İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK HABERLER Ultrason tanımı ve çeşitleri nelerdir?

Ultrason tanımı ve çeşitleri nelerdir?

Yüksek ses frekansı ile görüntüleme yöntemini ifade eden ultrason çekimi, hastalar için son derece önemli bir işlemdir. Uygulanacak olan ultrason sayesinde çok sayıda organ yapısı hakkında fikir edinmek mümkün olacaktır. Görüntülemenin yapılacağı vücut bölümü için fikir edinmek, hastalıkları daha kolay şekilde tedavi etmeyi de mümkün kılar.

Ultrason Nedir?

Ses dalgaları kullanarak elde edilen görüntüleme tekniğine USG denmektedir. Ultrasonun kısaltılmış hali olan USG ile vücuttaki organ değerlendirmesi yapılacaktır. Temel çalışma mantığına bakılırsa, ses dalgalarını vücuda ileten bir mekanizma söz konusudur. Prob ismindeki bu parça ile görüntüleme hedefleri sağlanmış olur.

Ultrason Nasıl Çekilir?

Ultrasonu çekebilmek için mekanizmayı kullanma yetkisi ve donanımı olan bir uzman gerekmektedir. Radyologlar tarafından gerçekleşen işlemde, hangi bölümde görüntüleme alınacaksa o kısımda prob gezdirme işlemi sağlanır. Sağlık merkezinde görüntü almak için kullanılan ultrason probu ile vücutta gezdirme işlemi yapılır. Bu esnada ekranda görüntü de takip edilecektir. Önemli olan net görüntü alabilmek ve istenen sonuçları bulmaktır.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Tümör araştırmaları, kalp çalışma fonksiyonları kontrolü, enfeksiyon hastalıkları konusunda araştırmalar USG kullanım alanları içindedir. Özellikle hastalıkları tespit edebilmek için etkili bir yöntem olduğu söylenebilir. Hamilelik döneminde bebek sağlığını takip etmek adına da ultrasonu kullanmak yaygındır.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Çok sayıda çeşidi olan USG’nin sıkça kullanılanları, abdominal, pelvik, meme, EKO’ dur. Tiroit ve beyin için de kullanılan ultrason türlerine sıkça rastlamak mümkündür. İhtiyaçlara göre kullanılacak olan ultrasonun çeşidi de değişebilir.

Renkli Ultrason Nedir?

Detaylı görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli ultrasonda kan damarlarının iç kısımları ayrıntılı şekilde incelenir. Vücut bölgelerinde renkli ultrason yapılacak hasta için gereken bilgilendirme sağlanarak işleme uygun hale getirilir. Diğer ultrasonlara göre daha geniş yelpazede olması sayesinde alınan sonuçlar da kapsamlıdır.

Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?

Kimlere renkli ultrasonu yapmak gerektiği duruma ve ihtiyaca göre değişebilmektedir. Doktor önerisi ardından gebelerde, tiroit şüphesi olanlarda bu tür görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Aniden gelişen sorunlarda başvurulan etkili bir tıbbi yöntemdir.

Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Renkli ultrasonun yapılması gereken zaman hamileler için önemlidir. Gebelikte en yaygın şekilde 13,18-23’üncü haftalarda renkli ultrason işlemi yapılabilir. Bazı durumlarda 24’üncü hafta sonrası işlem gerekebilecektir. Gebe durumuna göre şekillenecek bir durum söz konusudur.

Renkli Ultrason Neden Kullanılır?

En temel nedeni kan damarları görüntüsünü detaylı bir şekilde alma ihtiyacıdır. Karaciğer kontrolü gibi durumlarda renkli ultrasonu kullanmak mümkün olacaktır.

Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?

Bir başlık yardımıyla çekilen renkli ultrasonda, bölgeye göre bir işlem yapılması hedeflenir. Teknisyen tarafından renkli ultrason çekilecek alana cihaz temas ettirilerek o bölgede gezdirilir. Ekrana gelen görüntüler uzman tarafından değerlendirilir.

Renkli Doppler Nedir?

Kan damarlarında daralma kontrolünü sağlamak için kullanılan yöntemlerden biri renkli dopplerdir. Ayrıntılı ultrason olarak, kan akışındaki daralmalar kolayca tespit edilebilir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Hastanın öncelikle muayene alanına uzanması sağlanır. Ardından hangi bölgede işlem olacaksa o alana jel sürülerek renkli doppler çekimi başlatılır. Renkli görseller sayesinde kan akışı ve hızı konusunda fikir edinmek mümkündür.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Tümörlerde, gebelik sürecinde, karın bölgesinde çeşitli organların yapısını incelemek için renkli dopplere başvurulabilmektedir.

Aç Karnına mı Çekilir?

Yaygın uygulamaya bakıldığında renkli doppleri çekmeden bir gece önce aç kalmak gerekir. Teknisyen veya doktor önerisi ile renkli doppler işleminde ancak bu şekilde net akış yönü belirlenecektir. Fakat bazı bölgelerde hazırlık olmaksızın da görüntüleme alınabilir. Bacak, boyun gibi bölgelerde farklı durum gözlenebilir.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?

Gösterdiği hastalıklara bakılırsa, kan ve damarla alakalı birçok problemi gösterdiği söylenebilir. Bacak, kalp kapak sorunları renkli doppler kullanımındaki en yaygın görülen hastalıklardır. Tümör şüphesini detaylı incelemek için de bu yöntem kullanılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *