Kitre ile yoğunlaştırılan su yüzeyinde, özel boyalar kullanarak, fırça, biz ve tarak gibi aletlerle ve bir takım özel tekniklerle oluşturulan desenlerin kağıt üzerine aktarılmasıyla yapılan süsleme sanatına; ebru sanatı deniyor. Battal ebru, gel-git ebru, şal ebru, serpme, bülbül yuvası, taraklı ebru, zemin ebrusu, hafif ebru, dalgalı ebru gibi pek çok farklı desenin oluşturulması için kullanılan farklı teknikler bulunuyor.Ebru sanatın ve bu sanatı evde kendi başınıza yapmaya dair gerekli tüm ayrıntıları öğrenebileceğiniz kurslar bulunuyor. Bu kurslarda; ebrunun aslına uygun malzeme ve tekniklerle kağıda uygulanmasını, ebrunun tarihini ve felsefesini, ebru ustalarının tekniklerini, ebru yapımında kullanılan malzemelerin teminini ve hazırlanışını, evde ya da açmak istediğiniz atölyede tek başınıza ebru yaparken karşılaşacağınız sorunlarla başa çıkabilmeyi ve kendi başınıza ebru teknenizi açabilmeye dair tüm incelikleri öğrenebilir, ardından ebru sanatının sihirli dünyasının kapılarını size açması için güvenle adım atabilirsiniz.
Evde ebru nasıl yapılır?
Öncelikle ebru teknesine uygun miktarda hazırladığınız kitreli sudan doldurmanız gerekiyor. Daha sonra fırçalarınız yardımı ile alınan boyalar katmanlar halinde tekneye serpilerek, çalışmaya başlanıyor. Çeşitli alet ve tekniklerden faydalanılarak yaratılan desenlerin sonsuz açılımı ve bu açılımın ruha katacağı estetik duyarlılığın tattırdığı hisler eşsiz oluyor. Ebru sanatı icracısının kendi içsel dünyası ile karşılaşması,ebrudan önce ve ebrudan sonra diye nitelendirilen o miladi dönemi başlatıyor.
Ebru Sanatı: Evde ebru yapmak için en uygun yer
Ebru yapmaya başlamadan önce, çalışmalarınız için uygun bir ortam hazırlamanız gerekiyor. Bunun için evin en steril, havada tozlar uçuşmayacağına emin olduğunuz bir bölümünü seçmelisiniz. Ebru teknesinde kullanılacak suyun yüzeyine, boyalara ve fırçalarınıza tozların yapışması, çalışmalarınızın homojenliğini sağlayamamanıza ve istediğiniz kalitede sonuçlar alamamanıza neden oluyor. Oda sıcaklığının 20-21 derece arasında olması. masanızın konumunun, siz çalışırken desenleri ve renkleri rahatlıkla görmenize yeterli miktarda ışık alacak şekilde ayarlanması gerekiyor.
Evde ebru yapmak için kullanılan malzemeler
Evde ebru yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler: İçme suyu, aktardan alabileceğiniz kitre, çelik ebru teknesi, boyalar, gül dalı ve at kılından imal edilen fırçalar, biz adı verilen değişik kalınlıklarda şişe benzeyen uçlara sahip aletler, yine farklı sıklık ve kalınlıkta metal dişleri olan taraklar ve deseninizi transfer edeceğiniz, boyutunu elinizdeki ebru teknesine göre belirleyeceğiniz birinci kalite hamur kağıttan oluşuyor.
Evde ebru yapmak için kullanılan malzemelerin temizliği
Alet ve fırçalarınızı her kullanımdan sonra mutlaka temiz bırakmanız, ebru teknesini ve diğer malzemeleri kesinlikle deterjan ya da kimyasallarla yıkamamanız gerekiyor. Kimyasallar tamamen arındırılamadığında, kullanılan suyun, kitrenin ve boyanın yapısını bozuyor.
Evde ebru yapmak için gerekli ruh hali
Ebru yapmaya başlarken sakin bir ruh halinde olmanız ve ebru ile ilgileneceğiniz vakti ayarlamada özenli olmanız, çalışmalarınızdan alacağınız sonuçları birebir etkiliyor. Ebruya ayıracağınız vakti, sadece kendiniz için ayırdığınız çok özel bir vakit olarak benimsemeniz, onun da, kendini size açacak olması anlamına geldiğini unutmamalısınız.