İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9585 %-0.05
37,2155 %0.38
98.765,05 %4.134
3.256,75 -0,04
Ara
Muhalif. HABERLER Kalp dostu besinler nelerdir? Kalp sağlığını nasıl korumalıyız? Kalbe iyi gelen, sebze ve meyveler

Kalp dostu besinler nelerdir? Kalp sağlığını nasıl korumalıyız? Kalbe iyi gelen, sebze ve meyveler

Sağlıksız beslenme ve hızlı yaşam tarzı alışkanlıkları kalp sağlığımızı olumsuz bir şekilde etkiler. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için sağlıklı bir beslenme listesi oluşturulması gerekir. Kalp ve damar sağlığını korumak, ilerde yaşanabilecek çok ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur. Kalbe iyi gelen besinler nelerdir? sorusunun cevabı haberimizde...

Okunma Süresi: 3 dk

Sağlıklı kalbe giden yol, her zaman sağlıklı besinleri tüketmekten geçer. Çünkü bu besinler, kan basıncını düşürerek ve damarları temizleyerek kalp sağlığının korunmasına çok önemli katkılar sağlıyor.

Kalbe iyi gelen besinler nelerdir?

Doymamış yağ oranı çok yüksek olan kabuklu deniz ürünleri ve balıklar, hem kanın kolay pıhtılaşmasını önlüyor hem de kalbin ritmini önemli ölçüde düzenliyor. Balığın yanında tahıl ürünleri, ayçiçeği, soya, kabuklu kuru yemişler ve mısır yağlarında bulunan Omega 6 yağ asitleri, doymuş yağların tersine kötü kolesterolün de kolaylıkla düşürülmesine yardımcı olur.

Kalbi koruyan yiyecekler, sebzeler ve meyveler

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olan pek çok meyve ve sebze vardır. Kalbe iyi gelen besinler ise şunlardır;

Balık: Protein, selenyum, vitamin (B12, B6) ve demir kaynağı olarak bilinen bir besindir. Yüksek oranda Omega 3 yağ asidi içeren uskumru, somon, ton balığı gibi çeşitli balıklar kalp sağlığına oldukça faydalıdır. Balık, kan pıhtılaşmasını önemli ölçüde azaltarak ritim bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.

Fasulye: Karbonhidrat ve protein içeriği sayesinde oldukça besleyici bir besindir. Aynı zamanda magnezyum, potasyum, selenyum gibi çeşitli mineraller içerir. Bağırsakları düzenlemeye yardımcı olur ve yarattığı tokluk hissi Diyet yapanlar için oldukça faydalıdır.

Süt ve süt ürünleri: Yoğurt ve süt gibi mandıra ürünleri yüksek kaliteli bir kalsiyum, protein, mineral, B vitamini ve düşük miktarda yağ içeriyor.

Kuşkonmaz: Düşük kalorili bir gıda olarak bilinir. Folik asit, B6 vitamini, keratin, C vitamini ve çeşitli lifler de içerir. 1 kase haşlanmış kuşkonmaz ise, vücudun günlük B vitamini ihtiyacının hemen hemen yüzde 66’sını karşılamaya yardımcı olur.

Arpa: Karbonhidrat deposu olarak bilinen arpa, demir, B6 vitamini ve çinko içerir. Kötü kolesterolün de kısa zamanda düşmesine yardımcı olur.

Elma: Çözülemeyen ve çözülebilen 2 tür lif içerir. Çözülebilen “pektin” lifleri sayesinde ise, kolesterolün düşmesini sağlar.

Muz: Potasyum içeriği nedeni ile çok önemli bir mineral deposudur. Kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür.

Sarımsak: İçinde yer alan besin öğelerinden dolayı damar içindeki pıhtılaşmayı önleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle de her gün 1 diş sarımsak da yenilebilir.

Fındık, ceviz: Yüksek antioksidan özelliği bulunan omega 3 ve E vitamininin yanında posa ve magnezyum da içerir. Haftada 2-3 defa 6-7 fındık ve 2-3 adet ceviz tüketilir.

Balık yağı: Kanama zamanını uzatmaya yardımcı olur. Damar içi tıkanıklarının önemli ölçüde azalmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri yüksek bir antioksidan özelliğine sahiptir.

Yeşil çay: Çayın içinde yer alan polifenoller, antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Kahve ve siyah çay tüketimi yerine adaçayı, yeşil çay, rezene, papatya gibi bitki çaylarının tüketimini artırılmak gerekir.

Yulaf, tam buğday un, çavdar: B ve E vitamini içerikleri nedeni ile kalp hastalıklarını önleyici bazı özellikleri vardır. Yulaf gevreği, kepekli makarna, kepekli ekmek, pirinç ve bulgur tüketiminin de artırılması gerekir.

Soya: Yüksek miktarda protein içeriğinin yanında içerdiği B1, çinko, demir, magnezyum, fosfor sayesinde Kalp hastalıklarının önlenmesinde de etkili oluyor. Yapılan çalışmalar sonucunda düzenli olarak günde 25 gram kadar soya tüketiminin kalp hastalıklarının oluşuma riskini önemli ölçüde azaltır. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *