıma destek oluyoruz. Tohum ıslah çalışmalarımızda bitkilerin genetik özelliklerini iyileştirerek verimde artış sağlıyoruz. Önemli bir tehdit haline gelen iklim risklerine karşı dirençli tohumlar elde ediyoruz. Aynı zamanda hastalık ve zararlılara dirençli tohumlar geliştirerek mahsul kaybını azaltıyoruz. Islah edilen tohumlarla besin değeri yüksek ürünler elde ediyoruz. Tohum, ekonomik anlamda dönüşü geç olan ancak son derece kritik ve stratejik bir yatırım. Tüm bunlar güvenli gıdaya erişimde kritik önemde" diye konuştu.

Tarımda küresel ölçekte tartışılan gündem başlıklarından ‘gıda egemenliği’ konusuna dikkat çeken Terzi, “Gıda egemenliği, bir ülkenin kendi tohumlarını üretme kapasitesine dayanır. Eğer bir ülke, tohumlarını dışa bağımlı olmadan üretebiliyorsa gıda egemenliği konusunda avantajlıdır. Bu nedenle tohum ıslahı, ülkelerin yerel tohum çeşitliliğini korumasına ve kendi tohumlarını geliştirmesine olanak tanır. Hektaş Tohum olarak önceliğimiz, ülkemizin tohumda bağımsızlığıdır. Tohum ıslah çalışmaları dışa bağımlılığı azaltır, tarım politikalarında bağımsızlığı destekler. Hektaş, tüm faaliyetlerini bu bilinç ve farkındalıkla sürdürüyor.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *