İstanbul
Az bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4654 %0.08
38,2235 %0.14
90.485,98 %-5.467
3.445,19 -0,33
Ara
Muhalif. HABERLER Soyer döneminde 1 milyar TL’nin üzerinde kamulaştırma yapıldı

Soyer döneminde 1 milyar TL’nin üzerinde kamulaştırma yapıldı

Soyer döneminde 1 milyar TL’nin üzerinde kamulaştırma yapıldı

Okunma Süresi: 4 dk
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve geldiği 2019 yılından bugüne kadar afetlere ve ekonomik krize rağmen yatırımlar hız kesmedi. Yeni proje ve yatırımlar içinse büyük ölçüde kamulaştırma yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Nisan 2019’dan 2023 yılının Temmuz ayına kadar yaklaşık 1 milyar 200 milyon liralık kamulaştırma yaptı. Genellikle ıslah uygulamaları ile belediyeye geçmiş küçük parsellerdeki 1 milyar 64 milyon 416 bin liralık taşınmaz satışıyla da ek kaynak yaratıldı.
  • Başkan Tunç Soyer, “Mezarlık alanı açılmasından, altyapıya kadar birçok yatırımı hayata geçirmek için kamulaştırma yapmak zorunda kaldık. Hazinenin bedelsiz arazi tahsis etmesi gereken yatırımların önünü kamulaştırma ile açtık. Sattığımızdan fazlasını aldık, krize rağmen kamu malını eksiltmedik, artırdık” dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2019’da göreve gelmesinin ardından pandemi, tsunami, depremler gibi felaketlere ve ekonomik krize rağmen yatırımlar ve hizmetler aksatılmadan sürdürüldü. Mali tasarrufların yanı sıra bütçeye ek katkı sağlayacak çözümler üreten Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırmalara da hız kazandırdı. Başkan Tunç Soyer’in döneminde kamulaştırmaya harcanan tutar, taşınmazların satışından elde edilen geliri aştı. Kamusal kullanıma uygun olmayan, genellikle ıslah uygulamaları ile belediyeye geçmiş küçük parsellerdeki taşınmaz satışıyla da hem sağlıklı çevre ve düzenli kentleşmeyi sağlamak, işgalleri sonlandırmak ve alanları ekonomiye kazandırmak hem de bütçeye ek gelir sağlamak hedeflendi.

 

“Her türlü olumsuz koşula rağmen çözüm üretiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in kalkınması ve gelişmesi için yatırımlara ara vermeden devam ettiklerini belirterek “Projelerimizi hayata geçirirken yurttaşlarımızın ve kentin ihtiyaçları doğrultusunda planlama yapıyor, gerektiğinde kamulaştırma yaparak yolumuza devam ediyoruz. Ekonomik krize rağmen yatırım ve projelerimizi aksatmadan sürdürmek için ek kaynak yaratıyor ve her türlü olumsuz koşula rağmen çözüm üretiyoruz” dedi.

Başkan Tunç Soyer, “Mezarlık alanı açılmasından, altyapıya kadar birçok yatırımı hayata geçirmek için kamulaştırma yapmak zorunda kaldık. Hazinenin bedelsiz arazi tahsis etmesi gereken yatırımların önünü kamulaştırma ile açtık. Sattığımızdan fazlasını aldık, krize rağmen kamu malını eksiltmedik, artırdık” dedi.

Gelir getiren tesisler ve imar rantı sağlayacak arazilerin satışı gibi uygulamalara ise asla başvurmadıklarını vurgulayan Başkan Soyer,  “İzmirlinin malını kimseye peşkeş çekmedik. Aksine Fırat Fidanlığı gibi paha biçilemez bir araziyi Yaşayan Park’a dönüştürüp halkımızın kullanımına açtık. Yıldız Sineması, Bıçakçı Han gibi şehrin göbeğindeki simge binaları kamulaştırıp kentin kültür yaşamına kazandırdık. İzmirlinin parasını İzmirlinin yaşam standardını yükseltmek için harcadık” diye konuştu.

 

Satılandan fazlası kamuya kazandırıldı

1 Nisan 2019’dan 2023 yılının Temmuz ayına kadar 1 milyar 185 milyon 689 bin liranın üzerinde kamulaştırma, 1 milyar 64 milyon 416 bin liralık da taşınmaz satışı yapıldı. Yeni yollar, meydanlar ve kavşaklar açmak, yeşil alanları artırmak, spor salonları, alt-üst geçitler, itfaiye tesisleri inşa etmek, otopark ve mezarlık alanları ile kentsel dönüşüm-gelişim alanları oluşturmak, arkeolojik kazılar için uygun alan hazırlamak, kente sağlıklı içme suyu sağlamak, kanal, yağmur suyu, içme suyu ve arıtma tesisi yatırımı yapabilmek amacıyla ihtiyaç duyulan her yerde kamulaştırma yapan Büyükşehir Belediyesi, yeni dönemde sattığı taşınmazlardan daha fazlasını kamuya kazandırdı.

 

Kamusal kullanıma konu alanlar dışında kalanlar

Genellikle ıslah imar planı uygulamaları kapsamında oluşmuş parsellerdeki taşınmazlar satışa çıkarıldı. Meskun alanlarda ve birbirinden farklı konumlarda bulunan, bitişiğinde ve çevresinde ıslah imar planı ile yapılaşmaları tamamlanan, bir kısmı süreç içinde işgale açık hale gelen, bir kısmı yine ıslah imar planı uygulamaları ile vatandaşa ait olan zemin üstü taşınmazlar bulunan ve imar planlarında kamusal kullanıma konu alanlar dışında kalan taşınmazlarda işlem yapıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *