Bodrum’un Yeniköy, Gökpınar ve Mazı mahallelerinde yapılmak istenen Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) projesiyle ilgili bugün Yeniköy Mahallesi’nde düzenlenen halkın bilgilendirme ve sürece katılım toplantısı, katılımcılar tarafından protesto edildi.
Halka destek amacıyla toplantıya gelen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye olarak konunun yakın takipçisi olduklarını belirterek her türlü hukuksal girişimde bulunduklarını söyledi.
‘YENİLENEBİLİR ENERJİYE DEĞİL YAPILMAK İSTENEN YERE KARŞIYIZ’
Yenilenebilir enerji projelerinin her zaman destekçisi olduklarını ifade eden Aras, RES’lere değil, yapılmak istenen yerlere karşı olduklarını, Fesleğen’de gerçekleşen toplantıda da çekincelerini dile getirdiklerini belirtti. Aras, “Biz kesinlikle ‘oldubitti’yi kabul etmiyoruz. Yenilenebilir enerjinin karşısında değiliz, bunu herkese iyi anlatmamız lazım. Bölgede 3 tane termik santral varken, karbon emisyonu varken, durduk yere karşı çıkmıyoruz. Fakat bölgemiz tamamen doğal flora faunasıyla, endemik bitki türleriyle, bölgede yaşanan yangından sonra kaybettiğimiz bütün bitki örtüsüyle beraber ciddi bir zarar gördü. Bölgede termik santrallerin yok ettiği İkizköy ve Akbelen ormanlarını da düşünürseniz, o bölgede zaten ciddi bir bitki örtüsünü ve orman varlığını kaybetmiştik. Aynı zamanda bu, su kaynaklarımızı da etkiliyor negatif olarak. Bu nedenle biz, bölgemizdeki ormanların kendi doğal yapısıyla korunması gerektiğine inanıyoruz. Kesinlikle ormanlarımıza müdahaleyi kabul etmiyoruz” dedi.
‘ORMANLAR KÖYLÜMÜZÜN GEÇİM KAYNAĞI’
Bölgenin turistik bir bölge olduğunu da sözlerine ekleyen Aras, bu işlerin iyi irdelenmeden, incelenmeden yapılmasının doğru olmadığını vurguladı. Yalıkavak Geriş’te yapılan RES’ler sonrası bölge halkının yüzlerce yıldır kullandığı alanlara artık gidemediğini sözlerine ekleyen Aras, mahkeme kararlarına rağmen ilgili firmanın üretime devam ettiğini söyledi. Aras, şöyle devam etti: “Bizim derdimiz doğal yaşamın, turizm potansiyelinin, insanların yaşam alanlarının korunmasıdır. ‘Orman’ deyip geçmeyiniz, ormanlar yanmış olabilir ama o bölgeler bizim köylümüzün geçim kaynağıdır. Arıcısıyla, ormandan topladığı kekiğiyle, mantarıyla, nanesiyle, acı otuyla, insanlar ormanı bu şekilde kullanıyor.”
‘MAZI HALKI RES İSTEMİYOR’
Mazıköy Mahallesi Muhtarı Sedat Furma ise bölgenin turizm merkezi olduğunu belirterek, “Halkımız arıcılık yapıyor. Kekik çalısı gibi dağlarımızda bulunan birçok ürününden faydalanıyoruz. Mazı halkı olarak projenin yapılmasını istemiyoruz” dedi.
Mazı köylülerinin avukatı Arzu Alper ise, yapılan katılım toplantısının geçersiz olduğunu belirterek, “Biz devamlı ‘hayır’ dedik, siz ‘yapacağız’ diyerek başka yerlerde, aynı ve benzer projeleri bölerek ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almak için çabalıyorsunuz. Burada halk istemiyor. Bu halkın katılım toplantısından bütün halkın haberinin olması gerekiyor. Mazı köyün haberi yok. Muhtarımız bir şekilde öğrendiği için geldi” şeklinde konuştu.
‘BU BİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DEĞİL, HALKA SEVİMLİ GÖSTERME TOPLANTISI’
Bodrum Tohum Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Çağlar Çetok ise kendisinin de Yeniköylü olduğunu belirterek, “Bu bir bilgilendirme toplantısı değil, halka ‘sevimli gösterme’ toplantısı aslında. Sunumu dinledik, anlatılanların hiçbirinde doğayla ilgili olumsuz şeylerden bahsedilmedi. Halkın, o bölgeye giremeyeceğinden bahsedilmedi” ifadelerini kullandı.
Gelen soruları ve yöneltilen eleştirileri dinleyen bakanlık yetkilileri ise kendilerinin karar verme mercii olmadıklarını, kamu kurum ve kuruluşlarının rapor ve değerlendirmelerine göre raporlamalar yaptıklarını söylediler.
Katılım toplantısına katılanların çoğu, yanan alanlara RES yerine ağaçlandırma yapılmasını istedi.