İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK İŞ DÜNYASI Gazetecilik mesleğinde "serbest çalışma koşulları" değerlendirilecek

Gazetecilik mesleğinde "serbest çalışma koşulları" değerlendirilecek

Gazeteciler Cemiyeti tarafından M4D Projesi kapsamında 25 Şubat'ta zoom üzerinden gerçekleştirilecek toplantıda söz serbest çalışan gazetecilerde olacak.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği finansal desteğiyle yürütülen M4D Projesi kapsamında,  25 Şubat Cuma günü saat 14.00'te  zoom üzerinden gerçekleştirilecek durum değerlendirme toplantısında söz serbest çalışan gazetecilerde olacak. 

Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla, demokrasinin güvencesi olarak Türkiye'de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi için Ocak 2019’da hayata geçirildi ve Nisan 2022’ye kadar devam edecek. 

Projenin genel hedefi: Demokrasinin güvencesi olarak Türkiye'de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesidir. 

Projenin özel hedefleri: Birinci hedef toplumda çoğulcu ve özgür medyanın toplum tarafından destek gördüğü ve farkındalığın arttığı bir zemin oluşturulması, ikinci hedef ise, gazeteciler arasında dayanışmanın güçlendiği ve gazetecilerin kendini güvende hissettiği bir zeminin oluşturulmasıdır.

Proje kapsamında yürütülen faaliyetler genel hatları ile aşağıdaki gibidir:

Proje kapsamında yıllık Basın Özgürlüğü İzleme Raporları ve üç ayda bir Medya Ortamının İzlenmesi Raporları yayınlanmaktadır. Bu raporlar üniversitelere, medya kuruluşlarına, devlet kurumlarına, ilgili tüm sivil toplum örgütlerine, AB Komisyonlarına, Türkiye'deki AB ülkelerinin elçiliklerine ve gazetecilere dağıtılmaktadır.

Sivil izleme kapsamında veri toplama ve bilgi ağlarının geliştirilmesi için Türkiye’nin her bölgesinde durum değerlendirme toplantıları yapılmaktadır. COVID-19 salgını öncesinde fiziki yapılan toplantılar, pandemi koşullarınca çevrimiçi sürdürülmektedir. Toplantılar, mevcut ağların birleştirilmesi, iş birliği fırsatlarının arttırılması, gözlem kapasitelerinin genişletilmesi ve yerel medya sivil toplum örgütleri ile gazetecilere ulusal ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmaları için değerli fırsatlar sunmaktadır. Bu toplantılar yerel basının katkılarıyla basın ve ifade özgürlüğü raporlarına içerik sağlamaktadır.

Proje kapsamında yazılan yıllık medya izleme raporları ve yıllık konferanslarda yayınlanan mütalaa belgelere dayanarak, medya ortamının iyileştirilmesi ve ifade özgürlüğü için kulis faaliyetlerinin yapılması amacıyla Ankara'daki devlet kurumlarına düzenli ziyaretler yapılmaktadır.

Uluslararası savunuculuk eylemlerinin yürütülmesi kapsamında Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve ilgili sivil toplum örgütlerine ziyaretler düzenlenmiş, bu kurumlarla projenin “Medya İzleme Raporları” paylaşılmıştır ve paylaşılmaya devam edilmektedir.

Proje her yılının sonunda belirlenen bir tema ile ulusal bir konferans düzenlemektedir. Yıllık konferanslar sektör temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler, gazetecilik öğrencileri ve destek programları faydalanıcılarının katılımına açıktır. Katılımcılar doğrudan davet ve açık çağrı yoluyla seçilmektedir.

Proje kapsamında her sene bir tane “Gazetecilik Mesleği Onur Ödülü” verilmektedir. Bu ödül, Türk basınına senelerce kendini adamış, ifade ve basın özgürlüğüne önemli katkılar sağlamış, uzun yıllar boyunca başarılı bir şekilde mesleğini yapmış gazeteci veya medya kuruluşlarına emeklerini takdir etmek amacıyla verilmektedir.

Gazeteciler Cemiyeti’nde bir Basın Evi oluşturulmuştur. Bu Basın Evi, program hedef grubunun bir araya gelebileceği, stüdyo ve toplantı salonu ile birlikte bilgisayarlardan, yazılımdan ve uzmanlık desteğinden faydalanabileceği bir ortak çalışma alanı içermektedir. Gazeteciler Cemiyeti-Basın Evi’nde “Stüdyo Cemiyet” isimli tam teçhizatlı bir stüdyo alanı bulunmaktadır. Stüdyo Cemiyet, gazetecilere çalışabilecekleri ses geçirmez bir alan, kamera, yeşil ekran, prompter, görsel stüdyo mekânından bağımsız bir radyo/podcast alanı sağlamaktadır. Stüdyo Cemiyet gazeteciler için tamamıyla ücretsiz hizmet vermektedir.

Basın Evi'nde gazetecilere yönelik bir dizi kapasite geliştirme eğitimleri verilmektedir. M4D Projesi aynı zamanda medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle iş birliğini güçlendirmek ve gazetecilerin kapasitelerini arttırmak için yerel eğitimler de düzenlemiştir. COVID-19 salgını öncesi fiziki gerçekleştirilen bu kapasite geliştirme eğitimleri artık Gazeteciler Cemiyeti’nin “GC Akademi” isimli çevrimiçi eğitim platformundan verilmektedir. Bu eğitimlere 7 gün 24 saat ulaşılmakta ve herkesin erişimine ücretsiz açıktır. 

Sektördeki gazetecilerin dayanışma içerisinde olabilmeleri, ağ kurabilmeleri ve paylaşım yapabilmeleri için Basın Evi’nde haftalık olarak gazeteci buluşmaları gerçekleştirilmektedir. Salgın koşullarıgereğince bu fiziki buluşmalar artık çevrimiçi yapılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *