İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. KENT HABERLERİ Murat Karayalçın Meydanı 12 Haziran Cumartesi günü açılıyor

Murat Karayalçın Meydanı 12 Haziran Cumartesi günü açılıyor

Yenimahalle Belediyesi, Batıkent’in kurucularından olan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ın ismini verdiği Karayalçın Kent Meydanı’nı 12 Haziran Cumartesi günü açıyor. Adının verilmesi nedeniyle büyük onur duyduğunu belirten Karayalçın, "Benim için, ailem için, emeği geçen arkadaşlarım için büyük onur. Bir kadirşinaslık, vefa örneği" dedi.

Okunma Süresi: 10 dk

Toplamda 7 bin metrekare alanı kapsayan Karayalçın Kent Meydanı'nda Ankara'nın efsanevi Belediye Başkanı, Batıkent'in kurulmasında ve gelişmesinde büyük emeği bulunan Murat Karayalçın'ın bir de büstü bulunuyor... Meydan henüz resmi açılışı yapılmadan, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, 7’den 70’e tüm Ankaralıları buluşturmaya başladı.

Batıkentlilerin sıklıkla uğradığı ve buluşma noktası haline gelen Karayalçın Kent Meydanı’nda yenileme işlemini tamamlayan Yenimahalle Belediyesi, yeşil alan, tören ve toplanma alanı başta olmak üzere tüm meydanı baştan aşağı yenileyerek vatandaşın kullanımına sundu.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle’ye yakışır bir şekilde yenilediğimiz kent meydanının 12 Haziran’da açılış törenini gerçekleştireceğiz. Kentler meydanlarıyla yaşar. Meydanların bir bir ortadan kaldırıldığı günümüzde Batıkent’e böyle bir meydan kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.




DAHA MODERN DAHA YEŞİL

12 Haziran Cumartesi günü resmi açılışı yapılacak olan kent meydanında resmî törenlerin yapıldığı Atatürk Anıtı da değiştirildi. Kent meydanında; konser ve tören alanı, su gösterisi özelliğine sahip süs havuzu, oturma alanları ve açık hava sinema gösterim alanlarının yanı sıra Heykeltraş Aslan Başpınar tarafından yapılan ve meydanın farklı noktalarına yerleştirilen heykel grupları da yer alıyor.

Eski kent meydanına göre daha yeşil ve daha modern hale gelen meydanda, ağaç ve bitki grubu sayısında büyük artış yapıldı. Eski alanda Çınar, Akasya, Süs Eriği, Söğüt, Ihlamur, Süs Kirazı gibi yapraklı ağaç sayısı 105 iken yeni alanda 308’e, Çam ve Sedir gibi ibreli ağaç sayısı 95 iken 180’e, çalı grubu sayısı ise 88’den 587’ye çıktı. 

ÇEVRE DOSTU MEYDAN

Kent meydanında uygulanan, su ve enerji tasarrufu sağlayan sistemler hakkında da bilgi veren Yaşar, “Karayalçın Kent Meydanı Türkiye’nin ilk akıllı yeşil alan olma özelliğini taşıyor. Yenileme çalışmalarında uyguladığımız ve alanın tümüne yerleştiren sensörler sayesinde yeşil alanlar uzaktan müdahale ile gerektiği kadar sulanıyor. Bunun yanında Karayalçın Kent Meydanı’nın aydınlatması için enerji tasarrufu sağlayan sistemler kullanıldı. Batıkent bölgesinin projelendirilmesinde büyük emeği olan Sayın Murat Karayalçın’ın ismini kentin simgesi haline gelen bu meydanda yaşatmaktan ve Yenimahalle’ye nesiller boyu kullanılacak bir Kent Meydanı kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

MURAT KARAYALÇIN'DAN ÇAĞRI

Siyasetin ve yerel yönetimlerin duayen ismi Murat Karayalçın da "Ad Verme Töreni" için bir çağrı yaptı. Karayalçın'ın çağrısı şöyle:
"Batıkent Meydanı’na Murat Karayalçın adının verilmesini öneren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'a ve öneriyi uygun  bulan Yenimahalle Belediye Meclisi'nin sayın üyelerine içtenlikle teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan  ve Sayın Meclis Üyeleri  bir fani için en büyük kazanımlardan biri anlamına gelen bu kararlarıyla beni, ailemi ve arkadaşlarımı onurlandırdılar. 
 
Ad Verme töreni 12 Haziran Cumartesi saat 19.30 da yapılacak.  Töreni Yenimahalle Belediyesi düzenliyor, çağrıları da Yenimahalle Belediyesi yapıyor.  Ben yalnızca Sayın Genel Başkanımızı ve önceki genel başkanlarımızı aradım.  Bu arada, olağan iletişim kanallarıyla bu haberi duymasının güç olduğunu düşündüğüm arkadaşları da arıyorum.
 
Ancak ne kadar özen gösterilirse gösterilsin,  yine de bazı ihmallerin,  atlamaların kaçınılmaz olarak yaşanabileceği kaygısıyla genel bir çağrıda bulunmak istiyorum.
 
Batıkent'in birim kooperatifinde, Kent-Koop’ta,  Türk- Kent’te; Ankara Büyükşehir Belediyesinde,  Ankara'nın muhtarlıklarında,  Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde;  Bakanlıklarda,  Bakanlar Kurulunda  ve SHP’de, CHP’de  birlikte çalışma ve birlikte siyaset yapma onuru taşıdığım;  değerli ve sevgili kooperatifçi arkadaşlarımızı,  muhtarlarımızı,  meclis üyelerimizi,  milletvekillerimizi, bakanlarımızı ve parti yöneticilerimizi  12 Haziran günü saat 19.30 da yapılacak Ad Verme törenine davet ediyorum.
 
 Ancak bu çağrının yalnızca Ankara'da olanlara yapıldığını da ayrıca belirtmek zorundayım.  Küresel salgın nedeniyle yapılan kısıtlamalar,  özellikle de pazar günü genel sokağa çıkma yasaklaması nedeniyle, beni anlayacaklarını umarak Ankara dışındaki arkadaşlarımdan gelmemelerini rica ediyorum.  Onlarla da, daha sonra koşullar iyileştiğinde daha büyük ve coşkulu birliktelikleri yaşayacağımızı inanıyorum..."

KARAYALÇIN MUHALİF’E KONUŞTU

Batıkent deyince akla gelen ilk isim olan Karayalçın, Ad Verme Töreni vesilesiyle Muhalif’in sorularını yanıtladı... Karayalçın bir başarı hikayesi olan Batıkent Projesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sosyal demokrat, sol belediyeciliğin özü, kentteki yoksul ve dar gelirli insanları kaliteli kent hizmetine kavuşturmaktır. Özü itibarıyla sol belediyecilik budur” diyen Karayalçın, kent hizmetlerinin ticarileşmesi ve kâr unsurunun ön plana çıkmasına dikkat çekti ve “Kilit değerlendirme budur. Dar gelirli-yoksul insanları kent hizmetlerinden yararlanabilir hale getirdiğinizde sosyal demokrasinin eşitlik ve özgürlük hedefini de tutturmuş oluyorsunuz. Batıkent’te yapılan işte buydu” dedi.

BATIKENT PROJESİ İLE 4 ŞEY KANITLANDI

Batıkent Projesi ile 4 şey kanıtlandığını belirten Karayalçın şunları söyledi:
“Birincisi; Batıkent Projesi, dargelirli insanların konut sahibi yapılabileceğini kanıtladı. Sembolik değil on binlerce konut ölçeğinde oldu bu. Toplamda 55 bin konut yapıldı. Mevcut konut piyasasında ev sahibi olamayacak dar gelirli insanlar, sosyal demokrat bir bakış açısıyla, alternatif bir yöntemle konut sahibi oldular.

İkincisi; Batıkent Projesi’nde belediye ve kamu yönetimi-idare yaptığı bütün harcamaları kuruşu kuruşuna geri aldı. Sonuçta bin hektarlık bir alanda yeni bir kent bitirildi ve kamunun cebinden çıkan her kuruş geri ödendi. Batıkentliler arsanın kamulaştırma bedelini de alta yapı harcamalarını da çektikleri kredileri de hatta metro hattının maliyetini de ödediler. Öyle bir model kurduk ki devletin-idarenin cebinden bir şey çıkmadı. Bu başlı başına bir başarıdır, rol modeldir.

Üçüncüsü; Kamu-Halk iş birliğinin ilk adımları bu projede atıldı. Proje demokrasisi anlayışı yürütüldü. Hukuki mülkiyet belediyede iken sanal mülkiyet Kent-Koop’taydı. 

Dördüncüsü; Batıkent, sosyal demokrat üretim gücünü, projeciliğini ortaya koydu. 1 milyar dolarlık bir proje. Birleşmiş Milletler Dünya Konut Yılı ödülü verildi. Ödülü Londra’da İngiltere Veliaht Prensi Charles sundu.”

BATIKENT’TE KATKISI OLANLAR

Sosyal demokratların başarıyla yürüttüğü projenin sadece bu kesimi değil sağ kesimi de etkilediğini ve bu sayede desteklerinin gerçekleştiğini belirten Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göğsümüzü gere gere her yerde bu projeyle övünebiliriz. Öyle bir coşku yarattık ki başka destekler de gördük. Tabii ki Ankara’nın eski belediye başkanları Vedat Dalokay ve Ali Dinçer’in büyük desteğini gördük. Ama desteğini gördüklerimiz sadece sosyal demokratlar değildi. Bu vesileyle onları da anmak isterim. Askeri dönemin Ankara Belediye Başkanı Süleyman Önder’in katkısını gördük. ANAP’lı bakanlar, Hasan Celal Güzel, Mehmet Keçeciler ve Metin Emiroğlu büyük destek verdi. Keza, Toplu Konut İdaresi Başkanları Vahit Erdem, Mahmut Okutan, Eren Yıldırım…
Kısacası, sosyal demokrat-sol belediyeciliğin yüz akı Batıkent Proje’si her kesimden destek gördü. Öyle ki Batıkent kadar konutu da İzmir, Elâzığ, Söke, Manisa ve Kastamonu’da dar gelirli vatandaşların hizmetine sunduk."

ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERE PROJEYLE ÇIKMAK LAZIM

Tümk dünya gibi Türkiye'nin de pandemi sonrasına hazırlanması gerektiğini kaydeden Karayalçın uzak olmayan bir zamanda seçimlerin de gündeme geleceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi başarısı kanıtlanmış bu projenin yeniden hayata geçirilmesi için tüm koşullar mevcut. Malum salgın tüm ülkeleri ama en çok da dar gelirli insanları zor durumda bıraktı. Gelir dağılımındaki adaletsizlik büyüdü. Bu çarpıklaşmayı gidermek için bütün ülkeler, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kurumlar, pandemi sonrası gelir dağılımında iyileştirme için çalışıyor. Bedava ve kaliteli eğitim için yapılması gerekenleri, kamunun üstlenmesi gereken rolü tartışıyor. 

Türkiye’nin de gelir dağılımındaki çarpıklığı giderme, azaltma yönünde Batıkent örneğinden yola çıkarak adım atması gerektiğini düşünüyorum. Batıkent projesi dar gelirli insanların ev sahibi olacağını kanıtladı. Türkiye’de kiracı oranı yüzde 40’larda seyrediyor. Salgın sonrası gelir dağılımını iyileştirecek en büyük adım, kamunun da desteğiyle Batıkent modeliyle dar gelirli insanları ev sahibi yapmak girişimi olabilir. Dar gelirli, kirada oturan insanın konut sahibi olması onun yaşam standardını 4-5 kademe yükseltecek bir gelişme olur. Ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti de hedef olmalı ama dar gelirliyi konut sahibi yapmak onun yaşam kalitesini hemen yükseltecek, etkisini hemen gösterecek bir gelişmedir.
Önümüzde erken ya da zamanında yapılacak bir seçim var. Pandeminin bozduğu gelir dağılımını iyileştirmek için sosyal demokrat parti olarak seçim sürecine dar gelirli insanları konut sahibi yapma projesiyle girmeliyiz. Geçmişte başardık gelecekte de başarırız… " 

AD VERME TÖRENİ TEŞEKKÜRÜBatıkent Kent Meydanı’na isminin verilmesini kadirşinaslık ve vefa olarak değerlendiren Karayalçın duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Bu benim için, ailem için, emeği geçen arkadaşlarım için büyük bir onur. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Meclis Üyelerine çok teşekkür ediyorum.
Burada herkesin hakkı var. Eski-yeni yöneticilerin, Kent-Koop’un mimarından mühendisine, hukukçusundan, idarecisine, her kademede çalışanına kadar. Sendikalara, kamu yönetiminin her kademedeki devlet memurlarını da unutmamak lazım.
Ama en çok da Batıkentli kadınların emeği var bu başarı hikayesinde. Onlar altınlarını bozdurdular, tüketim düzeyini düşürdüler, her türlü fedakarlığı yaptılar. Bu ödülü hepsi adına alıyorum…”

UĞUR DÜNDAR'LA MAZİDEN BİR HATIRA!

Batıkent'in en önemli yerine Karayalçın isminin verilmesi boşuna değil, esasen vefanın semt ismi olarak kalmadığının da bir göstergesi. Çünkü Batıkent Karayalçın'ın elinde doğdu. Uğur Dündar'la Kent-KOOP Genel Başkanı iken yaptığı röportajı arşivden çıkarıp buraya koyduk. İzlerken nereden nereye gelindiği de apaçık ortaya çıkıyor...

MURAT KARAYALÇIN'IN ÖZGEÇMİŞİ

Murat Karayalçın 26 Ekim 1943’te Samsun’da doğmuştur. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Maliye Bölümü mezunu olan Karayalçın, Birleşik Krallık’ta University of East Anglia'da Kalkınma Ekonomisi üzerine yüksek lisans yapmıştır. 

1969-1978 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı’nda Uzman, 1978-1979 yılları arasında Köy İşleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Karayalçın, 1981-1991 yılları arasında Kent Koop, 1988-1993 yılları arasında Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği’nde Genel Başkanlık, 1986-1987 yılları arasında Uluslararası İskân Konseyinde,1988-1996 yılları arasında da Uluslararası Kooperatifler Birliği (İCA) Konut Kooperatifleri Yürütme Kurulu üyeliği görevini üstlenmiştir. 

1989-1993 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Karayalçın, 1993-1995 yılları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı görevinde bulunmuş ve 1993-1994 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı, 1994-1995 yılları arasında ise Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı olarak görev almıştır. 

1993 yılında Fransız Hükümeti tarafından Legion d'honneur nişanına layık görülmüştür.

Karayalçın, 1995 yılında CHP Samsun Milletvekili seçilmiş ve 1997-1999 yılları arasında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2014-2015 yılları arasında ise CHP İstanbul İl Başkanı olarak görev almıştır. Cumhuriyet Halk Partisinde 1999-2001 ve 2012-2014 dönemlerinde Parti Meclisi Üyeliklerinde bulunmuş, 2016 Ocak ayında yapılan 35. Olağan Kurultayı’nda Divan Başkanlığı yapmıştır.

Murat Karayalçın, KKTC’de Girne Amerikan Üniversitesi ve Türkiye’ de çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapmıştır.

Murat Karayalçın, 2017-2020 tarihleri arasında Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunmuştur.
 

KARAYALÇIN KENT MEYDANI'NDAN KARELER

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *