Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide meme kanserine yönelik farkındalığı artırmak için; erken tanı, doğru tedavinin önemi, kanserden korunmanın yolları ve tarama yöntemleri konularında kadınlar bilgilendirildi.
Moda Soroptimist Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Solak’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Radyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü, Genel Cerrahi Uzman Dr. Cem Yılmaz, Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Seda Kansu ile Dernek Başkan Yardımcısı Beril Koparal Ergün konuşmacı olarak yer aldılar.
Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi programına; Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Müdürü Şehnaz Yabar, Moda Soroptimist Kulübü Başkanı Hatice Mutlu, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Melek Sine Berkem ile Ataşehirli kadınlar katıldı.
Şehnaz Yabar söyleşide yaptığı konuşmada, “Giderek yaygınlaşan bir hastalık olan kanser konusuna ayrı bir özen gösteriyor ve toplumu doğru bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yerel yönetim olarak bizler STK’larla iş birliği çalışmalarını çok önemli görüyoruz. İçerenköy’de hizmet veren Kadın Sağlığı, Mamografi ve Kemik Yoğunluğu Görüntüleme Merkezimizde yılda ortalama 11 bin kadının sağlık taramasını gerçekleştiriyoruz. Farkındalık çalışması olarak birimlerimizde ve Ataevlerimizde yıllardır söyleşi ve seminer programları düzenliyoruz. Çalışmalarımızı aynı bilinçle devam ettireceğiz” dedi.
Radyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü, meme kanserinde erken tanı, doğru tedavinin önemi, risk faktörleri, tanı yöntemleri ile mamografinin önemi dair katılımcılara önemli bilgiler aktardı.
Düzenli kontrollerin ve erken tanının önemine vurgu yapan Radyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü kanser tedavisinde başarı oranındaki artışın altını çizerek şunları söyledi: “Dünyada her 8 kadından biri yaşamının bir döneminde bu kanser türü ile karşılaşıyor. Dünyada her yıl bir milyon 750 bine yakın kadın meme kanserinden etkileniyor. Ne yazık ki bu sayı girerek daha da artıyor. Görüntüleme yöntemlerindeki teknolojinin gelişmesi, kadınların ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi, duyarlı olması ve farkındalık yaratması, eken tanı için düzenli taramaların yapılması çok önemlidir.”
Kadınların kendilerine emanet olarak verilen bedenlerine saygı duymaları gerektiğini vurgulayan Genel Cerrahi Uzman Dr. Cem Yılmaz, “Bedeninizi koruyun ve korunabilir kanserlerle ilgili bilgi sahibi olun. Kadının yapması gereken birinci iş meme kanserinin farkında olmasıdır ve farkındalık gerçekten önemlidir. 40 yaşından itibaren düzenli olarak her yıl mammografi yaptırılması gerektiğinin bilinmesi meme kanserinde erken teşhis için en güzel adım oluyor. Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği görülmektedir. Bu nedenle kadınların meme muayenelerini düzenli periyotlarla kendilerinin yapmaları ve şüpheli bir durum fark ettiklerinde uzman doktora başvurmaları önemlidir. Çünkü yöntem, tetkik ve tedavilerle erken evrede kanseri yenmek mümkündür. 20 yaş ve üzeri kadınlar yıllık muayenelerini yaptırarak, farkında olması ve sağlıklı kalması mümkündür” dedi.
Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı ve PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Beril Koparal Ergün ise şunları söyledi: “Kanserin toplumda farklı kitlere doğru mesajlarla iletilmesi çok önemlidir. Sağlık iletişimde kanser konusuna ayrı bir özen gösterilmeli ve anlatılacaklar detaylıca düşünülmelidir. Bu konuda hekimler, hekim dernekleri ve hasta destekleri iş birliği içinde çalışmalıdır.”
Kanserle mücadelesini kazanan Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Seda Kansu da kendi kanser sürecini ve yaşadığı deneyimleri katılımcılarla paylaştı.