İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5594 %0.16
36,5618 %-0.36
3.694.927 %1.864
3.081,85 -0,38
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT 2020 Tudem Edebiyat Ödüllü eserler raflarda yerini aldı

2020 Tudem Edebiyat Ödüllü eserler raflarda yerini aldı

Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatındaki yazınsal üretimi artırmak ve bu alanda emek verenleri yüreklendirmek hedefiyle düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri ektiğini biçmeye devam ediyor.

2020 Roman Yarışması'nda dereceye giren kitaplar okurla buluştu. Kısa sürede edebiyatseverlerden yoğun ilgi gören eserler özellikle Bursa ve Ankara Kitap Fuarlarının en çok satan kitapları arasında yer aldı. 

Sevtap Ayhan'ın, birinciliğe değer görülen Düşünme(me) Oyunu isimli romanı, kederin neşeyle, reddin kabulle omuz omuza yürüdüğü bir büyüme hikâyesini sayfalarına taşıyor; yaşamın getirdiklerine ve götürdüklerine dair önemli sorgulamalarda bulunuyor.

Serdar Uslu'nun, ikinciliğe değer görülen Defne ve Diğer Baş Belaları isimli romanı, okurları sınırsız hayal gücü, ele avuca sığmaz kahramanlar ve katıksız mizah eşliğinde eşi benzeri görülmemiş bir dostluk, dayanışma ve mücadele serüvenine ortak ediyor.

Fatih Debbağ'ın üçüncülüğe değer görülen Arkadaşlar Arasında isimli romanı ise, çocuğa ve çocukluğa övgüde bulunurken yitip giden mahalle kültürünü günümüz ufaklıklarına duyumsatan sevgi yüklü bir anlatı sunuyor. 

Yazarlar Tudem Edebiyat Ödüllü kitaplarını anlatıyor:

Sevtap Ayhan “Düşünme(me) Oyunu”
Birincilik Ödülü

Mucizelerin çocuk zihninde yaşandığına inananlardanım. Çocukların, hayatla baş etmek konusunda âdeta büyülü bir gerçeklik algısından faydalandığını düşünüyorum. Bu olağanüstü yeteneğin hakkını teslim etme arzusu romanımı yazmakta en büyük motivasyonum oldu. Roman on iki yaşında bir çocuğun katı gerçeklerle olan içsel mücadelesini anlatıyor. Bir taraftan, tüm çocukları sadece okumak değil yazmak konusunda da yüreklendiriyor. Sınırsız bir düş gücü bahşedilen çocuklar neden küçük birer öykü ustası olmasın?

Serdar Uslu “Defne ve Diğer Baş Belaları”
İkincilik Ödülü

Çocukların hayatı sabote etme biçimlerini seviyorum. Yetişkinlerin, sırf onların gönlünü etmek için şehirleri salıncaklarla, alışveriş merkezlerini dev oyuncaklarla doldurmaları eğlendiriyor beni. Kerli ferli insanların, çocukların haylaz ellerinde kocaman peluş oyuncaklara dönüşmeleri, kafalarının, onların tuhaf sorularıyla allak bullak olması beni çok güldürüyor. 

Yetişkinler yanıt bulmak için soru sorarlar. Çocuklarsa en ciddi yanıtlardan bile soru çıkarmayı başarırlar. Evet! Yanıtlar aklı başında şeyler olabilir belki ama sorular hep yaramazdır. Ben de biraz yaramazlık yapayım ve bir çocuk kitabı yazayım dedim...

Fatih Debbağ “Arkadaşlar Arasında”
Üçüncülük Ödülü

Jorge Amado “İnsanın ana yurdu çocukluğudur,” diyor. Büyüyüp uzaklaşsanız da hep özlediğiniz bir yer olageliyor çocukluk. Orada mühim işler sıralaması pek olmaz, çünkü her şey istisnasız en mühim meselelerden oluşur. Şükürler olsun ki edebiyat var. Ve biz tüm bu mühim konuları konuşup yazabiliyoruz. “Arkadaşlar Arasında” tam da bu çocukluğun romanıdır. Çocukluğa, çocukluğuma bir ithaf ve övgüdür.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *