İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. İŞ DÜNYASI  Mehmet Şef ve Sahrap Soysal'la mor havuç hasadı

 Mehmet Şef ve Sahrap Soysal'la mor havuç hasadı

Doğanay Gıda, Türkiye’de sadece Konya Ereğli’de üretilebilen ve şalgamın ana maddesi olan mor havucun ilk hasadını Şef Mehmet Yalçınkaya ile gerçekleştirdi.

Okunma Süresi: 3 dk

Şalgam denince akla  ilk gelen markalardan olan Doğanay, Anadolu’nun geleneksel lezzetini Türkiye’ye ve dünyaya sevdirmek için 60 yıla yakın süredir çalışıyor. Türkiye’nin lider şalgam suyu olan Doğanay, geçtiğimiz günlerde yılın ilk mor havuç hasadını başlattı. Mehmet Şef mor havuç hasadında milli içeceklerimizin başında gelen şalgamın sofra kültürümüzdeki yerine dikkat çekerken, şalgamın bazı yemeklerde kullanıldığı zaman lezzet ve renk verdiğini de vurguladı. 

Şef Mehmet Yalçınkaya: Şalgam hem muhteşem bir içecek hem de çok güzel bir yemek eşlikçisi
Şalgamın ana maddesi olan mor havucun çoğunluk tarafından bilinmediğine dikkat çeken Şef Mehmet Yalçınkaya, “Şalgam mor havuçtan üretiliyor. Lifli ve sert bir sebze. Mor havucu kesin, parmağınızı sürün, göreceksiniz ki rengin canlılığı ve baskınlığı ile parmak izi bile verebilirsiniz. Şalgamda renklendirici bulunmuyor, rengi tamamen mor havuçtan geliyor. Mor havuç diğer havuç türlerine göre çok daha fazla antioksidan içeriyor. Hep söylüyoruz, kırmızı-mor sebzeler çok faydalı. Mor havuç, su, kaya tuzu ve bulgur mayası ile  35 günde fermente ediliyor. Fermente olduğu için hazmı kolaylaştırıyor, mideyi şişirmiyor. Soframızdan yaz kış eksik etmememiz gereken bir içecek. Ayrıca 20 farklı yemeği şalgamla pişirmeyi denedik; özellikle kuskus, pilav gibi yemeklerde kullanılınca lezzeti katlıyor. ” şeklinde konuştu.
Şalgamın genellikle et yemekleriyle tüketildiğini kaydeden şef Mehmet Yalçınkaya, “Ayrıca bizim tencere yemeklerimizin yanında da çok yakışan bir içecek. Balıkla tüketimi de çok uyumlu.  Son dönemde gençlerde ve çalışan kesimde şalgam suyu tüketiminin arttığını görüyorum. Öğle yemeklerinde bile şalgam söylemeye başladılar ki, bu sofra kültürümüz için önemli” dedi. 

Sahrap Soysal: Şalgam sağlıklı ve lezzetli bir içecek
Hasada katılan şef ve yemek yazarı Sahrap Soysal ise, mor havucun yüzyıllardan beridir üretildiği, sarı havucun atası olduğunu belirtti. Soysal, “Mor havucun yemeklerde kullanımı da oldukça yaygın, çorbası, yahnisi ve dolmasının yapıldığını görüyoruz. Yemeklere de rengini veren mor havucun zamanla turşusu da yapılmış ve bu mayalanma ile beraber enfes şalgam lezzeti ortaya çıkmış. Şalgam özellikle fermente ve şekersiz bir içecek olduğundan oldukça sağlıklı. Ben yemeklerin yanında şalgamı sıklıkla tüketiyorum.” diye konuştu. 

Gözde Balkan: En kaliteli ve lezzetli şalgamı üreterek daha çok tüketiciye ulaşmak istiyoruz
Şalgamın üretim sürecinin diğer içeceklere göre çok daha zahmetli olduğundan bahseden Doğanay Gıda Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gözde Balkan şöyle devam etti:
Şalgamın yolculuğu mor havuç tarlasında başlıyor. Hasadı yapılan havuçlar fabrikamızda işlenmeye hazır hale getirilip bulgur ve kaya tuzu ile tam 35 gün boyunca fermente oluyor. Üretim tesisimizde son teknolojileri kullanıyoruz ve fermente içeceklerde oldukça zor olan ürün kalite standardını yakalamak ve tüketicilerimize en lezzetli ürünü sunmak için üretim, kalite ve AR-GE ekiplerimizdeki 14 gıda mühendisimizle çalışıyoruz. Sözleşmeli tarım yaptığımız çiftçilerimize en iyi tohumu sağlıyor, toprağın en iyi şekilde işlenip doğru zamanda hasat yaparak sonunda en kaliteli ve lezzetli şalgamı elde etmek konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu sayede, Türkiye’de pazar lideriyiz ve dünyada da 40 ülkeye şalgam ihraç ediyoruz, bundan sonraki amacımız da bu geleneksel lezzetin özelliklerini, faydalarını anlatarak çok daha fazla tüketiciye ulaştırmak” dedi.   


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *