İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6545 %0.07
37,1653 %-0.03
105.868,42 %3.87
3.154,63 0,43
Ara
Muhalif. HABERLER İshal ve kusma vakalarında neler yapılmalı?

İshal ve kusma vakalarında neler yapılmalı?

İshal ve kusma vakalarında neler yapılmalı?

Okunma Süresi: 4 dk

Her yaş grubunda görülebilen bu vakaların genel sebepleri arasında yenilen gıdalar veya enfeksiyon gibi sorunlar yer alıyor. Kusma ve ishal vücutta ciddi bir su kaybına neden olduğundan sıvı takviyesi bu durumlarda büyük önem taşıyor. Bu vakaları genellikle evde tedavi etmenin mümkün olduğunun altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “İshal ve kusma genellikle 5-8 gün sürer. Bu süreyi aşan vakalarda kesinlikle hastaneye başvurulması gerekmektedir. Su veya bolca sıvı tüketmek genellikle yeterli görülse de sıvı takviyesi tek başına hastalığın vücutta yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Bu gibi durumlarda elektrolit tozu da kullanılabilir.” diyor.

Hem çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklar arasında ishal geliyor. Genellikle 5 günde ishal belirtileri ortadan kalkarken daha şiddetli seyreden ve iyileşme eğilimi görülmeyen vakalarda doktor kontrolü gerekiyor. Hafif ishal durumunda çeşitli gıdalarla rahatsızlık önlenebilirken uzun süreli ishal durumunda ise serum takviyesi gibi çözümler de rahatsızlığın kontrol altına alınması için gerekebiliyor. 

İshal ve kusma şikâyeti bulunanların yapmaması gerekenler

Katkı maddesi içerin meyve suyu veya gazlı içeceklerin tüketilmesinden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ishal ve kusma vakaları daha yakından takip edilmeli. İshal yetişkinler ve çocuklarda genellikle 5-8 gün sürüyor. Bu süreçte lif oranı yüksek, asitli veya yağ oranı yüksek gıdaları tüketmek şikayetlerin artmasına neden olabilir.” dedi.

Hangi gıdalar ishale iyi geliyor?

Bazı gıdaların ishale iyi geldiğini söyleyen Dr. ÖZMEN, “Bu gıdalar arasında; muz, elma püresi ve pirinç en çok bilinenler arasında yer alıyor. Ayrıca, nişastalı ve düşük lifli gıdalar da bu vakalarda tüketilebilir. Yoğurt, balık ve et gibi gıdalar da ishal sürecinde özellikle tercih edilmesi gereken besinler arasında bulunuyor.” diyor.

Hastalığın bulaşmasını önlemek için ne yapmalı?

İshal ve kusmanın bulaşıcı bir hastalık olduğuna da dikkat çeken Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Oldukça bulaşıcı olan ishalin yayılımını engellemek için hijyene önem vermek gerekiyor. Bunun için ellerin sıkça sabunla yıkanması, giysi ve yatak örtülerinin yüksek ısıda temizlenmesi, klozet, lavabo gibi hastalığın bulaşmasının kolay olduğu yerlerin temiz tutulması ve havlu, çatal, bıçak gibi eşyaların paylaşılmaması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

 Elektrolit tozu kullanmak faydalı olabilir

Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Bu vakaları kontrol altına almak için alınması gereken önlemlerin başında bol su tüketimi geliyor. Fakat, su içmek tek başına ishal ve kusmanın vücutta yarattığı tahribatı önlemek için yeterli değil. Bu gibi durumlarda elektrolit tozu kullanmak da faydalı olabilir. Hastalık neticesinde vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği meydana geliyor. Sıvı kayıplarında sadece su ve tuz almak işe yaramayabilir. Çünkü tuz içerisinde yer alan sodyumun bağırsaklardan emilimi, diyare ve aşırı sıvı kayıplarında bozuluyor.” diyor.

Elektrolit takviyesinin önemine vurgu yapan Dr. ÖZMEN, “Elektrolit sıvısı kullanmak, vücudun su kaybının önlenmesi için ihtiyaç duyulan elektrolitlerin yerine konulmasına destek olurken, elektrolit sıvıları içeriklerindeki çinko ise bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna da katkıda bulunur. Bu sebeplerden çinko ve magnezyum ile zenginleştirilmiş elektrolit takviyesi kullanımı oldukça önemlidir.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Supplyte: Enerji içeceği değil elektrolit tozu

Çinko, magnezyum takviyeli elektrolit tozu Supplyte, hem sıvı kaybının replasmanı hem de elektrolit ve mineral dengesini sağlar. Sıvı ve elektrolit kaybı yaşayan kişilerin kullanabildiği ve dehidrasyon kaynaklı oluşabilecek element ve mineral dengesizliklerini önlemeye yardımcı olan elektrolit tozu Supplyte’ın bir saşesi, 500 ml suya karıştırılarak içilir. Her yaş grubunun kullanabildiği Supplyte; soğuk, ılık veya sıcak tüketime uygun kullanımıyla su içme alışkanlığını da arttırır. Akut dehidrasyonun yol açtığı sıvı ve elektrolit kaybını önleyen Supplyte, kronik dehidrasyona bağlı sıvı ve elektrolit kaybı sonucu oluşan hastalıkların tedavisine de destek olur. Elma veya mango&şeftali aromasıyla çocuklar için de kolay içim sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *