Hindistan'da Başbakan Narendra Modi ile ilgili belgesel yayımlayan İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin ofislerinde dün başlatılan vergi denetimlerine devam edildiği bildirildi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen BBC çalışanları, Hindistan Gelir Vergisi Departmanı görevlilerince, kuruluşun Hindistan'daki ticari faaliyetleri konusunda sorgulandıklarını belirtti.
BBC yönetiminin, dün ofislerinden ayrılmalarına izin verilen editör ve çalışanlarına evden çalışma talimatı verdiği ifade edildi.
Vergi denetmenlerinin bazı çalışanların telefonlarını kullanmalarına izin vermediği ve bilgisayarlarında yaptığı aramaların gece boyu sürdüğü aktarıldı.
Hindistan Gelir Vergisi Departmanı yetkilileri, dün başlayan ve halen devam eden denetimlere ilişkin henüz açıklama yapmadı.
"Medyayı sindirme girişimi" olarak nitelendirildi
Haber ajansı Press Trust of India, vergi denetmenlerince kuruluşun elektronik ve basılı finansal verilerinin kopyalarının alındığını belirtti.
İnsan hakları grupları ve muhalif politikacılar, Hindistan Gelir Vergisi Departmanının bu hareketini "medyayı sindirme girişimi" olarak nitelendirdi.
BBC yetkilileri, Hindistan'daki Yeni Delhi ve Mumbai ofislerinden bazı personelin çoğunluğunun ofisten ayrıldığını, bazılarının denetmenlere yardımcı olmak için kaldığını, Hindistan yetkilileriyle denetimler konusunda tam işbirliği yapıldığını açıkladı.
Sorunun kısa sürede çözülmesini umduklarını belirten BBC yetkilileri, buna rağmen habercilik faaliyetlerini normal şekilde sürdürdüklerini kaydetti.
Hindistan muhalefetinden ve dünyadan denetimlere tepkiler
Konuyla ilgili İngiliz yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmazken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Hindistan vergi yetkililerinin, BBC ofislerinde yaptığı aramadan haberdar olduklarını, tüm dünyada insan hakları ve demokrasilerin güçlendirilmesi maksadıyla basın, ifade ve inanç özgürlüğünden yana olduklarını ifade etti.
Hindistan'daki Haber ve Dijital Yayıncıları Birliği ise söz konusu denetimleri eleştirerek, hiçbir kurumun hukukun üstünde olmadığını ancak basını susturmaya ve sindirmeye yönelik her türlü girişimi, gazetecilerin ve medya kuruluşlarının serbest çalışmasına müdahaleyi kınadıklarını bildirdi.
Başbakan Modi'nin mensubu olduğu yönetimdeki Bharatiya Janata Partisi Sözcüsü Gaurav Bhatia ise BBC'nin Hindistan yasalarına uyması durumunda korkacak hiçbir şey olmadığını ancak geçmişinin Hindistan için "lekeli", "nefretle dolu" ve "yozlaşmış olduğu" iddiasında bulundu.
Belgesel tepkilere yol açmıştı
Hindistan, BBC tarafından hazırlanan ve geçen ay gösterime giren "Hindistan: Modi Sorunu" belgeselinin yayınlanmasını ve belgeselden kesitlerin sosyal medyada paylaşılmasını yasaklamıştı.
Muhalifler, söz konusu yasaklamayı "basın özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirmişti.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, belgeselin "maksatlı propaganda malzemesi" olduğu iddiasında bulunurken, BBC, belgeselin "titizlikle araştırıldığını ve farklı görüşleri yansıttığını" savunmuştu.
BBC, belgeselin yapımı sürecinde Hindistan hükümetine verilen cevap hakkının reddedildiğini bildirmişti.
Modi'nin Gujarat eyaleti başbakanı olduğu 2002'de, çoğu Müslüman 1000'den fazla kişinin ölümüne yol açan olaylar yaşanmıştı.
Kaynak: AA