Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi(SAÜ) ortaklığında organize edilen 7. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılışı yapıldı. Açılışta Başkan Yüce’nin yanı sıra Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir bürokratları, akademisyenler ve ülke genelinden önemli sanatçılar yer aldı. Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde başlayan festivalin açılış kurdelesini Başkan Ekrem Yüce, Rektör Savaşan ve protokol üyeleri kesti. 14 Ekim’e kadar devam edecek olan festivalde yerli ve yabancı eserlerin yer aldığı, bir bölümü uluslararası kategoride olan toplamda 2 bin 700 film gösterileme başlandı. ‘Kurmaca’ ve ‘Belgesel’ olmak üzere iki dalda yapılan, Sakarya’nın kültürel değerlerini yansıtan eserlerin de yer aldığı festival, ilk günden büyük ilgi gördü.
“Sakarya’da 72 milletle bir arada yaşıyoruz”
Açılış konuşmasını yapan Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’nın zengin bir kültürel yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, “Ben burada Sakarya’nın hayranı ve tutkunu olduğum sosyo-kültürel yapısından bahsetmek istiyorum. Hani derler ya dünya üzerinde 72 millet yaşar diye. İşte biz Sakarya’da 72 millet bir arada yaşıyoruz. Sakarya şehir tarihi itibariyle ülkemizin diğer bölgelerine göre bir takım farklılıklar arz ediyor. Tarih boyunca göç almış bir şehirden bahsediyoruz. Savaşlar, katliamlar, insanlığa aykırı suçlar, ekonomik sebepler, doğal güzellikler, sosyal ve iktisadi imkânlar sebebiyle önce ülkemizden daha sonra da dünyanın farklı yerlerinden insanlar guruplar halinde Sakarya’ya göçmüş. Balkan coğrafyası, Karadeniz’in kuzeyi, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler, Afganistan toprakları, İran ve Irak bölgesi, Suriye, Arap coğrafyası, Kuzey Afrika toprakları derken dünyanın farklı yerlerinden farklı renklerde, farklı dillerde pek çok insan Sakarya’da bir araya gelmiş.” dedi.
“Sakarya dünyanın minyatürü, şehirlerin şehridir”
Kentin dünyanın adeta bir minyatürü olduğunu anlatan Başkan Yüce, “Sakarya’da buluşan bu yüzlerce kültür her zaman için varlığını korumuş ve hala korumaktadır. Ancak bu başarı tek ve basit bir şartla sağlanmıştır. Nedir o? Diğerine saygı duyacaksın. Kendi geleneksel kodlarını devam ettiren kültürler diğerlerini boğmamış, asimile etmemiş birlikte yaşamayı öğrenmiş ve ortaya zengin bir medeniyet birikimi çıkmış. Bu sebeple ben Sakarya’ya şehirlerin şehri diyorum. Adeta dünyanın bir minyatürü gibiyiz. Sakarya’da çok kullanılan bir soru kalıbı vardır. Hatta bu soruyla ilk kez karşılaşanlar çok şaşırırlar. Biz Sakarya’da yeni tanıştığımız birine adını soyadını sorduktan sonra ikinci soru olarak şunu sorarız: Hangi millettensin? Bu soruyu etnik bir ayrım ya da faşist bir yaklaşım olarak görmeyin lütfen. Bu tamamen bir zenginlik belirtisidir.” diye konuştu.
“Sanat ve sanatçı desteklenmeli, önü açılmalıdır”
Başkan Yüce, sanatın ve sanatçının desteklenmesinin ve önünün açılmasının önemine dikkat çekerek, “Bu açıdan yaklaşıldığında Sakarya’nın ev sahipliği yaptığı uluslararası bir kısa film festivalinin dünyaya söyleyeceği çok şey olduğuna inanıyorum. Sinemanın anlatım ve ifade etme gücü yok sayılamaz. Dakikalarca konuşacağımız, anlatacağımız hatta sayfalarla yazacağımız bir meseleyi bir film çok daha etkili bir biçimde anlatabilir. Bu açıdan derdi olan sinemayı desteklemek; sinema sanatçılarının önünü açmak çok önemlidir. Türkiye’nin bu alandaki gücünü artırmalı ve mirasını taşımalıyız. Biz de Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak genç yeteneklere ve sanatkârlara daima destek olmaya özen gösteriyoruz. Şehrimizin kültürünü, doğasını, tarihini, tüm dünyaya tanıtmasını sağlayacak bütün organizasyonları desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.