İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5594 %0.16
36,5618 %-0.36
3.694.927 %1.864
3.081,85 -0,38
Ara
Muhalif. HABERLER Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 Başladı

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 Başladı

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 Başladı

“Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” teması ile düzenlenen konferansın ilk oturumunda sürdürülebilir iş modellerine ve yeşil dönüşüm süreçlerine odaklanıldı.

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024, IQ&Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferkan Çelik ve Yeşil İş Platformu Kurucu Ortağı Efe Gökçe’nin konuşmaları ile başladı. 

Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil, zorunluluk 

Konferansın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe yaptı.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, konuşmasında yeşil dönüşümün iş dünyasında rekabet gücünü korumanın anahtarı olduğunu belirterek “Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil, zorunluluk. Türkiye'nin 2053 karbon nötr hedefleri doğrultusunda iş dünyasının yeşil dönüşüme uyum sağlaması kritik önem taşıyor.” dedi.

Sektör liderlerinden yeşil dönüşüm vurgusu

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sektörlerde Yeşil Dönüşüm başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Oyuncu ve UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat üstlendi. Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, Beymen Group CEO’su Elif Çapcı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, hazır giyim ve havayolu yolcu taşımacılığı gibi sektörlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde geçirdiği dönüşüm, markaların uyguladığı stratejiler ve hayata geçirdiği projeler üzerinden ele alındı.

Beymen Group’un Dünyaya Sözü Var

Oturumda konuşan Beymen Group CEO’su Elif Çapçı “Beymen Promise ile “Dünyaya Sözümüz Var” diyerek modada sürdürülebilirlik yolculuğumuza başlarken, tasarımdan üretime, alışveriş alışkanlıklarımızdan, kullandığımız ürünlerin yaşam sürelerine ve geri dönüşümlerine uzanan pek çok alanı kapsayacak şekilde yola çıktık. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kendimize referans aldık. Grup olarak modada iz bırakırken, doğadaki izimizi azaltmak için çalışıyoruz. Çünkü moda kendimize yakışanı giymek kadar, kendimize yakışanı yapmak diyoruz. Amacımız aldığımızdan daha iyi bir dünyayı bizden sonraki nesillere bırakmak" dedi.

Pegasus’un Rotası Sürdürülebilir Bir Gelecek 

Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, sürdürülebilirlik çalışmalarından söz ederek: “Rotamız Sürdürülebilir Bir Gelecek” projemizle 2050 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefimize ulaşmak için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz.” dedi.  Havacılık sektörünün dünya genelinde büyümesini ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalarını sürdüreceğini belirten Öztürk, Pegasus olarak şeffaflığın önemli olduğunu bildiklerini ve 2030'da karbon emisyonlarını yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi. 

Sürdürülebilirliğin bir geleceği olması için içselleştirmemiz lazım

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz uluslararası alandaki gelişmelere ve Türkiye’deki yansımalarına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Şirketiniz bir şey üretirken dışarıya bir şeyler salıyorsa ve bunun maddi bir karşılığı yoksa buna dışsallık diyoruz. Şirketlerin bacalarından saldıkları karbondioksit bir dışsallıktır. Çünkü bir bedeli yok. Aynı şekilde atık suları serbestçe nehre bırakıyorsak, denize bırakıyorsak bunların hepsi dışsallıktır ve dışsallıkları biz bir maliyet olarak görmüyoruz. Maliyet olarak görmediğimiz için de şirketler bu konuyu düşünmüyorlar bu nedenle de sürdürülebilir olamıyorlar. Biz ne zaman ki bütün bu dışsallıkları içselleştirirsek yani şirketin bir masrafı haline getirebilirsek o zaman sürdürülebilirliğin bir geleceği olur."

Dönüşümü destekleyen markalardan destek

İş dünyasının yeşil dönüşümüne ışık tutmayı hedefleyen konferans, iş süreçlerinin her aşamasında sürdürülebilirliği önceliklendiren markaların desteği ile gerçekleşti. Beymen’in ana sponsorluğunu üstlendiği konferansta Pegasus Hava Yolları, Çimsa, DOQU Home, Gürok Grup, OMS Makine, Yapı Kredi, Fiba Holding, DFDS, Almila Mobilya, Akkim firmaları sponsor olarak yer aldı. Business World Global, Ekoyapı basın sponsoru, BMS Design Center mobilya sponsoru, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi ve Interpress medya partneri olarak etkinliğe destek sağladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *