İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
100.878,63 %-1.817
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. HABERLER Özgün Baskı Resim Atölyesi İlk Konuk Sanatçısını Ağrıladı

Özgün Baskı Resim Atölyesi İlk Konuk Sanatçısını Ağrıladı

Özgün Baskı Resim Atölyesi İlk Konuk Sanatçısını Ağrıladı

Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul halkına çok yönlü bir müze ortamı sunan Galeri Beylikdüzü’nde ekim ayından bu yana devam eden Özgün Baskı Resim Atölyesi, ilk konuk sanatçısını ağırladı. Atölyede, ressam ve illüstratör Yeşim Paktin, baskı tekniği olan “Cyanotype” üzerine gençlerle keyifli bir çalışma gerçekleştirdi.

Beylikdüzü Belediyesi ile Batı İstanbul Eğitim Kültür Sanat Vakfı’nın iş birliğiyle ilçeye kazandırılan ve sanatseverlerin buluşma noktaların biri olan Galeri Beylikdüzü’nde sanat etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında bu kez, Galeri’de ekim ayından bu yana devam eden Özgün Baskı Resim Atölyesi, ilk konuk sanatçısını ağırladı. Atölyede, ressam ve illüstratör Yeşim Paktin tarihte hızlı ve pratik bir çoğaltma tekniği olan “Cyanotype (Resimsi fotoğraf tekniği)” üzerine gençlerle keyifli bir çalışma gerçekleştirdi. Baskı tekniğinin detaylarını Paktin’den dinleyen öğrenciler, öğrendikleri bilgileri pratiğe dökerek kendi eserlerini oluşturdu. 

Tekniğin geçmişi 1840’lara dayanıyor

Cyanotype tekniğinin fotoğraf baskı tekniğine benzediğini söyleyen Yeşim Paktin, “Bu teknik, 1840’larda bir İngiliz bilim insanı tarafından bulunmuş. Demir tuzlarından yapılan iki çözeltinin karıştırılmasıyla bir solüsyon elde ediliyor. Kağıtlara sürülen bu solüsyon, güneş ve UV ışığına karşı duyarlı. Biz de bu baskı tekniğinde solüsyon sürülmüş kağıdın üzerine istediğimiz şekildeki desenleri yerleştirerek bir kompozisyon yaratıyoruz. Sonra UV ışığıyla kağıdımızı pozluyoruz. Ardından güneş gören yerler mavi renge dönüşüyor, görmeyen yerler ise yıkadığımız zaman beyaz oluyor. Bu baskı yönetimi 1850’lerde fotokopi yöntemiymiş. Bazı mimari projelerde de kullanılmış” diyerek teorik bilgileri gençlere aktardı. Galeri Beylikdüzü’nde gerçekleşen Özgün Baskı Atölyesi, usta sanatçıların da katılımıyla atölye çalışmaları ve sanatsal uygulamalara dair pratikleri sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *