İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT '212 Photography Istanbul' başlıyor

'212 Photography Istanbul' başlıyor

212 Photography Istanbul, 6 Ekim - 16 Ekim tarihlerinde takipçileriyle buluşacak.

Fotoğraf sanatı üzerinden disiplinlerarası bir diyalog ortamı sunan “Şehrin Festivali” 212 Photography Istanbul, 6 - 16 Ekim 2022 tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla festival takipçilerini ağırlıyor. 
 
Sürdürülebilir bir sanat ve kültür geleneği oluşturmak üzere yola çıkan 212 Photography Istanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür AŞ iş birliği ile şehri de paydaşı haline getirerek festivale dahil ediyor. 
212 Photography Istanbul beşinci senesinde, sergiler, atölyeler, söyleşiler, paneller, film gösterimleri ve portfolyo incelemelerinin yanı sıra yayıncılık, dans, müzik, gastronomi gibi farklı başlıklara da programında yer veriyor. 6 – 16 Ekim tarihleri boyunca 15’e yakın mekânda 60’ın üzerinde sanatçının 500’ün üzerinde eserini sanatseverlerle buluşturacak olan festivalde, fotoğrafın yanı sıra geçen sene olduğu gibi yeni medya, video sanatı, heykel ve daha pek çok farklı yaklaşım görülebilecek. 

Festivalin bu seneki destekçileri arasında Yapı Kredi, PARİBU, lifebox, HP, We Are The Walkers, Jotun’un yanı sıra kültür kurumlarından Hollanda Başkonsolosluğu, Norveç Büyükelçiliği, Cervantes / İspanya Başkonsolosluğu, Macar Kültür Merkezi, Institut Français ve Amerikan Büyükelçiliği yer alırken Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu da festivale verdiği ödünç yapıtla festivalin iş birlikçileri arasında bulunuyor.

   212 Photography Istanbul kamusal alanları da festivale dahil ediyor!  

212 Photography Istanbul, 5.yılında İstanbul’un iki yakasına yayılan etkinlikleri ile şehrin farklı noktalarını festivale dahil etmeye devam ediyor. Ana mekanları Akaretler Sıraevleri ve Yapı Kredi bomontiada olan festivalde bu yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, St. Benoît Kilisesi, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Taksim Sanat, Institut Français, Yeldeğirmeni Sanat, paralel mekanlar arasında Evin Sanat Galerisi, FOTOGRAFEVİ, Kalyon Kültür, Art On İstanbul ve Zilberman Galeri, Zorlu PSM gibi pek çok lokasyonda katılımcılarla buluşacak. 

Bu yıl festival programı, Beşiktaş ve Kadıköy Meydanında düzenlenecek sergiler ile kamusal alana da yayılacak. Beşiktaş Meydanında düzenlenecek sergide Fred Mortagne, Can Görkem ve Lanna Apisukh’un sokak kültürünün dünyanın dört bir yanında önemli bir parçası olan “kaykay” temalı fotoğrafları sergilenirken kaykaycıların buluşma noktası olan alanda spor fotoğrafçılığının önemli isimlerinden biri olan Mine Kasapoğlu ve kaykaycı Adem Ustaoğlu ile atölye çalışması gerçekleştirilecek. Sanatçı, mimar ve emekli kaykaycı Sinan Logie tarafından bu sergiye özel hazırlanan platform üzerinde hem kaykaycılar zaman geçirebilecek hem de sergide bulunan eserler görülebilecek. 

212 Photography Istanbul sergileri şekilleniyor! 

212 Photography Istanbul’un 5. yılında; fotoğraf disiplininden yola çıkarak bu ifadeye çağdaş bir yaklaşım getiren Hollandalı küratör ve tasarımcı Erik Kessels; görsel dünyasını geleneksel belgesel yöntemlerinin dışına çıkıp farklı teknikleri harmanlayarak sunan Macar fotoğrafçı Kata Geibl; Körfez’deki yaşamı ve etrafını saran duyguları kendilerine özgü hiperrealistik bakışları ile çarpıcı serilere dönüştüren ikili Christto & Andrew; fikirler, duygular ve malzemeler arasında bir ifade tekniği kullanan İspanyol kavramsal fotoğrafçı Felix R. Cid; kariyeri boyunca Sony World Photography Award ve Hasselblad’ın Master unvanı gibi birçok ödül ve onura layık görülen, uluslararası alanda tanınan Tina Signesdottir Hult; doğada yer alan güzellikleri fotoğraflayarak hikâyelerini farklı bir görsel dille anlatan Aimée Hoving; eski bir sinema seti ressamı olan ve bu deneyimini fotoğraf, heykel, performansın kesiştiği mekâna özgü müdahalelerle fotoğraf pratiğine taşıyan Lorenzo Vitturi ve İrlandalı gezginleri fotoğraflayan, onların yaşamının parçası hâline geldiği çekimlerle samimiyet ve dostluk hissini veren çalışmaları ile Amerikalı fotoğrafçı Joseph-Philippe Bevillard yer alacak.

Fotoğraf dünyasının en önemli kurumlarından biri olan, Magnum Photos 75. yılına özel sergisiyle ziyaretçilerle buluşacak. Chien-Chi Chang, Stuart Franklin, Larry Towell, Olivia Arthur, Steve McCurry, Eve Arnold, René Burri, Hiroji Kubota, Cristina García Rodero, Marc Riboud, Werner Bischof, Dennis Stock, David Seymour, Paolo Pellegrin ve Peter van Agtmael’in yer alacağı sergide toplam 15 eser görülebilecek. 20. ve 21. yüzyılın en iyi fotoğraflarının arkalarındaki hikâyeler ve süreçler, tarihsel bir bakış açısı ile anlatılacak. Aynı zamanda bu serginin devamı olarak, Magnum Photos’un iki önemli fotoğrafçısı Jonas Bendiksen ve Enri Canaj’ın da sergileri de görülebilecek.

Bu sene festivalde, tematik sergilerden oluşan geniş çaplı bir seçki de ziyaretçilerle buluşacak. Birlikteliğin ve kaçınılmaz benzerliklerin uzayıp giden harmonisi ile hayvan dostlarımızın kahramanı olduğu “Dostlarımız, Hayvanlar” (Our Dearest Friends, Animals) sergisinde, 20’ye yakın sanatçının perspektifinden görülebilecek. Hayvanlar âleminin düşlere konuk olan görsel dünyası, benzersiz karelerde hayat bulacak sergide, fotoğraf dünyasının öncü isimleri William Wegman, Walter Chandoha, Martin Parr, Hellen van Meene, Tim Flach, Martin Usborne, Ralph Hargarten ve daha pek çok isim yer alacak. 

Yerden metrelerce yükselerek insanın ve doğanın iç içe geçmiş halini daha önce görülmemiş biçimde görüntülendiği, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen “Kayıp Manzaralar” (Lost Landscapes) sergisinde, iklim krizi ve çevre sorunları, drone fotoğrafları üzerinden farklı bir yaklaşım ile ele alınacak. Aynı zamanda Benek Çinçik’in içerik tasarımıyla gerçekleşecek söyleşi programında doğanın tahribatı ve eko-kriz gibi güncel konular tartışmaya açılacak. Bu kapsamda Deniz Tortum ve Amerikalı sanatçı Kathryn Hamilton’un birlikte yönettikleri Our Ark, festival tarihleri boyunca izlenebilecek. 
Ziyaretçilere kapılarını ilk kez 212 Photography Istanbul ile açacak St. Benoît Kilisesi’nde gerçekleştirilecek “Floral Düşler” (Floral Dreams) sergisindeyse fotoğraf, video ve heykel disiplinlerinden sanatçılar, doğa ve çiçek teması etrafında bir araya gelecek. Doğa temasını güçlü şekilde ele alan İngiliz moda fotoğrafçısı Emma Summerton, Times Meydanı’nın ekranlarını donattığı botanik kareleriyle teknoloji ve doğayı incelikli bir gözle buluşturan ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan sergi için ödünç alınan Jennifer Steinkamp ile canlı çiçek heykelleriyle adından söz ettiren Yunus Karma da sergide görülebilecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi arşivinde yer alan Faik Şenol fotoğraflarının bir araya geldiği, Taksim Sanat’ta gerçekleştirilecek “Bir Zamanlar İstanbul” (Once Upon a Time in Istanbul) sergisi ile ziyaretçiler nostaljik bir İstanbul kesitiyle buluşacak. “Kayıttayız” (On Record) sergisinde, Murat Abbas, Kanat Atkaya, Burak Sülünbaz’ın plak koleksiyonlarından yola çıkarak müziğin görsel tarihinden kareleri ve hikâyeleri ile keşfe çıkılacak.

Bu sene festivalde, genç ve kariyerinin başındaki Türk sanatçılarının gelişmesine olanak sağlayan çağdaş sanat mekanlarından Mixer’in seçkisinden oluşan bir sergi de yer alacak. Remix by Mixer Art başlığıyla Akaretler binalarında gerçekleşecek bu sergide; Umut Erbaş, Nazlı Erdemirel, Edze Ali, Ali Beşikçi, Bartu Kaan Özdişçi, Bade Turgut, Kürşat Bayhan, Emre Erkmen’in çalışmaları görülebilecek. 

Festival dönemi boyunca gezilebilecek diğer paralel sergiler ise; Zorlu PSM'nin 10'ncu yılına özel 212 Photography Istanbu küratörlüğünde gerçekleşen sergi ve Akaretler No: 55'de Begüm Güney’in küratörlüğünde Çağdaş fotoğraf sanatının en önemli temsilcilerinden Christina Dimitriadis’in fotoğraf sergisi yer alıyor. 

Solo ve tematik sergilerin yanı sıra, film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler ve buluşmalar da 212 Photography Istanbul’da!

Bu yıl geçtiğimiz yıl olduğu gibi MUBI ile işbirliği ile gerçekleşecek çevrimiçi film gösterimleri, festivale özel 16 adet film seçkisi ile festival takipçileri ile buluşacak. Ayrıca sinema salonlarından vazgeçemeyenler için Institut Français iş birliğiyle seçilen filmler, festival özelinde gösterimde olacak. 

Yapı Kredi, Türkiye’deki tüm çalışanlarının çektiği fotoğraflardan oluşan özel bir sergi seçkisiyle  festival programında yer alacak.  "Geleceğin Arkeolojisi” isimli sergi, festival süresince Yapı Kredi bomontiada’da izleyici ile buluşacak. 
Sergilenen fotoğraflar, gündelik yaşam pratiğimizde yer alan ancak gerekli sürdürülebilirlik politikalarının uygulanmaması ve  iklim krizi sebebiyle gelecekte hayatımızdan silinebilecekleri odağa alarak, ne kaybettiğimizden çok “neleri kaybetmek üzere olduğumuza” dair bir bakış açısı sunacak.

PARİBU’nun katkılarıyla 212 Photography Istanbul’un 5. edisyonunda değişmekte olan sanat pratiklerini değerlendirilecek. Bu çerçevede planlanan söyleşilerde çağdaş sanatın dönüşümü, teknolojiyle sanat ilişkisinin bugünü ve yarınına dair kavramları ele alınacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da JOTUN sponsorluğunda mimari ve fotoğrafı bir araya getiren sanatçı söyleşileri ve buluşmalar 212 Photography Istanbul takipçileriyle buluşacak. Festival, mimari bakış açısına da yer verdiği programında, İstanbul’un farklı noktalarını adımlayarak gerçekleştirilecek atölyeler düzenleyecek. Bu program kapsamında Nevzat Sayın ve Ahmet Ertuğ; Office Istanbul Architects’in kurucu ortağı Mimar Kemal Serkan Demir ve Prof. Dr. Tülin Görgülü’nün söyleşileri izlenebilecek. Ayrıca karanlık oda baskı deneyimini yaşamak isteyenler ve eskimeyen yöntemlerin büyüsüne inananlar için Burcu Böcekler’in gerçekleştireceği fotogram atölyesi çalışması festival kapsamında yer alacak. Bu sene de festival, Metin Çavuş’un düzenleyeceği gezici atölyelerle fotoğrafa ilgi duyanları bir araya getirecek. 

Bu yılın programına özel olarak “buluşmalar” başlığı altında gerçekleşecek söyleşiler ise, fotoğraf kitabı ya da fotoğraf odağındaki yayınlar kapsamında bir araya gelecek isimlerle düzenlenecek. Kadıköy İskelesinde yer alan İstanbul Kitapçısı’nda gerçekleşecek bu buluşmalarda Dilan Bozyel, Merih Akoğul ve Hürü Özlük çıkardıkları yayınlar hakkında konuşacaklar. 

212 Photography Istanbul’un kapsamlı programına eklenen yenilikler  

212 Photography Istanbul’un 5. yılında, pop-up konserler, dans/performansın yanı sıra gastronominin görsel dünyasını şekillendirmek ve anlatmak için etkinlikler düzenleyecek. Bu yılın yenilikleri arasında, gastronomi başlığı altında tadımlar ve gastronominin görsel dünyasıyla ilişkili atölye çalışmaları yer alacak. 

212 Photography Istanbul ile ilgili tüm detaylara www.212photographyistanbul.com adresinden ve festival sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *