İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4984 %0.49
38,2035 %-0.17
99.155,99 %2.202
3.446,71 0,52
Ara
Muhalif. HABERLER İzmir Büyükşehir Belediyesi Roman Soykırımı için anma etkinliği düzenliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Roman Soykırımı için anma etkinliği düzenliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Roman Soykırımı için anma etkinliği düzenliyor

Okunma Süresi: 2 dk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 Ağustos’ta İkinci Dünya Savaşı’nda katledilen on binlerce Roman yurttaş için anma etkinliği düzenliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de Cumhuriyet Meydanı’nda katılacağı anma töreninde Romanların anısına denize karanfil bırakılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 Ağustos Çarşamba günü 2. Dünya Savaşı'nda Nazi kamplarında soykırıma uğrayan Romanları, kentin iki farklı mekanında anacak. Porajmos Soykırımı’nda katledilen çocuklar anısına yapılacak anma etkinliği saat 17.30’da “Seslerimiz Özgürlüktür” belgesel gösterimi ile başlayacak. İzmir Sanat’taki gösterimin ardından saat 19.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Romanlar anılarak Roman sivil toplum kuruluşlarıyla denize karanfil bırakılacak.  Saatler 20.00’de ise İzmir Sanat Merkezi bu sefer Roman Söyleşisi ’ne ev sahipliği yapacak. Söyleşide Dumlupınar Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Emine Dingeç ile Roman dili ve Avrupa'daki Roman çocukların eğitimi alanında önde gelen dilbilimci Prof. Dr. Hrisko Kyuchukov konuşmacı olarak katılacak.

Soyer: “Eşit ve adil bir yaşamı inşa etmek bizim elimizde”

79. yılında Roman Soykırımı’nda yitirilen Romanların acısını her yıl olduğu gibi, bu yıl da paylaştıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “1944 yılında Roman toplumunun yaşadığı soykırım toplumsal hafızamızda önemli bir yerde duruyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu sistematik insan hakkı ihlalinin acısını her 2 Ağustos’ta olduğu gibi, bu yıl da Roman hemşehrileriyle paylaşıyor. Biliyoruz ki, soykırımların bir daha yaşanmaması ayrımcılığın son bulmasıyla mümkün olabilecektir. Bunun için eşit ve adil bir yaşamı inşa etmek bizim elimizde” dedi.

Porajmos (Roman Soykırımı)

Porajmos, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *