Türkiye’de “üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden Doruk, imza attığı patentli teknolojilerin yanı sıra fırsat eşitliği ve kadın çalışan istihdam oranları ile de sektörde fark yaratıyor. İki kurucusundan birisi kadın olan ve çok sayıda kadın yöneticiyle teknoloji firmalarına örnek olan firmanın toplam çalışanlarının yüzde 37’si, üst yönetimin yüzde 38’i ve mühendis ekibinin yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Bu oran, sektör ortalamalarının üç katı kadar… Doruk, istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyor.
24 yıl önce kurulan ve akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage ile kulvarında adını ilklere yazdıran Doruk, başarısını Türkiye’den dünyaya taşıyacak projelerle adından söz ettiriyor. Doruk’un geliştirdiği ProManage; IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetimi sistemi olarak dikkat çekiyor. Türkiye ve yurt dışındaki yatırımlarıyla büyümesini sürdüren Doruk, kadınların liderlik ettiği çalışmalarıyla da yeni teknolojileri üreten global bir teknoloji şirketi.
Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Özden, teknoloji alanındaki işlerin eğitim, yetkinlik ve beyin gücüne dayalı olması nedeni ile kadınlara çok ideal bir alan sunulduğunu belirtti. Sadece teknolojide değil her iş dalında kadınların başarı örneklerinin dikkat çekeceğini ve zaman içinde daha da gelişeceğine inandığını vurgulayan Özden, ‘’Şirketimizde de şu an için kadın çalışan oranımız yüzde 37, üst yönetimde ise yüzde 38. Mühendis ekibimizin de yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Bu oranları sektörümüzle kıyasladığımızda ortalamanın üç katı kadar olduğunu söyleyebiliriz. Biz de Doruk olarak kadın çalışan oranımızı eşit bir orana çekmek için çalışıyoruz” dedi.
Tüm süreçler cinsiyetten bağımsız, eşit ve katılımcı bir perspektifte ilerliyor
Aylin Özden sözlerine şöyle devam etti; “Sektör ortalamalarının üzerinde kadın istihdam oranına sahip olarak, kurulduğumuz günden bu yana çalışanlarımız arasındaki fırsat eşitliğine önem veriyoruz. İşe alım politikamızda da fırsat eşitliği ilkesini benimsiyor ve cinsiyet ayrımı yapmadan, alanının en yetkin profesyonelleriyle şirketimizi büyütüyoruz. Beyin gücüne dayalı iş yapan bir teknoloji şirketi olarak iş başvurularında gözettiğimiz kişisel ve teknik kriterlerin cinsiyetten bağımsız olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Şirketimizde herkes masada eşit söz hakkına sahip. Dolayısıyla kadınların yönetimde söz sahibi olduğu bu ekosistemde, cinsiyet gözetmeksizin her türlü hak ve eşitlik destekleniyor.”
Kadınlar her sektörde öncü rol üstleniyor
Teknoloji sektöründe kadınların başarılı olması ve cinsiyet çeşitliliğinin artması için tavsiyelerde bulunan Aylin Tülay Özden; “Teknoloji başta olmak üzere kadınlar hayatın her alanında sayısız başarıya imza atıyor ve bunun tüm gençlere ilham olması gerekiyor. Teknoloji, bilgi ve zekânın öne çıktığı bir sektör olduğu için kadınların kariyer fırsatlarını öğrencilik yıllarında inşa etmelerini öneriyorum. Türkiye, çok iyi mühendislik fakültelerinin olduğu bir ülke... Son yıllarda kadın mühendis sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kadın mühendislerimiz birçok önemli projede yer alıyor, öncü şirketlerin dümeninde sektöre öncülük ediyor. Özetle; sadece teknoloji değil, eşit eğitim ve iş fırsatı sağlandığında kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Doruk ve ProManage Hakkında
Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 24 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileriyle tanıştırmak hedefiyle yola çıkan ve bugün geldiği noktada şirketleri Endüstri 4.0’a hazırlayan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumunda. Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan ve IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk, bugüne kadar dünya genelinde 300’den fazla fabrikayı dijitalleştirmiş durumda. Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ve İzmir Depark Teknokent ofislerinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde de şirketi bulunuyor. 2030 hedefleri kapsamında geleceğin fabrikalarının dijital üretim yönetimi için teknolojik çözüm üreten dünyanın ilk üç şirketinden biri olmayı hedefleyen Doruk’un Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi, Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, ABD’deki şirketini global Ar-Ge ve genişleme operasyonlarının merkezi haline getirme hedefiyle çalışıyor. Son olarak geliştirdiği ve dijitalleşmede devrim niteliğindeki IoT tabanlı MES MOM sistemi ProManage Cloud ile sektörde dengeleri değiştirmeye hazırlanan Doruk, bu teknolojiyle KOBİ’ler başta olmak üzere tüm işletmelerin pratik, hızlı ve küçük bütçelerle yaklaşık 4 ila 8 hafta arasında dijitalleşmesini sağlayarak akıllı fabrika dönüşümünün önündeki engelleri kaldırıyor. Veri tabanı ve server ihtiyacı olmadan sadece internet bağlantısıyla gelişmiş alt yapı sorununu ortadan ProManage Cloud, ekonomik olması ve sürekli gelişim göstermesiyle dijitalleşme yatırımlarını risk olmaktan çıkarıyor.