İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK HABERLER İlk kadın ressam Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı kimdir?

İlk kadın ressam Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı kimdir?

Türkiye’nin ilk kadın ressam ve illüstratörlerinden Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı’nın yaşamı merak ediliyor. İşte biyografisi...

İlk kadın ressam, illustratör, Sabiha Rüştü Bozcalı kimdir?

Türk ressam Sabiha Rüştü Bozcalı 1904’de İstanbul’da doğdu.

Babası, Bozcaadalı Bahriye Nazırı Hasan Paşa’nın oğlu Rüştü Paşa, annesi, uzun yıllar dahiliye nazırlığı yapmış olan Memduh Paşa’nın kızı Handan Hanım’dır.

Özel mürebbiyelerden Almanca, Fransızca, Italyanca ve Ali Sami Boyar‘dan resim dersleri aldı. Resme ilgisini gören babası, Almancasını ilerletmek ve resim alanındaki yeteneğini geliştirmek için onu 1918’de Berlin’e yolladı. Daha sonra resim eğitimine Münih’te Prof. Karl Kaspar’ın yanında devam etti.

Almanya’da beş yıl eğitim gördükten sonra yurda dönen Bozcalı, Mısır Hidivi’nin annesi Valide Paşa tarafından Mısır’a davet edildi. Mısır dönüşü bu kez Paris’e gidip daha önce Sultan Abdülhamid döneminde Istanbul’a gelmiş olan, ünlü sanatçı Paul Signac’ın (1863-1935) atölyesine üç yıl devam etti. Yeniden Istanbul’a dönüp ilk özel sergisini Filarmoni Derneği’nde açtı.

Uzun yıllar resim eğitimi alan sanatçı, daha sonra da Roma’ya gidip üç yıl Giorgio de Chirico‘nun atölyesine devam etti. Sanatçının yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalem çalışmaları yanında Reşad Ekrem Koçu’nun çıkardığı Istanbul Ansiklopedisi başta olmak üzere çeşitli kitaplara çizdiği desenler bulunmaktadır. Bozcalı’nın yapıtları tema olarak portre, natürmort ve manzara ağırlıklıdır.

1939 yılında Halkevleri Genel Merkezi tarafından Zonguldak’a gönderildi ve burada kömür ocakları ve fabrikalara ait başarılı eserler derledi. İstanbul Güzel Sanatlar Birliğinin bir üyesi bulunan Bozcalı, bu birliğin sergilerine, Devlet Resim ve Heykel sergilerine ve daha bir çok karma sergilere katıldı. Resim Heykel Müzesi, Milli Kütüphane Koleksiyonu ve bir çok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *