İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK İŞ DÜNYASI 10 pet şişeden bir sihirli takım üretti! Lüks artık "iyi" olmak!

10 pet şişeden bir sihirli takım üretti! Lüks artık "iyi" olmak!

“Amacı olmayan markaların ayakta kalma şansı olmayacak”

Orka Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu, “Gezegenimizin geleceği için sihirli takım elbiseler ürettik” diyor ve ekliyor “Amacı olmayan markalar ayakta kalamayacak. Biz geri dönüşümü odağımıza aldık.”

Orka Holding… Biz onları “Damat” deyince tanıyoruz… “Damat”ın yeni fikirleri artık Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu’ndan geliyor. Büşra Orakçıoğlu, erkek giyiminde Damat Tween ve D’S Damat markaları ile 81 ülkeye ihracat yapan Orka’nın koleksiyonunun yüzde 10’unun pet şişeden dönüştürülmüş tekstil ürünlerinden oluşmasını sağladı.

“Amacı olmayan markaların ayakta kalma şansı olmayacak” diyen Orka Holding Creative Direktörü Büşra Orakçıoğlu, “Biz Türkiye’nin global markalarından biriyiz. Bunun sorumluluğu büyük. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Tekstil, dünyada en çok karbon salımı yapan ikinci sektör durumunda. Gezegenin geleceğini düşünmeyen her marka elenecek” şeklinde konuşuyor. Büşra Orakçıoğlu’na göre küresel moda endüstrisinde markalara duyulan sadakatin önemli bir oranını bu duyarlılık oluşturuyor.

“Müşterilemizin gardıroplarını nasıl sürdürülebilir hale getiririz” diye düşündüklerini söylüyor Orakçıoğlu ve şu bilgileri veriyor: “Bizden önceki neslin yaptıklarını daha da ileriye taşımamız lazım. Ekip olarak böyle düşünüyoruz. Biz bundan 4 yıl öncesinde geri dönüşümlü ürünler için Ar-Ge yapmaya başladık. Ama üründen önce bunu hazırlayan etapları sürdürülebilir hale getirdik.

Dünya'dan Handan Sema Ceylan'in haberine göre, pandemiden önce dijital buluşmaları daha çok işimizin içine entegre ederek yola çıktık. 81 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerdeki bayilerimizle yılda iki kez buluşuruz. 2019’da onlara dijitalde buluşabileceğimizi söylemiştik. 2020 pandemi yılında bu bizim için çok güzel bir avantaj oldu. Dijital showroom’larımızda ürünlerimizi tanıttık.

Sürdülebilirlik, dijitalleşme ile ikiz. Bir de bizim sektörümüzde inanılmaz fazla numune atığı var. Numunelerimiz artık dijitalde, ürünü canlıymış gibi deneyimleyebiliyoruz. Akıllı ceket, akıllı pantolon ve ‘sihirli takım’ dediğimiz ürünler ürettik. 10 pet şişeden bir takım elbise yapıyoruz. Elastikiyeti çok yüksek bu ürünlerle insanlar, toplantıya da girebiliyor, ardından yürüyüşe de çıkabiliyor. Şimdi hedefimizde mağazalarımızda sürdürülebilirliği yakalamak var.”

2025 hedefi yüzde 80 sürdürülebilir kumaş

Büşra Orakçıoğlu, şu anda Damat’ın koleksiyonlarının yüzde 10’unu geri dönüşümlü ürünlerin oluşturduğunu söylüyor.

Orka’nın hedefi 2025 yılı sonunda koleksiyonların yüzde 80’ini sürdürülebilir kumaşlardan üretiyor olmak. Holding, Giresun’daki iki fabrikasında da daha az kaynak tüketimine ve karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Lüks artık "iyi" olmak!

Dünyada artık lüks kavramının da dönüştüğünü söylüyor Büşra Orakçıoğlu. Lüksün artık “iyi insan olmak” odaklı olduğunu kaydediyor ve şunları söylüyor: “Lüks eskiden tamamen estetik kaygı taşırken, şimdi ise insanın iyileştiriciliği, koruyuculuğu üzerine gelişiyor. Biz de müşterilerimizin hayatına bu iyilikle dokunmak istiyoruz.”

Orakçıoğlu, pandemi sırasında Türkiye’ye dönen siparişlere de dikkat çekiyor ve, “Avrupa artık Çin’den yüksek montanlı ürünler almıyor. Yüzünü Türkiye’ye döndü. Bizim geri dönüşümlü ürünlerimize Avrupa’dan yoğun ilgi var. İtalya’dan İspanya’dan büyük talep oldu” diyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *