Sabancı Üniversitesi’nin 21. dönem lisans ve 24. dönem lisansüstü mezuniyet töreni, üniversitenin Tuzla kampüsünde gerçekleştirildi. Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler ile Yönetim Bilimleri Fakültelerinden toplam 1008 öğrencinin mezun olduğu törene, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici ve öğretim üyeleri katıldı.
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, mezunlara yönelik konuşmasına kendi sesini simüle eden ”AI Güler Sabancı” yani yapay zekâ ile ”Hoş geldiniz” diyerek başladı.
Güler Sabancı, üretken yapay zekâ teknolojilerinden yararlanılarak hazırlanan konuşmasında “Yapay zekâ hayatımızı büyük ölçüde değiştirecek ve birçok kullanım alanında önemli bir rol oynayacak. Üretken yapay zekâ teknolojilerinin sağlık, eğitim, enerji ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda büyük potansiyel taşıdığını görüyoruz. Gençlerimizin bu alanlara liderlik etmesi ve yaratıcı çözümler getirmesi, geleceğimizin daha parlak ve sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır” dedi.
Türkiye çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun üstlendiği “Dünya Ekonomik Forumu İşlerin Geleceği Raporu”na işaret eden Güler Sabancı, önümüzdeki dönemde en çok büyüyecek rollerin, yapay zekâ, makine öğrenimi, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik uzmanlığı gibi alanlar olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyük veri ve yapay zekâ gibi yeni gelişen teknolojilerin, şirketleri ve iş alanlarını dönüştürmenin yanında, yeni iş alanları da yaratacağını düşünenlerin oranı Türkiye’de yüzde 55, dünyada ise yüzde 51 düzeyinde. Ülkemizdeki yeniliğe açık şirketler, yeni teknolojilere uyum konusunda, her zaman olduğu gibi öncü olacaklardır. Yine aynı rapora göre, mevcut işlerin yüzde 23’ü değişecek. Bu işleri üstlenecek olanlar ise, bilimsel terminolojide ‘Silicon life form’ olarak ifade edilen yapay zekâ temelli robotlar olacak. Bu konudaki gelişmeleri bir tehdit değil, fırsat olarak görmeli ve öyle yaklaşmalıyız. Bugün size aktardığım konuşmayı günümüzdeki popüler üretken yapay zekâlardan biri üretti. Tabii ki biz de edit ettik.”
Konunun uzmanlarından edindiği bilgilere göre yapay zekânın bile toplumsal cinsiyet açısından henüz eşitlikçi olmadığını vurgulayan Güler Sabancı, “Ortam olarak yapay zekâ için de erkek bakış açısının baskın olduğu bir yer deniyor. Eşitlikçi bir anlayışla yetişen sizlerin, özellikle bu bakış açısına da sağlayacağınız birçok katkı olduğuna inanıyorum. Hepinize düşen görev, yapay zekâyı etik ve eşitlikçi bir şekilde kullanarak, insanlık yararına değer oluşturmaktır. Unutmayın ki, özgür bir ortamda ve sorgulayarak yetişen bireyler olarak; en doğru soruları sorup, çözümleri üretecek olan sizlersiniz” diye konuştu.