Türkiye’nin kaderini değiştirecek seçimlere artık kısıtlı bir süre kaldı. Seçimde çok çeşitli partilerin dahil olduğu birçok ittifak yer alacak. Seçmen seçimlerde kendisine en yakın olan siyasi partiye oy vermek istediği gibi, oyunun seçim sistemine takılarak boşa gitmesini de istemiyor. Bu durumdan en çok mustarip olan partilerden birisi de, son günlerde açıkladığı milletvekili adaylarıyla sürekli gündemde olan Türkiye İşçi Partisi. Sebebi ise verilen oyların seçim barajının altında kalarak boşa gidecek olması düşüncesi. Gerçekte durum böyle mi peki? Verilen oylar boşuna mı olacak? İşte TİP tarafından da paylaşılan, en çok merak edilen soruların cevapları
1.Soru: TİP oyları bölüyor mu?
Hayır, bölmüyor. 14 Mayıs’ta iki seçim birden yapılacak. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri. TİP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın yenilmesini esas aldığı için tüm muhalefetin tek bir ortak adayın etrafında birleşmesini savunuyor.
Parlamento seçimlerinde ise TİP’e atacağınız oylarla ana muhalefet olmayı hedefliyor. Kurulacak yeni hükümetin denetlenmesi ve bir daha aynı şeylerin yaşanmaması için!
2.Soru: D’Hondt sistemi varken küçük partilere oy vermek doğru mu?
D’Hondt sistemi, 1961 seçimlerinden bugüne dek uygulanıyor. Sistemin ülke seçim barajıyla hiçbir ilgisi bulunmuyor.
3.Soru: TİP’e oy vermek istiyorum, ama ya barajı geçemezse?
TİP, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer aldığı için baraj sorunu yaşamıyor. İttifakın iki üyesi Yeşil Sol Parti ve TİP’in toplam oyu barajı neredeyse ikiye katlıyor.
4.Soru: TİP’e oy verirsem oyum boşa gider mi?
Hayır, gitmez. Bir tek oyun dahi kıymetini biliyoruz. TİP, seçim çevreleri için kamuoyu araştırmalarını ve sahadaki çalışmalarını dikkate alarak stratejisini belirliyor. Örneğin, İstanbul’un bir seçim çevresinde alınacak yüzde 2.8 oyla, D’Hondt sistemi uyarınca bir vekil çıkarabilecek. Başka seçim çevrelerinde de yaklaşık olarak her 100 bin oy bir vekil kazandıracak. Böylece “oyum boşa gitti” demeyeceksiniz.
5. Soru: TİP, oy verdiğim yerde milletvekili çıkarabilir mi?
Evet, çıkarabilir. Yüksek oy potansiyeline sahip olduğumuz yerlerde seçimlere gireceğiz ve diğer partiler gibi milletvekili seçilmek için yeterli oya ulaştığında halkın temsilcisi vekiller meclise girecektir.