Muş'ta devlet desteğiyle kurulan üç tekstil fabrikasından 37 ülkeye ihracat yapılıyor. Girişimci iki arkadaş, İstanbul'da başladıkları tekstil işini, devlet desteğiyle Muş'a taşıdılar. Muş'taki fabrikalarda şimdi 600 kişi istihdam ediliyor.
Muş'tan 19 yıl önce gittikleri İstanbul'da yıllarca tekstil işiyle uğraşan Sedat Demir ve Mustafa Demirtaş, memleketlerine yatırım yaparak gençlere yeni istihdam alanı oluşturmaya karar verdiler. Demir ve Demirtaş, dört yıl önce Çalışma ve İş Kurumu'nun (İŞKUR) desteğiyle, ikisi merkezde biri de Hasköy ilçesinde tekstil fabrikası kurdular.
Demir, fabrikalarda ürettikleri malı, Türkiye'de bin 600 mağazaya sattıklarını söyledi. Günde 24 bin çocuk pijama takımı üreterek kentin ekonomisine yılda 24 milyon lira katkı sağladıklarını belirten Demir, şunları kaydetti:
"Devletimizin desteğiyle ilimizin ve bölgemizin kalkınması için gençlere yönelik iyi bir istihdam alanı sağladık. Dördüncü fabrikamızı açmak için çalışmalarımız sürüyor. İstihdam sayısını artırmak istiyoruz. Devletimizin katkısıyla açtığımız fabrikalarımız ekmek kapısı haline geldi."
DÜĞÜN SALONU FABRİKA OLDU
Fason üretim yaptıklarını söyleyen Demir zor süreçlerden geçerek fabrikaları kurduklarından söz etti. İstanbul'da eleman sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Demir, şöyle konuştu:
“İnsanları çalışmaya adapte etmekte zorlandık. Muş'ta hiçbir kapı açılmıyordu, yardım eden yoktu. İki sene fabrika kuracak yer aradık. Sungur'da kurduğumuz fabrikada 100 personelle işe başladık. Ardından Hasköy İlçesi Belediye Başkanı Hikmet Kara'nın desteğiyle düğün salonunu fabrikaya dönüştürdük. Personel sayımızı 300'e çıkardık. Ardından cami avlusunun alt katını tuttuk, orada iş yaptık.”
"GENÇ NÜFUS FAZLA"
Muş'ta en büyük sorunun fabrika kurulabilecek alan bulamamak olduğunu söyleyen Demir, devlet teşviklerinin giderleri karşılamaya yardımcı olduğunu söyledi. Muş'ta genelde tarım yapıldığını hatırlatan Demir, şöyle sürdürdü: “İnsanlar yeni yeni çalışma alanı buluyor. Muş'a yatırım yapmaya gelenlerin en büyük derdi, yer bulamamak. İstanbul'dansa buralar üretim için tercih edilebilecek yerler. 411 bin nüfuslu Muş'un daha kalabalık ilçeleri de var. Genç nüfus fazla.”
Lojistiği kendilerinin sağladığını belirten Demir, Muş'ta terör sorunu yaşamadıklarını kaydetti. Demir, Kızılağaç beldesi için de bir projeleri olduğundan söz etti.
Sivaslı olduğunu söyleyen Demirtaş ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde de tüm kurallara titizlikle uyarak üretime devam ettiklerini dile getirdi.
"AİLECEK GEÇİMİMİZİ BURADAN SAĞLIYORUZ"
Babası ve üç kardeşiyle fabrikada çalışan Şehriban Yıldız "Geçimimizi buradan kazandığımız parayla sağlıyoruz” dedi ve ekledi: “Eğer burada çalışmasaydım evde otururdum. Şimdi meslek sahibi oldum."
Kaynak: Aydınlık\Ekrem Demir